Září bylo na silnicích tragické. Zemřelo o třetinu lidí víc než loni

V září zemřelo při dopravních nehodách v Česku zatím 64 lidí, o 21 víc než před rokem. Od začátku roku si dopravní kolize vyžádaly 413 lidských životů, což je o 46 obětí více než ve stejném období loni. ČTK to dnes řekl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Bilance je předběžná, oficiální čísla zveřejní policie zhruba za týden.

Nejvíce obětí bylo podle Lercha řidičů osobních vozů, těch v září zahynulo 22, z řad motorkářů bylo 13 zemřelých a třetí nejpočetnější skupinou byli chodci. "V září byly opět časté nehody s přejetím do protisměru a nepřizpůsobení rychlosti," uvedl Lerch. Dodal, že čtvrtinu smrtelných nehod zaviní mladší a začínající řidiči.

Nejvíce lidí zemřelo na silnicích podle předběžných statistik 19. září a v pátek, kdy byl státní svátek. V tyto dny si nehody vyžádaly po šesti obětech. V pátek 28. září se staly čtyři smrtelné dopravní nehody.

Dva řidiči zemřeli po čelní srážce osobního a nákladního auta na dálnici D11 na Nymbursku, kde osobní vůz Mercedes ze zatím nezjištěných příčin vjel do protisměru. Řidič a spolujezdec nepřežil pak nehodu na Trutnovsku a po jedné oběti měly nehody na Olomoucku a u Všestar u Prahy.

Zatím posledním zemřelým je 32letý řidič osobního auta u Ivanovic na Hané na Vyškovsku. Vozidlo dostalo ve vysoké rychlosti smyk a narazilo pravým bokem do stromu. Řidič byl na místě mrtev, řekl ČTK policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Související

Autonehoda

V únoru zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích 27 lidí

V únoru zemřelo při dopravních nehodách na českých silnicích 27 lidí, o dva více než loni. Od začátku roku je zemřelých dosud 65, což je o deset více než v prvních dvou měsících loňského roku. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes ČTK sdělila Jana Pelešková z dopravní policie. Zatím poslední smrtelná nehoda se stala v pondělí v podvečer v Poniklé na Semilsku.
Ilustrační foto

Na silnicích letos zemřelo 467 lidí, méně než v jiných letech

V Česku letos proti loňsku ubylo obětí dopravních nehod. Podle dosavadních předběžných údajů policie na silnicích zemřelo 467 lidí, číslo se ale může snížit kvůli výsledkům pitev usmrcených při listopadových nehodách. Loni si dopravní nehody v Česku vyžádaly 470 lidských životů. ČTK to dnes řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Letošek by tak mohl být dosud druhým nejméně tragickým rokem na českých silnicích za víc než 60 let policejních statistik.

Více souvisejících

Nehodovost (statistiky) Nehody aut Dopravní nehody

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy