Boží Dar dnes zprůjezdnil silnice a zrušil kalamitní stav, trval několik dní

Město Boží Dar ukončilo dnes v 17:00 kalamitní stav vyhlášený v pátek kvůli nezvladatelnému silnému sněžení a později i kvůli silnému větru. Do nejvýše položeného města v České republice ale dál platí zákaz vjezdu všem vyjma místních, záchranářů a lidí s vyhrazeným parkováním. Zrušení kalamitního stavu přišlo poté, co se dnes podařilo zprůjezdnit všechny hlavní silnice do Božího Daru a provoz zahájily i lyžařské areály. Kalamitní stav trval šest dní. Neprůjezdná zůstává silnice na Zlatý Kopec.

Zákaz vjezdu do města pro motorová vozidla kromě místních obyvatel, zásobování, záchranných složek a hostů s předplaceným parkováním bude podle starosty Jana Horníka (STAN) platit do konce zimní sezony.

"Vstup do obecních lesů a na běžecké trasy nacházející se v lese na správním území města je i nadále zakázán. Běžecké stopy se budou upravovat pouze ve volném nelesním prostoru na loukách kolem města," informoval ČTK starosta města.

Silničáři už před polednem obnovili průjezd na silnici z Božího Daru na Neklid a Klínovec. ČTK to řekl vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka. Ráno kolem 7:30 byla otevřena silnice na Boží Dar, která patří k hlavním tahům do Německa. Dosud tam byl provoz jen pro zásobování a pro místní, kteří mohli několikrát za den jet za pluhem silničářů.

Silnice II/219 od kruhového objezdu u hraničního přechodu na B. Daru směrem na Klínovec je již také zprůjezdněna.

— Policie ČR (@PolicieCZ) 16. ledna 2019

Už v úterý silničáři zprůjezdnili část silnice z Božího Daru směrem na Ryžovnu až k Myslivnám. "Je tam vodárna a vypadávala tam elektřina. Bylo nutné tam dopravit agregát, jinak by Boží Dar byl bez vody," řekl Bulka. Nyní pracují na zprůjezdnění silnice k osadě Zlatý Kopec. Lidem, kteří tam nemají nemovitost, ale zatím nedoporučují se tam vydávat. Průjezd zatím není možný ani na vrchol Klínovce.

Podle Horníka chybí pouze zprůjezdnění silnice na Zlatý Kopec, která je posetá spadanými stromy. "Osady Myslivny, Ryžovna a Zlatý kopec jsou konečnými místy bez parkovacích ploch, kde se nebude dát projet nikam dál až do konce zimy, takže upozorňujeme řidiče, aby do těchto míst vůbec nejezdili," uvedl Horník.

Dnes ráno byl také po odstranění popadaných stromů obnoven provoz na železniční trati č. 142 Karlovy Vary - Nejdek - Potůčky. Silnice v kraji byly po oteplení sjízdné, jen ve vyšších polohách mohly na silnicích zůstávat zbytky sněhu.

Související

Hasiči

Na úpravně vody u Božího Daru se propadla střecha, nevydržela nápor sněhu

Na budově úpravny vody v Myslivnách u Božího Daru se propadla střecha pod tíhou sněhu. Před propadem se hasiči pokoušeli odlehčit střešní konstrukci a sníh z ní shazovali. Dodávku vody do Božího Daru i Jáchymova havárie nepřerušila, vlastník ale bude muset střechu zajistit, informovali dnes krajští hasiči. Kvůli havárii zasedne krizový štáb města Ostrov, řekla novinářům hejtmanka kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Více souvisejících

Boží Dar Zima Silnice doprava

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy