Zimní počasí dál trápí Česko: Řada silnic uzavřena, kalamitu zhoršuje silný vítr

Na mnoha místech přetrvávají problémy spojené se silným větrem a vytrvalým sněžením. Některé silnice hlavně v horských oblastech zůstávájí zavřené, v Krkonoších byl ráno vyhlášen čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Přes noc se ale podařilo obnovit většinu dodávek elektřiny, ráno proud nešel jen na desítkách míst hlavně na Svitavsku v Pardubickém kraji.

Čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí se v Krkonoších vyhlašuje minimálně, naposled byl podle informací ČTK vyhlášen před šesti lety. Na ohrožených cestách hrozí sesuvy samovolných lavin středního i velkého rozsahu, možnosti túr jsou omezené. Nejsou ale ohrožena lidská sídla ani sjezdovky.

"Nedoporučujeme návštěvníkům hor, aby navštěvovali turistické cesty nebo skialpinistické trasy, které procházejí lavinovými katastry a nedoporučujeme pohyb na svazích o sklonu větším než 25 stupňů. Hrozí samovolné uvolnění lavin, a tím pádem je možnost dojezdu lavin i na tyto turistické cesty," řekl ČTK náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa. Podle něj nelze vyloučit sesuvy sněhu ani mimo lavinové katastry.

Již o víkendu museli v Krkonoších narychlo opustit zaměstnanci Českou poštovnu na Sněžce, která je nejvýše položenou stavbou v Česku. "V sobotu jsme se málem nedostali ven. Utekli jsme na poslední chvíli. Za jediný den nafoukaly až dva metry sněhu a předpověď byla nepříznivá. Měli jsme, co dělat, abychom za sebou vůbec zavřeli dveře," řekl dnes ČTK správce poštovny Dalibor Blaha. Poštovna nabízí občerstvení a poštovní služby, za příznivého počasí ji navštěvuje až několik set lidí denně.

Bez elektřiny byly dnes ráno podle společnosti ČEZ už jen desítky odběratelů, především na Svitavsku. V pondělí se ocitlo bez proudu až 16.000 domácností, v hůře přístupných místech museli energetici využívat sněžnice i čtyřkolky s pásy.

V Karlovarském kraji byla ráno ještě řada silnic uzavřená. Odpoledne se situace mírně zlepšila. Projet už se dalo po odstranění nehody mezi Teplou a Horním Kramolínem na Chebsku, sjízdná byla silnice od abertamské zatáčky nad Jáchymovem na Abertamy a Plešivec, řekla ČTK policejní mluvčí Zuzana Týřová. Dopoledne silničáři zprůjezdnili i úsek Oldřichov - Lužec na Karlovarsku a o otevření dalších silnic se pokouší na Božím Daru, kde byl v pátek vyhlášen kalamitní stav. Podle starosty města Jana Horníka (STAN) se pracuje na zprůjezdnění hraničního přechodu na Oberwiesenthal.

Až se tyto silnice podaří otevřít, začnou frézy odhrnovat sníh také na silnici směrem na Neklid, Klínovec a Vejprty. Linkové autobusy do Božího Daru nezajíždějí. Do města je zajištěna kyvadlová doprava pro zásobování, obyvatele a ubytované hosty. Asi desítka lidí v osadách kolem města je podle starosty zatím odkázána sama na sebe.

Kvůli silnému větru dnes nespustí provoz skiareály na Klínovci, Božím Daru a Plešivci, lyžovat se mohlo v Bublavě na Sokolovsku. Do lesů by se kvůli hrozícímu pádu stromů neměli vydávat běžkaři.

V Ústeckém kraji byla od pondělí do dnešního odpoledne uzavřena silnice I/7 z Chomutova do Německa. Silničáři stále nedoporučují lidem vyjíždět do Krušných hor. Podle meteorologů tam může mít vítr rychlost kolem 90 kilometrů za hodinu. I v Libereckém kraji sněžení s větrem komplikovaly dopravu. Některé silnice vítr zafoukává. Všechny silnice v kraji jsou ale s opatrností sjízdné.

Silné sněžení uzavřelo ráno silnici I/11 z Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody v Pardubickém kraji, až kolem 11:00 se ji podařilo zprůjezdnit. Odpoledne ale silničáři zakázali vjezd na tento úsek nákladním autům, osobní auta projedou s řetězy. Nehoda zablokovala i I/34 mezi Květnou a Poličkou. Na Vysočině u Dlouhé Brtnice na Jihlavsku zastavily nehody a ledovka provoz na I/38 z Jihlavy na Znojmo. V místě se staly dvě dopravní nehody. Při jedné z nich se zranili tři lidé.

Pro kamiony je stále uzavřena silnice I/56 v Beskydech mezi Ostravicí na Frýdecko-Místecku a Horní Bečvou na Vsetínsku, jeden z hlavních tahů na Slovensko. Dopravu na silnici I/57 u Lidečka na Vsetínsku dál komplikoval kamion, který tam havaroval již v pondělí ráno. Vyprostit kamion a plně zprůjezdnit silnici se podařilo až dnes kolem 13:00.

Podle předpovědi bude na Frýdecko-Místecku do středečního rána sněžit. Napadnout může až 15 centimetrů sněhu a na hřebenech Beskyd až 25 centimetrů. Na většině území Česka také platí do noci na středu výstraha před silným větrem. Vítr může v nárazech dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů za hodinu a na horách až 110 kilometrů za hodinu. Slábnout bude dnes večer a v noci.

Související

Více souvisejících

Počasí Zima doprava Boží Dar

Aktuálně se děje

před 22 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy