Žáci do 15 let nebudou muset slevu na jízdné prokazovat. Má platit i o letních prázdninách

Praha - Žáci do 15 let nebudou muset od září chystanou slevu na jízdném ve výši 75 procent nijak prokazovat. Sleva bude platit pro žáky i studenty také o prázdninách. Poslancům to dnes při interpelacích řekl ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Přiznal, že kvůli zavedení slevy bude nutné posílit kontrolní činnost, aby se zabránilo jejímu zneužívání.

"Sleva bude poskytována i v době letních prázdnin," uvedl ministr. Mohlo by to podle něj pomoci veřejné dopravě obecně.

Cestující do 15 let podle Ťoka nebude muset nárok na slevu prokazovat, "protože nemá ani občanku". Studenti starší 15 let budou muset nárok prokázat občanským průkazem, žákovským průkazem, potvrzením o studiu nebo kartou ISIC, řekl ministr.

"Platnost slevy pro žáky mezi šestým až 15 rokem a studenty mezi 15 až 26 rokem nebude omezena na trasu mezi bydlištěm a školou tak, jako tomu bylo doposud," uvedl také Ťok. Slevy by podle dřívějšího vyjádření ministerstva měly platit na těch linkách městské hromadné dopravy (MHD), které vyjíždějí za hranice města. Na klasické spoje MHD ve městě sleva použitelná nebude, řekl ČTK počátkem května mluvčí ministerstva dopravy Jakub Stadler.

Slevy 75 procent na jízdné ve veřejné dopravě se budou týkat také seniorů nad 65 let věku. Stát tato sleva vyjde od příštího roku na 5,83 miliardy korun ročně. Původně měly slevy pro studenty a důchodce platit od letošního 10. června. Vzhledem k námitkám dopravců, že tak brzký termín je pro zavedení slev nereálný, se vláda rozhodla odsunout platnost nařízení na září.

Související

Dan Ťok

Do dozorčí rady ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok

Do dozorčí rady energetické společnosti ČEZ míří bývalý ministr dopravy Dan Ťok. Upozornil na to dnes server SeznamZprávy. Návrh nominace Ťoka potvrzují informace o nominacích do řídících a dozorčích firem s majetkovou účastí státu na webu ministerstva financí (MF). Prostřednictvím MF stát vlastní 70 procent akcií ČEZ. Hlasování na valné hromadě firmy tak vesměs končí podle přání resortu.
Dan Ťok

Exministr Ťok se stal členem správní rady Správy železnic

Bývalý ministr dopravy Dan Ťok (62) se stal členem správní rady Správy železnic. Vláda dnes přijala návrh současného ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO). Nominaci schválil a doporučil začátkem března vládní výbor pro personální nominace. Ťok byl ministrem dopravy v letech 2014 až 2019.

Více souvisejících

Dan Ťok (ministr dopravy) studenti Vlaky Autobusy mhd doprava

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Na Rudém náměstí proběhla tradiční vojenská přehlídka. Zabráníme globálnímu konfliktu, řekl Putin

Na Rudém náměstí v Moskvě se dnes konala tradiční vojenská přehlídka oslavující vítězství nad nacistickým Německem. Letos ji provází nepříznivé počasí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy