Příval sněhu ochromil Česko: Lidé bez proudu, uvízlé kamiony, nejezdí vlaky

Sněžení komplikuje dopravu na většině území ČR. V Libereckém kraji napadlo až 20 centimetrů sněhu a stále sněží nejen v horských oblastech. Silničáři doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Teploty se pohybují jen těsně pod nulou a mokrý sníh se na silnicích může klouzat, problémy tak mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Zatím podle policie žádné problémy hlášeny nejsou. Na některých silnicích dopravu zkomlikovaly i stromy a větve, které padaly pod tíhou mokrého sněhu. Bez elektřiny jsou stovky domácností hlavně na Českolipsku.

Sjízdná je zatím i frekventovaná silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, která se v posledních letech při sněžení často preventivně uzavírá pro nákladní vozy nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů. K zablokování dopravy na tomto úseku totiž stačí jediný kamion uvízlý v kopci. Alternativní trasou do Polska pro kamiony je silnice 35 přes Hrádek nad Nisou na Liberecku.

Těžký mokrý sníh také lámal větve a kácel stromy. Hlavně na Českolipsku vyjížděli hasiči ke stromům, které ohrožovaly obtíženými větvemi řidiče nebo přímo na cestu spadly. "Nejčastějším úsekem těchto události byly komunikace v okolí Nového Boru, Svoru a Cvikova. Problémy byly také kolem Liberce, Chrastavy a ve Světlé pod Ještědem," řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková. Během pondělí a noci na úterý řešili hasiči takových událostí 52, z toho 40 na Českolipsku, pomáhali také u sedmi dopravních nehod.

Polámané stromy a větve připravily o dodávky elektřiny stovky domácností hlavně na Českolipsku, především kolem Mimoně, Ralska a Nového Boru. "Aktuálně k 8:00 eviduje dispečink ČEZ Distribuce na tři desítky poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na nízkém napětí. Bez elektřiny je v Česku aktuálně přes 8000 domácností," sdělila ČTK mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Nejvíce postižený je podle ní sever Čech. "Situaci komplikuje na mnoha místech těžko přístupný terén, předpokládáme ale, že se nám většinu poruch podaří opravit během dnešního dne," dodala.

Hasiči v Ústeckém kraji vyjeli od úterního večera do dnešního rána k šedesáti dvěma zásahům. Bez proudu jsou domácnosti hlavně na Děčínsku, kde energetici řeší nejvíce poruch. Aktuálně je v ČR 8000 odběrných míst v celé České republice bez proudu, z toho nejvíce poruch je na Děčínsku a Českolipsku.

Příčinou poruch je mokrý těžký sníh, který láme větve i stromy. "Ty pak padají do vedení, dochází k přetrhání vodičů, poškození izolátorů. Situaci komplikuje na mnoha místech těžko přístupný terén," uvedla Holingerová. "Přesouváme poruchové čety z lokalit, kde je klid, do postižených oblastí," dodala s tím, že většinu poruch by měli energetici odstranit během dneška.

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji vyjely od středečních 16:00 do dnešních 8:00 k 62 zásahům. Odstraňovali z komunikací spadané stromy a větve, které povolily pod vahou sněhu. "Téměř všechny zásahy byly v děčínském okrese," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Hasiči zasahovali například v okolí Rumburku, Velkého Šenova, Dolního Podluží, Horního Podluží, Jiřetína pod Jedlovou, Krásné Lípy, Mikulášovic a na dalších místech. "Většinou se jednalo o spadlé větve a stromy bránící provozu na silnicích. V několika případech spadl strom na dráty telefonního nebo elektrického vedení," uvedl Marvan.

Na silnicích v Karlovarském kraji jsou po chemickém ošetření zbytky chemického sněhu. Nad ránem po částečném vyjasnění v kraji poklesly teploty, místy se proto může tvořit i náledí nebo ledovka. Jízdu může řidičům zkomplikovat i silný vítr nebo snížená dohlednost vlivem sněžení.

Sníh může komplikovat dopravu na řadě míst Jihočeského kraje. Všechny vozovky jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V noci na dnešek silničáři průběžně udržovali komunikace na území celého kraje. Hodně sněhu napadlo hlavně ve vyšších polohách. 

"Práce jsme měli hodně. Kolem Studené na Jindřichohradecku napadalo 20 centimetrů sněhu a na Šumavě 15 centimetrů. Ve vyšších polohách jsou některé vozovky sjízdné jen se zimní výbavou," uvedla Pavla Pulcová z dispečinku správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Většinu silnic v Pardubickém kraji v noci na dnešek pokryl sníh. Leží v Orlických horách i ve středních polohách. Všechny cesty jsou ale s opatrností sjízdné.

Sníh je většinou po solení rozbředlý. Motoristé s ním musí počítat kromě Pardubicka prakticky všude, zvláště na menších komunikacích. Uježděná sněhová vrstva je místy i na státních silnicích na Orlickoústecku, na krajských pak na úsecích udržovaných bez posypové soli v okolí Žamberka a v Železných horách, kde se může tvořit i náledí.

Kluzké vozovky zapříčinily dnes i několik dopravních nehod. Například v Rabštejnské Lhotě na Chrudimsku hasiči vyprošťovali autobus, který sjel ze silnice a hrozilo, že se převrátí. Náhradním autobusem bylo převezeno 25 dětí do bezpečí, nikdo nebyl zraněn. Po dobu vyprošťování byla silnice uzavřená.

V Rabštejnské Lhotě hasiči vyprošťovali autobus, který sjel ze silnice a hrozilo jeho převrácení. Náhradním autobusem bylo převezeno 25 dětí do bezpečí. Nikdo nebyl zraněn. Po dobu vyprošťování byla uzavřena silnice. pic.twitter.com/WLKiYcNvzz

— HZS Pardubický kraj (@HZS_Pardubice) 12. prosince 2018

V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo a na řadě silnic nižších tříd ráno ležel rozbředlý či ujetý sníh. Chemicky ošetřované hlavní silniční tahy byly ráno většinou mokré. Na hřebenech Krkonoš za posledních 24 hodin napadlo asi 20 centimetrů sněhu a celková pokrývka tam dosahuje asi 60 centimetrů. 

V Krkonoších nadále platí nejnižší první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. "Více sněhu je uloženo na závětrných svazích a v závětrných žlabech. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu," uvedla horská služba.

Některé středočeské silnice jsou dnes ráno sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Dálnice v kraji jsou mokré po chemickém ošetření, kvůli teplotám kolem nuly by si ale řidiči měli dávat pozor na hrozící náledí. Na dálnici D1 jsou pak hlášené sněhové přeháňky a snížená viditelnost.

Na zbytky rozbředlého sněhu i na silnicích prvních tříd by si měli řidiči dávat pozor na Kolínsku a Kutnohorsku, místy rozbředlý sníh je hlášený také kolem Slaného na Kladensku.

Noční a ranní sněžení zkomplikovalo dopravu na Vysočině na silnicích i železnici. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové se za 24 hodin od úterního rána stalo v kraji 58 dopravních nehod. Obešly se bez vážných zranění. Podle krajských silničářů už jsou všechny silnice v kraji sjízdné.

Policie přijala dalších asi 70 oznámení kvůli nesjízdnosti silnic, spadlým stromům nebo kamionům, které blokovaly silnici. Náhradními autobusy namísto vlaků jezdí cestující mezi Horní Cerekví a Kostelcem u Jihlavy a mezi Rantířovem a Jihlavou. Podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského by se mohl provoz na železnici obnovit ještě dopoledne. Mimo provoz je také úsek Humpolec - Lípa, kde také jezdí náhradní autobusy. Kvůli poruše trakčního vedení je výluka i mezi Přibyslaví a Sázavou u Žďáru.

"Zatím tam náhradní doprava vedena není a předpokládá se obnovení provozu kolem poledne," řekl Šťáhlavský. Vlaky tam podle něho jezdí podle jízdního řádu přibližně po dvou hodinách. "Přerušení provozu by se mohlo dotknout dvou až tří rychlíků a asi dvou osobních vlaků," dodal.

Se sjízdností silnic byly dnes ráno podle policie největší problémy na dálnici D1 a na silnicích prvních tříd v okolí Golčova Jeníkova, Habrů, Věže, Žďírce nad Doubravou."Policisté z dálničního oddělení ve Velkém Beranově měli dnes ráno problémy s některými řidiči nákladních vozidel, kteří zůstali po nočních potížích na D1 stát na dálnici a čerpali bezpečnostní přestávku. Policisté řidiče budili a vykazovali je na nejbližší parkoviště," uvedla Čírtková.

Silnice jsou v Moravskoslezském kraji po nočním sněžení sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na Opavsku se navíc místy tvoří námraza. 

Silnice první třídy jsou na Bruntálsku po chemickém ošetření mokré. Na silnicích nižší kategorie leží vrstva nového sněhu krytá posypem. Silnice jsou sjízdné s opatrností. Podobná je situace i v Beskydech.

Pro těžká nákladní vozidla je od pondělí uzavřena i část silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou. Jedná se asi o dvacetikilometrový úsek, důvodem uzavírky je možnost tvorby ledovky. Silnice tam ale pro těžká vozidla nad 3,5 tuny bývá během zimy uzavřena poměrně často.

Hlavní tahy ve Zlínském kraji jsou většinou po chemickém ošetření mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na silnicích nižších tříd na Vsetínsku leží místy zbytky rozbředlého sněhu. V horských oblastech je na silnicích do pěti centimetrů sněhu, silničáři jej průběžně odklízejí, vyplývá z jejich aktuálních informací.

Sever Olomouckého kraje dnes dopoledne zasáhlo silné sněžení. V horských polohách napadlo až deset centimetrů sněhu a na všech vozovkách Šumperska i Jesenicka se drží nový sníh.

Sněžit začalo v noci. Ráno silnice v Jeseníkách pokrývala vrstva rozbředlého sněhu, po dalším intenzivním sněžení na silnicích leží nový sníh. "Na Šumpersku hodinu sněží, na všech vozovkách je nový sníh, pouze v nejnižších polohách jsou silnice mokré. V horských polohách napadlo až deset centimetrů sněhu. V noci sněžilo na celém Jesenicku, oblačnost jde od Polska," uvedl šumperský dispečer.

Čerstvý sníh pokrývá také důležitou silnici přes Červenohorské sedlo, která spojuje Jesenicko a Šumpersko." Zhruba na dobu dvou hodin, přibližně do 11:30, bude z důvodu provedení řádného ošetření vozovky pro kamionovou dopravu uzavřeno Červenohorské sedlo a to z obou stran," uvedla šumperská policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Na jižní Moravě jsou teploty od minus tří do dvou stupňů Celsia. Na Břeclavsku a Hodonínsku je na silnicích I. třídy náledí, na komunikacích II. a III. třídy je místy námraza. Silničáři provádějí posyp.

Řidiči by si měli dát pozor i na Znojemsku, kde je rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Na Blanensku je kouřmo a silnice jsou ošetřené inertním posypem, tedy pískem nebo štěrkem. Zvýšenou opatrnost vyžadují také silnice na Vyškovsku, Brněnsku i v Brně. Ve všech okresech jsou mokré a po chemickém ošetření. V kraji fouká slabý vítr. Bez omezení jsou sjízdné dálnice s výjimkou D1 v úseku směrem z Vysočiny do Brna.

Související

Zimní počasí v Praze

Kde už je sníh odklizený a silnice posypané? Silničáři spustili nový web, online informuje o údržbě

 Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo nový web, který poskytuje informace o aktuální poloze vozidel zimní údržby a o času posledního provedeného ošetření u jednotlivých dálnic a silnic první třídy. ČTK to sdělila referentka Samostatného oddělení komunikace ŘSD Tereza Primová. Portál s názvem Pohyby vozidel zimní silniční údržby je k dispozici na adrese https://udrzba.rsd.cz/.
Zima, ilustrační fotografie

Silničářům stouply náklady kvůli zimní údržbě

Letošní zima byla pro silničáře v Česku náročnější než před rokem. Kvůli častějšímu sněžení a střídání teplých a mrazivých dnů vyjížděli častěji, spotřebovali více posypového materiálu a přibylo děr na cestách, což se promítlo do nákladů. V některých oblastech sypače stále jezdí. Krajské správy silničářů většinou vědí, že zimní údržba byla letos dražší, plyne z ankety ČTK.

Více souvisejících

Silničáři Zima doprava Silnice Česká republika Liberecký kraj Ústecký kraj Kraj Vysočina železnice

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy