Zájem o penzijní fondy poklesl, spoří o 51 tisíc lidí méně než na konci roku

Praha - Nové údaje Asociace penzijních společností ukazují, že si na konci prvního pololetí 2016 u penzijních společností spořilo na důchod 4,574 milionu účastníků, tedy o 51 tisíc méně než na konci roku 2015.

Celkový zisk penzijních společností v letošním prvním pololetí činil 1,417 miliardy Kč, když zisk tvořily zejména transformované fondy penzijního připojištění.

Počet účastníků v tzv. účastnických fondech vzrostl od začátku letošního roku o 94.000 na 462.000. Naopak počet účastníků v transformovaných fondech, kam už lidé nemohou vstupovat, v 1. pololetí klesl o 145.000 na 4,112 milionu. Oba typy fondů jsou součástí takzvaného třetího pilíře.

Konec druhého penzijního pilíře by se mohl pozitivně projevit spíše růstem pravidelných vkladů než vyšším počtem účastníků, řekl ČTK ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. Většina účastníků druhého pilíře totiž využívalo i třetí pilíř. Penzijní fondy jsou ale limitovány svojí likviditou a nízkými výnosy. Zapojení 70 procent práceschopné populace do systému je podle něj nízké číslo. Zbývajících 30 procent bude odkázáno na státní důchod, který v průměru nedosahuje ani poloviny příjmů, na které jsou nyní pracující občasné zvyklí, podotkl.

Penzijní společnosti vykázaly za pololetí nárůst peněz ve třetím pilíři o 17 miliard Kč (4,9 procenta), v doplňkovém penzijním spoření vzrostly v účastnických fondech dokonce o 35 procent.

Poprvé v letošním roce mohli občané využít příležitosti uzavřít smlouvu o doplňkovém penzijním spoření také pro účastníky mladší 18 let. Za první pololetí bylo uzavřeno 7903 dětských smluv s průměrným příspěvkem 492 Kč měsíčně.

Počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele se stabilně udržuje kolem pětiny z celkového počtu. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 733 Kč měsíčně a na doplňkové penzijní spoření 828 Kč měsíčně, a během pololetí tak vzrostl v tomto produktu o 15 Kč.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření pro účastnické fondy. Toto spoření je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie.

Související

Praha

Ve třetím důchodovém pilíři letos ubylo 32 tisíc účastníků

Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci letošního třetího čtvrtletí spořilo 4,423 milionu lidí. Bylo to o 32.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní fondy důchody

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy