Česko potrápilo vydatné sněžení: Sněhové jazyky i náledí ochromily kamiony, zavíraly silnice

Náledí, sněhové jazyky a závěje se dnes tvořily na silnicích v celé zemi. Po nehodách vznikaly kolony na dálnici D1. Odpoledne byla kvůli větru a sněžení uzavřena silnice I/25 z Jáchymova na Boží Dar a dočasně i silnice I/46 ze Šternberka do Moravského Berouna. Neprůjezdná zůstává silnice druhé třídy mezi Pozlovicemi a Slavičínem na Zlínsku. Už od půlnoci je pro nákladní auta uzavřena silnice z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Problémy měly po silném sněžení také vlaky. Meteorologové předpovídají další sníh.

Řidiči by kvůli silném větru a sněžení neměli jezdit do Krušných hor, zejména do Božího Daru. Policie v Jáchymově posílá auta zpět. Uzavřená je i silnice z Božího Daru od kruhového objezdu směrem na Neklid a Klínovec. Potíže jsou i jinde v Krušných horách, dvě dopravní nehody se staly na Kraslicku. Sněžení a silný vítr na horách přetrvají nejméně do středy.

Kvůli špatné sjízdnosti a uvízlým kamionům byl odpoledne dočasně uzavřen i sedmnáctikilometrový úsek silnice I/46 ze Šternberka do Moravského Berouna na Olomoucku, stály tam kamiony.

Silnice druhé třídy mezi Pozlovicemi a Slavičínem na Zlínsku je uzavřena od odpoledne. Vozovka je nesjízdná pro nákladní i osobní auta, v kopci pod Petrůvkou uvázl ve směru od Slavičína kamion. Omezení zřejmě potrvá do noci. Kvůli uvázlému kamionu je pro těžká vozidla neprůjezdná i silnice třetí třídy mezi Pašovicemi a Dobrkovicemi na Uherskohradišťsku. Potíže s kamiony byly také na Syrákově, Petrůvce, u Zádveřic, v Buchlovských kopcích nebo mezi Dolní a Horní Bečvou. Už dopoledne byla kvůli vzpříčenému nákladnímu vozidlu dočasně uzavřena silnice mezi Hlukem a Ostrožskou Lhotou na Uherskohradišťsku.

Do dopoledne sněžilo také na Vysočině, do té doby se stalo v kraji na 20 dopravních nehod, při kterých se lehce zranili dva lidé. Dopravu komplikovaly zapadlé kamiony. Odstavený kamion ztížil provoz i na dálnici D1 na 100. kilometru ve směru na Prahu. Podle webu policie zůstává v kraji kvůli zapadlému kamionu neprůjezdná jen silnice číslo 348 u obce Štoky na Havlíčkobrodsku. Na území Vysočiny už by podle předpovědi nemělo s výjimkou východní části kraje sněžit.

V Libereckém kraji padal sníh hlavně na horách. Problémy měli řidiči kamionů na Českolipsku na silnici 13 na Práchni, uvázlé kamiony blokovaly i silnici 9 u Svoru. Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Uzavřená je pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy z Mníšku na Liberecku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy. Silnice se nesolí a je na ní zledovatělá vrstva ujetého sněhu. Sníh ráno zastavil v regionu i provoz na frekventované železniční trati z Kořenova přes Harrachov do Sklářské Poreby v Polsku. Provoz byl obnoven odpoledne.

V Královéhradeckém kraji se po silném sněžení staly jen ráno desítky nehod, většinou bez zranění. Na hlavní silnici I/14 mezi Vamberkem a Solnicí na Rychnovsku ráno kvůli hustému sněžení kolabovala doprava. Silnice v tomto úseku vede přes Rychnov nad Kněžnou kopcovitou krajinou a využívají ji lidé, kteří dojíždějí za prací do průmyslové zóny Silnice-Kvasiny, kde je i závod Škoda Auto. Mezi 06:00 až 09:00 silnici na několika místech zablokovaly kamiony.

V Pardubickém kraji uzavřela asi na hodinu silnici I/35 u odbočky na Opatovec na Svitavsku nehoda kamionu, který se ráno vzpříčil. Hasiči museli od brzkého rána vyprošťovat i několik autobusů.

Na jihu Moravy na silnici I/43 mezi Černou Horou a Brnem se řidiči ráno také značně zdrželi. Důvodem byl desítky minut trvající kyvadlový provoz mezi Černou Horou a Závistí, kde do 09:00 hasiči a policie odstraňovali nehody a poté silničáři čistili pruh od sněhu. K Milonicím se na úseku delším než čtyři kilometry objevilo náledí a silnice byla zcela uzavřena pro nákladní auta nad 12 tun.

Trvale od rána sněžilo i v Ostravě a v některých dalších místech regionu. Ostravské komunikace jen během dnešního dopoledne spotřebovaly na údržbu silnic v krajské metropoli 100 tun soli, což je přibližně dvojnásobek běžné spotřeby při zimní údržbě.

Vydatně sněžit do čtvrtečního rána bude zejména na severozápadě a severu Čech, do té doby tam připadne 20 až 50 centimetrů sněhu, sdělil dnes Český hydrometeorologický ústav. V Jeseníkách a Beskydech bude sněžit podle meteorologů do středečního rána, napadne deset až 25 centimetrů sněhu. Vítr bude ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky a závěje.

Související

Více souvisejících

Zima Silnice Česká republika doprava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy