Sněhová kalamita nepolevuje: Silničáři uzavírají v horách další komunikace

Silnice I/25 je ve směru na Boží Dar aktuálně uzavřena už od jáchymovské radnice, Na Božím Daru trvá kalamitní stav, nesjízdný je i hraniční přechod Oberwiesenthal a směr na Vejprty. Do města dnes není ani autobusové spojení. Nefungují tam dva ze tří mobilních operátorů, T-Mobile a O2. Uzavřeny zůstávají i další silnice v Krušných horách. Kromě sněhu a větru na silnicích hrozí i pády stromů. Silničáři vyzývají turisty, aby do hor nejezdili, řekl ČTK vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

"Oblast je bez elektrické energie, nic tam neuvidí, nejezdí vleky a stromy padají jako sirky. Řádí tam vítr, stromy jsou přetížené a padají," popsal situaci vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Momentálně je podle božídarského infocentra největším problémem vichřice, která v poryvech dosahuje rychlosti orkánu. "Obalené stromy sněhem a ledem praskají jako sirky. Škody na smrkových porostech ve vrcholových partiích centrálního Krušnohoří budou zřejmě značné," uvedl v tiskové zprávě starosta Božího Daru Jan Horník (STAN). Horská služba doporučila, aby se lidé na Božím Daru pohybovali pouze ve městě a nevstupovali kromě lesů ani na okolní pláně.

Silnice od Jáchymova směrem na Boží Dar již také uzavřena. Fouká zde silný vítr, který zapříčinil popadání stromů na komunikaci. Varujeme řidiče, aby do Krušných hor vůbec nevyjížděli, a to z důvodu špatných povětrnostních podmínek.

— Policie ČR (@PolicieCZ) 14. ledna 2019

Podle mluvčí ČEZ pro západní Čechy Michaely Jirovcové se výpadky dodávky elektřiny v Karlovarském kraji objevují zejména v oblasti Božího Daru. Energetici mají hlášeny problémy na Božím Daru, v Abertamech, Hřebečné, Ryžovně, v horní části Jáchymova, v Horní Blatné, v Perninku i Potůčkách. "Kombinace těžkého sněhu a silného větru způsobuje pády stromů na vedení. Na odstraňování poruch pracujeme," dodala Jirovcová.

Potíže se sjízdností jsou kromě Krušných hor také ve vyšších polohách Slavkovského lesa, kamiony měly problémy vyjet po silnici 230 u Mnichova na Chebsku. Dnes ráno narazilo do stromu osobní auto na silnici I/64 mezi Hazlovem a Aší, auto se po nehodě převrátilo na bok. Silnice v nižších polohách jsou jinak s opatrností sjízdné.

Uzavřena zůstává kvůli popadaným stromům silnice od abertamské zatáčky směrem na Plešivec. Ze stejného důvodu se nedá projet ani mezi Stříbrnou a Bublavou na Sokolovsku nebo Božím Darem a Klínovcem. Uzavřena je stále také silnice mezi Oldřichovem a Lužcem na Karlovarsku.

V Karlovarském kraji bude dnes podle meteorologů nadále foukat silný vítr, na horách s nárazy až o rychlosti 110 kilometrů za hodinu. Skiareály v okolí Božího Daru kvůli výstraze meteorologů avizovaly, že dnes budou mimo provoz, stejně tak areál na Plešivci. Kvůli obavám z možného pádu stromů platí v okolí Božího Daru také zákaz vstupu do lesů.

Silničáři kvůli popadaným stromům v noci uzavřeli silnici druhé třídy z Černého Dolu do Janských Lázní v Krkonoších. V místě hrozí pády velkých stromů. Silný vítr a sněžení, které vyvracejí a lámou stromy, způsobily na Trutnovsku a Rychnovsku problémy s dodávkami proudu. "V Královéhradeckém kraji jsme k 06:00 evidovali šest poruch na vedeních vysokého napětí," uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Poruchy energetici odstraňují hlavně na Rychnovsku a Trutnovsku. V neděli večer a v noci na dnešek se bez proudu ocitli například obyvatelé Deštného v Orlických horách, Rokytnice, Bartošovic, Orlického Záhoří, Bačetína. Na Trutnovsku poruchy zasáhly Lánov, část Špindlerova Mlýna, Strážné a Vrchlabí.

Na silnicích ve vyšších polohách Královéhradeckého kraje leží rozbředlý či ujetý sníh. Přes noc sněžilo v Krkonoších a v Orlických horách, v nižších polohách pršelo. Teploty se dnes ráno pohybovaly od nuly do tří stupňů Celsia, na horách kolem minus jednoho stupně.

Hasiči o víkendu v hradeckém kraji zasahovali u více než 120 událostí, z toho v 79 případech šlo pomoc při odstraňování následků počasí. Nejvíce zásahů měli hasiči v podhůří Krkonoš a Orlických hor. "V drtivé většině jednotky odstraňovaly stromy spadlé na komunikace. V několika případech byli ale také hasiči povoláni ke spadlým nebo jiskřícím drátům elektrického vedení," řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ve Skuhrově nad Bělou hasiči vytahovali z příkopu zapadlý sypač. V Broumově a Teplicích nad Metují odstraňovali hasiči rampouchy čnící nad chodníkem a v Nové Pace pomohla místní jednotka invalidnímu muži, který zapadl venku na vozíku.

Související

Více souvisejících

Počasí Boží Dar Krkonoše Zima doprava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy