V Česku se opět zavádí veřejná služba. Bude lidi motivovat k práci?

Praha - V Česku se ode dneška znovu zavádí veřejná služba. Opatření by se prvních lidí mělo dotknout až v srpnu, tedy poté, co budou půl roku bez práce na dávkách. Kritici novely tvrdí, že připomíná Drábkovu reformu, kterou Ústavní soud před časem zrušil.

Od roku 2012 zavedla sociální reforma exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) veřejnou službu povinnou. Měli na ni chodit ti, co byli přes dva měsíce bez zaměstnání. Když odmítli, přišli o dávky. Ústavní soud to přirovnal k nucené práci a novelu zrušil.

Podle nových pravidel by se lidem, kteří jsou přes půl roku bez práce a dostávají příspěvek na živobytí, měly dávky vypočítávat ne z životního, ale z nižšího existenčního minima. Životní minimum pro samotného člověka činí 3410 korun, v rodině je pro prvního dospělého 3140 korun a pro každého dalšího dospělého 2830 korun. Existenční minimum dosahuje 2200 korun.

Pokud by lidé nastoupili na veřejnou službu, mohli by si dávky zase zvýšit. Při odpracování aspoň 20 hodin týdně by se mohli dostat zhruba zpět na původní úroveň životního minima a dávek, při více než 30 hodinách služby by si přilepšili. Úřad práce s klienty uzavře na veřejnou službu smlouvu. Na vybavení a pracovní prostředky by měl poskytnout až 1000 korun.

Psali jsme: Nový návrh: Do sociálního bydlení se zapojí i úřady práce. Zákon přehledně  

Podle kritiků ale nynější pravidla připomínají Drábkovu reformu. Příjem lidí, kteří odpracují 20 hodin, se navíc nezmění. Mohli by si tedy stěžovat na to, že vlastně pracují zadarmo.

"Jestliže je někdo zdravý a práce schopný a je na dávkách v hmotné nouzi za okolností, kdy je u nás nejnižší nezaměstnanost v Evropě, to znamená, že se práci spíš vyhýbá. Pokud nepůjde pracovat, bude za to na dávkách postižen," řekla dnes novinářům ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní se opatření nedotkne seniorů, invalidů či rodičů na rodičovské.

Veřejnou službu mohou mít radnice, neziskové organizace či charity. Podle Marksové to neznamená, že lidé budou jen "v oranžové vestě odklízet sníh či zametat listí". Podle své kvalifikace mohou pomáhat s administrativou na úřadu, provádět opravy ve školách, rozvážet seniorům jídlo v sociálních službách či pomáhat v domácnostech. Úřad práce s nimi uzavře na veřejnou službu smlouvu. Na vybavení a pracovní prostředky by měl poskytnout až 1000 korun.

Podle generální ředitelky úřadu práce Kateřiny Sadílkové o veřejnou službu projevila zájem už desetina obcí, které mají veřejně prospěšné práce.

Související

Úřad práce

Nezaměstnaných v Česku je nejméně za posledních 20 let

Praha - K 31. 10. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 271 173 uchazečů o zaměstnání. To je o 13 742 méně než v září, o 95 071 méně než před rokem a zároveň nejméně od prosince 1997, kdy jich bylo 268 902. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 248 510 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 3,6 % (září 2017 – 3,8 %, říjen 2016 - 5 %). Meziměsíčně i meziročně se zvýšil počet volných pracovních míst.
Ilustrační foto

Nezaměstnanost klesla na čtyři procenta, je nejnižší od roku 1998

Praha - K 31. 8. 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 296 826 uchazečů o zaměstnání. To je o 6 248 méně než v červenci, o 91 648 méně než před rokem a zároveň nejméně za posledních 19 let. Z celkového počtu lidí bez práce bylo v uplynulém měsíci 274 825 dosažitelných uchazečů. Podíl nezaměstnaných osob klesl na 4 % (červenec 2017 – 4,1 %, srpen 2016 – 5,3 %).

Více souvisejících

veřejná služba Ministerstvo práce a soc. věcí Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 43 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy