Počasí udeřilo na Česko! Ledovka, sníh a vítr po celém území

Praha - Do Česka se dnes odpoledne vrátilo sněžení, které postupovalo od západu na východ a na řadě míst zkomplikovalo dopravu. Silnice v Čechách pokryl sníh nebo rozbředlá kaše, někde museli řidiči počítat i s ledovkou a zhoršenou viditelností. Ve vyšších polohách navíc foukal silný vítr a tvořil sněhové jazyky a závěje, které uzavřely několik komunikací v Krušných horách. Silničáři proto vyzývali řidiče k větší opatrnost, přesto se stala řada nehod a kamiony měly problémy v kopcích. Podle předpovědi se ale počasí v nejbližších dnech nezmění.

V Krkonoších a Jeseníkách stále platí třetí stupeň lavinového nebezpečí a v Beskydech upozornění na nebezpečí náhlého sesuvu sněhu. Kvůli silnému sněžení hrozí laviny také ve francouzských a rakouských Alpách, kam Češi často směřují za lyžováním. V Krušných horách sníh uzavřel cestu z Měděnce na Loučnou pod Klínovcem a z Výsluní na Kryštofovy Hamry a cestu 219 z Jáchymova na Vejprty. Problémy byly i na silnici 293 v Martinicích v Krkonoších, sníh zavál i silnici 290 v Bílém Potoce a Hejnicích na Frýdlantsku. Silnici 10 u Železného Brodu zablokoval spadlý strom. Kvůli kácení stromů bude do neděle neprůjezdná na dvou úsecích i silnice třetí třídy ze Sebuzína na Ústecku a obce Tlučeň na Litoměřicku. Počasí zavinilo několik nehod. Například v Boru na Tachovsku sjel řidič se silnice přímo do rybníka a auto se v něm částečně potopilo, v Meziboří na Lounsku řidič osobního vozu dostal na zasněžené vozovce smyk a sjel ze srázu. V Provodíně na Českolipsku nezvládla řidička jízdu na sněhu, dostala smyk a skončila na střeše. Většina kolizí se ale obešla bez zranění. Rozbředlý sníh po předchozích srážkách, případně ledovka krytá posypem zůstává i na silnicích ve Zlínském a Olomouckém kraji a na Vysočině.Vlaky vyjíždějící z a do stanice Hradec Králové nabírají kvůli přívalu sněhu zpoždění. Železničáři nestačí odklízet sníh z kolejí a výhybek, uvádí České dráhy na svých webových stránkách.Omezení je v úseku Praskačka - Hradec Králové-Slezské Předměstí.

Zpoždění všech vlaků mířících do i ze stanice Hradec Králové hlavní nádraží může vlivem hustého sněžení dosáhnout až 20 minut a týká se také rychlíků směrem na Prahu a Choceň. Podle předpokladů železničářů bude omezení trvat asi do dvaadvaceti hodin.Hasiči z Chrudimi a Prachovic hned v půl deváté ráno pomáhali škodovce s vozíkem, která skončila na střeše a částečně mimo vozovku před Kostelcem u Heřmanova Městce. "Ve voze cestovaly dvě dospělé osoby a dítě. Na místo byla přivolána i posádka zdravotnické záchranné služby, která ošetřila lehce zraněné," uvedla mluvčí. K dopravní nehodě dvou vozidel do Černé za Bory vyjížděli hasiči z Pardubic před čtvrtou hodinou odpoledne. K vyproštění havarovaného vozu hasiči použili naviják.

K dalšímu autu, které mělo potíže, vyjížděli hasiči před osmnáctou hodinou do Bojanova-Kovářova. Tady museli namrzlou silnici ošetřit také pracovníci správy a údržby silnic.

O minutu později zasahovali hasiči mezi obcemi Vysoká a Dříteč. Zhruba 300 metrů před obcí Dříteč skončil osobní automobil Opel Vectra v příkopu. Hasiči k jeho vyproštění použili jeřáb a při samotném vyprošťování byla vozovka uzavřena.

Hasiči z Chrudimi a Nasavrk byli vysláni před půl sedmou večer do Nové Vsi, kde řidič vozidla pravděpodobně nezvládl řízení na namrzlé vozovce a skončil v příkopu.

Po cestě k této nehodě hasiči vyprošťovali další auto, které sjelo do příkopu. Obě jednotky pak hned patnáct minut po této nehodě přejížděly k dalšímu vozidlu, to skončilo v příkopu u obce Libáň.

Související

Více souvisejících

Počasí doprava

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy