Alternativy k taxíkům: Kdo vás sveze když bude taxi stávkovat?

Praha - Desítky pražských a brněnských řidičů taxi služby se dnes účastní protestní blokační jízdy, kterou protestují proti projektu taxi služby Uber, která funguje na principu tzv. sdílené ekonomiky. Nejde přitom o jedinou alternativní variantu služby taxi. Prostřednictvím mobilních aplikací si lze objednat službu například Liftaga nebo Modrého Anděla.

Protestní akce probíhá v Brně a pomalu končí v Praze. Taxikáři jejím prostřednictvím chtěli vyjádřit nelibost nad taxi službou Uber, která není regulovaná. Podle pražského zastupitele Patrika Nachera (ANO) však jejich protest není úplně promyšlený. „Pokud k protestu opravdu dojde, bude to ta nejhorší rána, kterou si mohli dát sami taxikáři. Absolutně ztratí reputaci a ukáže se, že řeči o tom, jak nechtějí, aby se jejich protest dotýkal běžných lidí, jsou jen prázdné fráze. Navíc svojí aktivitou dělají tu největší reklamu právě Uberu. Protestující by si měli uvědomit, že jednají absolutně proti zájmu všech taxikářů, i když se tváří, že hájí jejich zájmy,“ uvedl pro iDnes Nacher.

Zastupitel má pravdu v tom, že někteří lidé by se kvůli dopravním komplikacím při cestě na letiště mohli do budoucna rozhodnout pro jinou formu dopravy po metropoli. A na výběr mají skutečně z několika variant, které vyjmenovává také server Svetandorida.cz. 

Alternativní možností je právě služba Uber. Jde o fenomén tzv. sdílené ekonomiky, na jehož principu funguje i ubytování Airbnb. Každý řidič tak má právo využít svůj vůz k tomu, že sveze další cestující. Služba je mnohem levnější než klasický taxík, vydělá si ale i řidič, který nemá potřebnou koncesi pro taxikáře. Služba zatím nijak regulovaná není, Praha ale do budoucna připouští, že by k nějaké formě regulace mělo dojít. Služba Uberu se standardně platí platební kartou. 

Pro nejjednodušší objednání služby je nutné mít nainstalovanou aplikaci ve vašem chytrém telefonu, musíte mít zapnutou i GPS navigaci. Na pomyslné mapě si následně vyberete přijatelného řidiče, u kterého už předem uvidíte cenu, kterou budete muset zaplatit. Aplikace vám po výběru řidiče sdělí, za jak dlouho k vám dorazí. 

Na podobném principu funguje také služba Taxify. Cenově je srovnatelná s Uberem, v některých případech, zejména v dopravní špičce, dokonce o něco levnější. Podobně jako v případě Uberu i u Taxify může uživatel shlédnout předem profil řidič. V Česku zatím není tak rozšířená. 

Jakýmsi mezičlánek mezi klasickým taxíkem a Uberem je služba Liftago. Ceny by měly být nižší než v případě taxíku, řidiči jsou ale skuteční taxikáři s potřebnou koncesí. Platit tak můžete i osobně, nikoliv jen kartou. Cenu byste taktéž měli znát předem, ve většině případů je o něco vyšší než v případě Uberu. Služba Liftago dnes využila protestní akce taxikářů a přišla se svou akcí.  "Nestávkujeme. Naopak. Pokud jste s námi ještě nejeli, s kódem SLUSNITAXIKARI máte slevu - promluvte si s našimi řidiči osobně. Budou rádi," píše na Twitteru.

Modrý Anděl je taxislužbou, která však nabízí i specializované služby. Můžete si tak objednat i odvoz pro váš vůz v případě, že se například opijete v baru. Objednávat si profesionální řidiče můžete opět prostřednictvím mobilní aplikace, zažádat také můžete o přepravu vašeho domácího mazlíčka nebo dětské autosedačky. Cenu se dozvíte předem, její výše je podobná jako v případě Liftaga. 

Velkým fenoménem se pomalu stává Blablacar. Jde o platformu pro spolujízdu v Evropě. Uživatel v aplikaci zadá konkrétní jízdu, kterou potřebuje absolvovat. Následně si vybere řidiče, u kterého nalezne i hodnocení od jeho bývalých spolujezdců. U jednotlivých řidičů je uvedeno, kolik budou za jízdu požadovat peněz. 

Související

Taxi, ilustrační foto

"Vyfotím se s rouškou, pak ji odložím." Řidič taxi popsal, jak se teď chová

Nošení roušek není u taxi služeb momentálně povinné. Jak tomu ale bude počínaje prvním zářím, se zatím neví. Čtyřicetiletý Martin M. z Prahy, který kromě své profese grafika jezdí během dne přes aplikaci Uber, se nechal slyšet, že se nejedná o hromadnou dopravu a že ve vládním nařízení není zmínka o taxících.

Více souvisejících

Taxi Uber Taxify Taxi doprava Uber

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 14 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

Rusové cílí na ukrajinskou železnici. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy