Nelegální billboardy u dálnic? Stát by měl vymáhat 40 milionů, spočítali Piráti

Reklamní společnosti se provozem nelegálních billboardů u dálnic a silnic první třídy podle Pirátů obohatily o 40 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci vyzvali ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), aby tuto částku po firmách vymáhal. Na začátku října zůstávalo u dálnic zhruba 600 nelegálních poutačů, další stovky jsou u silnic první třídy. Podle ministerstva dopravy zmizela z okolí dálnic většina nelegálních poutačů, odstranění ostatních brzdí obstrukce majitelů.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek uvedl, že zástupci jeho strany v minulých dnech napočítali u dálnice D1 přes 150 poutačů, z nichž drtivá většina je podle nich nelegálních. "Je to vizitka nejen těch reklamních firem, které porušují zákon, ale i ministerstva dopravy a pana ministra Ťoka, že jsou zcela neschopni tento zákon vynucovat," řekl Michálek.

Piráti proto žádají vládu, aby Ťokovi zadala úkol tyto peníze po reklamních firmách vymáhat a podal na ně žalobu pro bezdůvodné obohacení.

Piráti tvrdí, že některé z nelegálních zařízení u dálnic využívají i některé politické strany, včetně vládní ANO. "Budeme požadovat po ministru dopravy, aby konečně hájil zájmy českého státu, a nikoli zájmy strany ANO," dodal Michálek. Další politickou stranou, která nelegální poutače využívala, je podle něj ODS.

"Z toho, co zatím o iniciativě Pirátů víme, je evidentní, že vycházejí z neznalosti nebo nepochopení zákona. Zákon ani zdaleka nenařizuje odstranění všech billboardů. Legální nadále zůstávají například uvnitř obcí, v tzv. souvisle zastavěném území, a také pokud byly povoleny podle stavebního zákona," uvedla Lenka Rezková z tiskového oddělení ministerstva.

Dodala, že dosud bylo odstraněno 1656 billboardů, z toho 901 z okolí dálnic. "Rozumní majitelé vzdali svůj tichý boj, dodržují zákon a svoje reklamy si odvezli nebo postupně odvážejí na základě výzev silničních správních úřadů," dodala.

"Není nám sice jasné, jak Piráti dospěli právě k částce 40 milionů korun, ale jsme rádi, že je slyšet další hlas, který říká, že nelegální billboardy měly zmizet již dávno a za ignorování zákona by měl být někdo penalizován," řekl Vojtěch Razima z organizace Kverulant. Zákon podle něj dosud ignorují firmy BigBoard a A.C.E. media. Společnost BigBoard toto obvinění ale jednoznačně odmítá s tím, že všechny její billboardy u dálnic jsou umístěny zcela v souladu s platnou legislativou

Odstranění billboardů z ochranného pásma dálnic a silnic první třídy vyžaduje novela zákona o pozemních komunikacích platná od loňského září. Majitelům reklamních ploch nařizuje jejich odstranění, pokud jsou blíže než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Silničáři před rokem napočítali zhruba 3000 nelegálních poutačů.

Ministerstvo i krajské úřady se hájí tím, že musí nejprve majitelům nelegálního poutače doručit výzvu k jeho odstranění. To je podle nich problém, protože u některých firem je složité dohledat jejich zástupce a sídlo.

Podle dřívějšího vyjádření ministra dopravy stát může odstranit nelegální billboardy až po uplynutí lhůty, které musí ze zákona provozovatelům poskytnout. Ředitelství silnic a dálnic tak zatím odmontovalo kolem stovky poutačů. Náklady na tyto práce bude stát vymáhat po majitelích nosičů.

Související

Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů

Dálnice lemují stovky billboardů, dva roky po jejich zákazu

Dva roky po začátku platnosti zákazu billboardů v ochranném pásmu zůstávají v okolí dálnic stále desítky až stovky nelegálních poutačů. Dosud jich bych odstraněno 1118, oznámil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Před dvěma lety silničáři napočítali u dálnic přibližně 1500 nelegálních reklam. Další stovky zakázaných billboardů jsou u silnic první třídy.
Billboardy od dálnic musí zmizet. Takhle se brání jeden z provozovatelů (30.8.2017).

Od dálnic už zmizelo 920 z asi 1500 billboardů, říká ministr dopravy Kremlík

Od dálnic se podařilo od září 2017 k dnešnímu dni odstranit 920 ze zhruba 1500 nelegálních billboardů. Další reklamní zařízení jsou zakryta a budou odstraněna. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Další stovky nepovolených poutačů jsou u silnic první třídy. Se sundáváním nelegálních reklamních zařízení silničáři začali na podzim 2017, kdy začal platit zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Dnes začali silničáři demontovat nepovolené reklamy z dálničních mostů, během následujících dnů či týdnů by jich z nich mělo zmizet téměř 200.

Více souvisejících

billboardy Česká pirátská strana Dan Ťok (ministr dopravy) Dálnice Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy