Důchody? Seďte doma a neberte mladým práci, rozjel se komunista

Praha - Současná výše penzí na důstojné stáří nestačí, tvrdí ekonom a zastupitel Náchoda za KSČM Pavel Janeček. Upozorňuje také, že penzistům v důsledku devalvace koruny vytáhla ČNB z peněženky další peníze. A bude hůř.

"Vyměřený starobní důchod je zpravidla jiný než obvyklé příjmy, ale to neznamená, že důchodci jsou zvláštní skupinou, i když se tak někteří chovají. Průměrný důchod je něco málo přes deset tisíc korun a skutečností je, že manželé s těmito příjmy jsou hodnoceni jako finančně stabilní. To ale platí, jsou-li relativně zdraví, a nemají přehnané nároky, případně mají nějaké ty úspory," tvrdí komunista.

Tato kategorie občanů je podle něj pod tvrdým tlakem "zlatokopů", kteří neustále něco nabízejí, prodávají, pojišťují. Za příslib zázračných léků a procedur jsou pak lidé ohlupováni a často podléhají laciným pobídkám.

"Nejít do práce je zprvu velmi příjemný pocit, ale vše velmi brzo vyprchá a činorodý člověk brzy pocítí rozrušení a nedostatek seberealizace. Když doma vše opraví, uklidí a začíná mít neklid v rukou, tak se pustí do vzpomínání na práci a začínají mu chybět lidi okolo sebe. Je-li vztah se zaměstnavatelem ukončen a není zájem o "pracovníka", tak přicházejí deprese, apatičnost. Mnohdy je vše umocněno vlivem svého okolí. Jsi v důchodu, tak seď doma a neber mladým práci!" zamýšlí se ve svém komentáři Janeček.

"Finančně musí být člověk spokojen s tím, co dostane, a bedlivě sledovat příjmy a výdaje, jelikož každý rozbitý přístroj v domácnosti může být problémem v rodinném rozpočtu a způsobit finanční kolaps. Náklady na léky a zdravotní péči jsou v současné době okolo tisíce korun měsíčně a mohou být v případě onemocnění i vyšší a dosáhnout i dvaceti procent nákladů. Náklady na nájem a provoz bytu jsou přes 60 procent, ale můžou být samozřejmě vyšší. Zůstatek tak leckdy nestačí na ostatní věci a důchodci se dostávají pod tlak exekutorů z důvodů nesplácení půjček, případně ručení v bankách," dodává.

"Penzistům v důsledku devalvace koruny vytáhla ČNB z peněženky další peníze. A to se připravují nové úpravy kurzu koruny na úkor této skupiny občanů. Výrazně se zvětšuje rozdíl mezi platy a důchody. Pro budoucí generace to bude velmi tvrdý oříšek. Rovněž prodlužování pracovního věku nemá nic společného s prodlužováním života, které se nám snaží někteří sociologové namluvit," varuje ekonom.

Domnívá se, že společnost bude muset řešit zkracování pracovního času a více se věnovat tomu, co s nárůstem nezaměstnanosti, která je v současné době v Evropě neúnosná - miliony mladých lidí bez práce.

Související

Pavel Janeček /KSČM/ Rozhovor

Babiš si koupil lidi, arogantní Bělobrádek, skandály kolem Zemana... Promlouvá ekonom a politik Janeček

ROZHOVOR - Rok 2015 se pro KSČM obešel bez výraznějších přešlapů, který narušila v posledních týdnech až kauza europoslance Miloslava Ransdorfa. Ten měl podle zastupitele města Náchod za KSČM a ekonoma Pavla Janečka pozastavit své členství ve straně, dokud se vše nevyřeší. Politik také v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zhodnotil činnost šéfů koaličních stran i prezidenta Miloše Zemana.

Více souvisejících

Pavel Janeček (KSČM) důchody důchodci, senioři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy