Kalamita v Česku pokračuje: Silničáři stále bojují se sněhem, uzavírají silnice

Silnice na některých místech Česka pokrývá vrstva sněhu o tloušťce několika desítek centimetrů. V některých úsecích se z ní naopak stává stává rozbředlá kaše, místy motoristé narazí také na vyjeté ledové koleje. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ačkoliv silničáři bojují se sněhem celý den, nedaří se jim zprůjezdnit všechny úseky, některé silnice proto budou přes noc uzavřené.

 V Praze dnes od rána hustě sněží, na některých místech sněžení doprovází vítr, což ještě víc komplikuje dopravu. Problémy mají hlavně městské i příměstské autobusy MHD, některé komunikace jsou podle webu pražského dopravního podniku kvůli napadanému sněhu nesjízdné, mnoho spojů nabírá zpoždění a řada příměstských linek vůbec nevyjela.

"Z důvodu zhoršené sjízdnosti komunikací vlivem sněžení mohou být autobusové spoje opožděny nebo zcela zrušeny," informovala na webutaké společnost Ropid, která organizuje dopravu v hlavním městě a okolí.

Víkendový provoz je ráno zatím slabý, ale řidiči, kteří do ulic vyjedou, musejí počítat se zhoršenou viditelností, kluzkými vozovkami či uježděným sněhem. Měli by jezdit maximálně opatrně a ohleduplně.

Dopravu ve středních Čechách dnes zkomplikovalo silné sněžení. Cestáři vyslali do terénu veškerou techniku a nabádali řidiče k opatrnosti. Dvě menší silnice poblíž Orlické přehrady a u Berouna musely být uzavřeny. Policie zaznamenala větší množství nehod. Potíže měly příměstské autobusy, některé vůbec nevyjely. Hasiči odstraňovali ze silnic popadané stromy a vytahovali uvízlá vozidla. Problémy byly i na železnici, část domácností na Příbramsku a Benešovsku se ocitla bez proudu.

Krajští silničáři nasadili do terénu kolem 150 sypačů a nasmlouvané traktorové radličky. "Silnice jsou všechny nějakým způsobem udržované a s opatrností sjízdné," řekl odpoledne ČTK dispečer správy a údržby silnic.

Středočeští hasiči do odpoledne zasahovali u více než 200 událostí, většinou šlo o popadané stromy. Nejvíce případů bylo hlášeno na Benešovsku, Berounsku a Příbramsku. "Museli jsme posílit naše operační středisko o tři lidi, protože nárůst počtu telefonátů byl tak enormní, že to běžná směna nestíhala," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda.

Policie uzavřela silnici z Berouna na Zdejcinu, kde pod nánosy sněhu popadalo na vozovku několik stromů a hrozilo nebezpečí pádu dalších. "Komunikace je od dnešního dopoledne uzavřena a z důvodu bezpečnosti řidičů zůstane neprůjezdná minimálně do pondělí," uvedla mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová. Ze stejného důvodu byla uzavřena silnice mezi Bohosticemi a Solenicemi u Orlické přehrady. "Polomů je hodně, dělá se na tom, nepředpokládá se, že by to mělo dlouho trvat," uvedl pracovník dispečinku krajských cestářů.

Kladno kvůli nepřetržitému sněžení vyhlásilo kalamitní stav. Veškerá technika se soustředí na hlavní tahy, trasy autobusů a křižovatky do kopce. Zásadní je zajistit průjezd MHD a okolí nemocnic tak, aby fungoval Integrovaný záchranný systém.

Problémy se objevily i na železnici, kvůli překážkám na trati či sněhové kalamitě dopoledne nejezdily vlaky mezi Kralupy nad Vltavou a Velvary, Berounem a Karlštejnem, Berounem a Rakovníkem, Řevničovem a Lužnou, Sázavou a Samechovem nebo Lochovicemi a Jinci. Odpoledne problémy přetrvávaly na tratích Beroun - Zadní Třebaň či Zdice - Beroun.

Dopravu na severu Čech zkomplikovalo sněžení a silný vítr, který v otevřených úsecích vytvářel sněhové jazyky. Silničáři v Ústeckém kraji v podvečer pro dopravu uzavřeli silnici druhé třídy 223 u Měděnce na Chomutovsku. Neprůjezdný je kvůli sněhu zhruba dva kilometry dlouhý úsek mezi Horní Halží a Měděncem. V hlubokém sněhu tam uvízla dvě auta. Podle předběžných informací policie zůstane silnice uzavřena až do pondělí.

Vrstva sněhu ale komplikuje dopravu hlavně kamionům i na dálnici D8, zejména u Bílinky. Uvízlé kamiony komplikovaly dnes provoz i na silnici I/6 u Petrohradu na Lounsku a na hlavních tazích v Roudnici nad Labem, Ústí nad Labem a také třeba na Děčínsku nebo Litoměřicku. Policie řešila desítky dopravních nehod.

"Policisté v Libereckém kraji řešili od ranních hodin na dvě desítky dopravních nehod. Všechny se zatím obešly bez vážnějších zranění. V odpoledních hodinách vyjížděli k nehodě, která se stala v Křižanech na Českodubsku. Havaroval řidič čtyřkolky, se zraněním ho převezli do českolipské nemocnice," řekla liberecká policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Podobná byla situace i v sousedním Ústeckém kraji, policisté dokonce řešili několik nehod autobusů, zraněn ale nikdo nebyl.

Všechny silnice na severu Čech jsou s opatrností sjízdné. "I silnice I/10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska je zatím průjezdná bez omezení, přesto doporučujeme, aby řidiči kamionů využili raději objízdné trasy po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou," doplnila Šrýtrová.

Silničáři po celou noc intenzivně uklízeli hlavně horské silnice, ráno musela být přesto kvůli sněhu uzavřena silnice třetí třídy z Polubného na Jizerku v Jizerských horách. "Tam už sníh nebylo kam hrnout, sotva tam projelo jedno auto, museli jsme tam nasadit šípový pluh a frézu," doplnil Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací na starosti. Zprůjezdněna byla až po 17:00.

Silný nárazový vítr zastavil dnes ráno i kabinovou lanovku na Ještěd. Vítr tam v nárazech dosahuje 90 kilometrů v hodině, přípustných je ale jen 58 kilometrů. Fouká kolmo na lana a vítr kabiny rozhoupává, což je nebezpečné. "Zatím není jasné, kdy bude lanovka jezdit, vítr se má uklidňovat až k večeru," řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

V Karlovarském a Plzeňském kraji od rána hustě sněží. Silnice jsou kluzké a místy komplikují dopravu lehčí nehody. Vyjet se ale zatím dá i do hor, kde se silničáři snaží silnice udržovat tak, aby přijíždějící tisíce lyžařů dokázaly bezpečně projet. ČTK to dnes řekl dispečer silničářů Karlovarského kraje Viktor Tomášek.

"V terénu máme všechny vozy, silnice ošetřují zhruba už od tří hodin ráno. Silnice I/25 na Jáchymov a Boží Dar je momentálně čerstvě odklizená a je průjezdná. Soustředíme se na to hlavně kvůli lyžařům, kteří o víkendu přijíždějí. Sjízdné jsou i příjezdové cesty do Bublavy," řekl ČTK Tomášek. Podle Tomáška mohou sice silnice v kraji klouzat, doprava je ale plynulá a nikde zřejmě nestojí ani kamiony.

Kamiony nicméně stojí na dálnici D5 za sjezdem na Rokycany směrem na Rozvadov. Na dálnicích i silnicích první třídy v Karlovarském i Plzeňském kraji leží rozbředlý sníh. U Mladotic na severním Plzeňsku se po havárii převrátilo auto, došlo tam i ke zranění. K lehčím nehodám bez zranění, většinou haváriím do svodidel, došlo na silnici I/6 z Karlových Varů na Prahu u Bochova, u Štáhlav na Plzeňsku nebo v Mochtíně na Klatovsku.

Vozovky v částech Zlínského kraje jsou povětšinou holé a mokré, případně vlhké. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Pro těžká vozidla nad 3,5 tuny zůstává nesjízdná silnice třetí třídy mezi Vizovicemi a Loučkou na Zlínsku, kterou silničáři přes zimu neudržují. Pro osobní vozidla je sjízdná pouze se řetězy.

Silnice ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka pokrývá dnes ráno rozbředlá vrstva sněhu, případně zmrazky. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností.

Vozovky v ostatních částech Olomouckého kraje jsou většinou holé, mokré a sjízdné bez omezení. Místy komplikují řidičům dohlednost mlhy. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

Na jihu Čech stále pokračují práce na odklízení následků dopoledního sněžení, kdy mokrý sníh lámal stromy. Padaly do silnic, na železnici i do elektrického vedení. Poruchy na vedení vysokého napětí jsou na Prachaticku a Strakonicku. Počet domácností bez dodávek elektřiny se ale firmě E.On podařilo snížit z ranních 13.000 na 800, sdělila ČTK mluvčí společnosti Martina Slavíková po 18:00. Problémy podle Českých drah zůstávají na trati mezi Českými Budějovicemi a Plzní.

Na vedení vysokého napětí v jižních Čechách eviduje E.ON devět poruch. "Pokud vše dobře půjde, měli bychom ještě dnes většinu poruch odstranit, čímž by se počet odběrných míst bez dodávek elektřiny snížil až na pouhé desítky," uvedla Slavíková. Dnes firma plánuje práce v terénu ukončit kolem 19:00, obnoveny budou v pondělních ranních hodinách. "Ale přes noc budou terénní čety v pohotovosti kvůli vymezování případných dalších poruch, které mohou nastat," podotkla mluvčí.

Nejvíc sněhu podle meteorologů dnes na jihu Čech přibylo na Šumavě a v jejím podhůří, kde ho napadlo až 20 centimetrů. Po poledni se situace zklidnila.

Hasiče začal sníh zaměstnávat kolem 06:00, do 16:00 měli na 150 výjezdů. Stromy padaly hlavně na Strakonicku, Písecku a Prachaticku, někde i na zaparkovaná auta. "Na druhou stranu jsme za celý den neměli žádný 'sněhový' zásah na Táborsku a Jindřichohradecku," uvedla na webumluvčí krajských hasičů Vendula Matějů. Hasiči v Blatné zajišťovali kvůli výpadku elektřiny agregát pacientce závislé na kyslíkovém přístroji.

Solené hlavní silniční trasy byly na jihu Čech odpoledne převážně holé a mokré, na silnicích nižších tříd byl ve vyšších polohách ujetý sníh posypaný drtí. Jihočeská policie do odpoledních hodin zaznamenala tři desítky dopravních nehod, ale nemá u nich hlášeno žádné těžké zranění.

 V Beskydech na Frýdecko-Místecku je na silnicích rozbředlá vrstva sněhu. Na Opavsku jsou místy zbytky zledovatělého sněhu. Na Bruntálsku jsou silnice mokré. Místy je v Moravskoslezském kraji mlha nebo dohlednost ztěžuje déšť. Silničáři proto zejména v těchto úsecích nabádají řidiče ke zvýšené opatrnosti. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Pro kamiony je nadále uzavřena silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. Pro těžká nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřen rovněž úsek silnice I/48 Rybí - Příbor na Novojičínsku, který se předělává na dálnici.

Na silnicích na východě Čech zůstávají zbytky sněhu jen místy ve výše položených oblastech. Je rozbředlý, ale může tvořit i zledovatělou vrstvu. Všechny komunikace jsou sjízdné, uvádějí silničáři.

Zpomalit by měli řidiči na menších silnicích v okolí Lanškrouna, v Krkonoších a v nejvyšších polohách Orlických hor. Zledovatělý sníh je také v oblasti Žamberka a v Železných horách.

Související

Více souvisejících

Počasí sníh doprava

Aktuálně se děje

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: První remíza v turnaji. Dánové neudrželi vedení proti Slovincům

Gólově nejchudší zápas v dosavadním průběhu Eura v Německu a zároveň první remíza turnaje. Tak se dá popsat utkání skupiny C mezi Slovinskem a Dánskem. To skórovalo jako první a symbolicky se o to postaral Christian Eriksen, který se tak po 1100 dnech od kolapsu na minulém Euru 2021 opět představil v tom nejlepším, protože skóroval. Jeho branka však ke třem bodům pro Seveřany nestačila, jelikož ve druhé půli to byli Slovinci, kteří čím dál více tlačili soupeře a nakonec to vyústilo ve vyrovnání zásluhou Janži v 77. minutě. Přestože na obou týmech bylo ke konci duelu vidět, že by chtěli víc než bod, další branka už v zápase nepadla.

včera

Aktualizováno včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Nizozemsko se na první tři body nadřelo. Duel s Polskem muselo otáčet

V neděli svými dalšími třemi zápasy pokračuje evropský fotbalový šampionát v Německu. V prvním z duelů se představili Nizozemci, jejichž fanoušci vytvořili alespoň pro nedělní odpoledne z Hamburku nizozemské město. Hnáni obrovskou podporou se svěřenci kouče Ronalda Koemana vydali za prvními třemi body v souboji s Polskem. To se pro změnu muselo obejít bez své největší hvězdy Roberta Lewandowského, jenž se krátce před šampionátem zranil. Pro tento zápas ho nahradil Adam Buksa a právě on otevřel skóre. I když Nizozemci tak efektivní zprvu nebyli, nakonec stav otočili, když ještě v první půli skóroval Gakpo a v závěru dokonal obrat Weghorst.

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini naznačil, co očekává od červnové návštěvy Česka

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil, že český protějšek Petr Pavel vnímá blížící se Pellegriniho návštěvu Česka jako možná symbol usmířen mezi oběma zeměmi po březnovém přerušení mezivládních konzultací. Pellegrini dorazí do Prahy 26. června. 

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dálnici D11 dnes opakovaně uzavřel požár kamionu.

Na dálnici D11 ve směru na Prahu komplikoval provoz od nedělního rána až do odpoledne požár kamionu. Komunikace musela být kvůli zásahu záchranných složek i následným úklidovým pracím opakovaně uzavírána. Událost se obešla bez zranění. 

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

včera

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Výsledkem mírového summitu bude prohlášení lídrů. Návrh textu se dostal na veřejnost

Ve Švýcarsku dnes druhým dnem vyvrcholí mírový summit, na němž světoví lídři hledají cestu k míru na Ukrajině. Podle zjištění agentury Reuters bude jejím výsledkem komuniké, v němž se píše o válce Ruska proti Kyjevu. Návrh také obsahuje výzvu k respektování územní celistvosti Ukrajiny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy