Drábkova sociální reforma je hra s ohněm, říká Jurečka

Praha - Vláda ODS, TOP 09 a VV se sice snaží šetřit výdaje ze státního rozpočtu, často k tomu ale volí způsoby, které jsou z dlouhodobého hlediska neefektivní. Říká ve svém prohlášení místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Jedním z takových příkladů je oblast sociálního systému ČR. KDU-ČSL má vážnou obavu, že díky krokům ministra Drábka (TOP 09) dojde k devastaci dnešního, dobře fungujícího systému. „Dnes se na sociální systém dává 20 % HDP, z toho jdou zhruba 2/3 na výplatu důchodů a až zbývající část na sociální dávky. Průměr EU je přitom 27 % HDP. Dosavadní systém státní sociální podpory fungující na principu POMŮŽEME, ABY SE NESTALO byl schopný automaticky prostřednictvím koeficientů pružně reagovat na růst životních nákladů. Zjištění Eurostatu, že ČR patří co do počtu chudých občanů k nejlépe zajištěným státům v EU, je toho důkazem,“ říká místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.Podle jeho názoru chce ministr Drábek zavést systém charakterizovaný heslem: POMŮŽEME, AŽ SE STANE. „Dnes je tento princip populární, protože tzv. zatočíme s těmi, co si pro dávky jezdí v Mercedesu. Je ale nepochybné, že takový adresný systém nebude ve výsledku levnější. Většina klientů státní sociální podpory se ve skutečnosti přesune do systému hmotné nouze. Ten je plně testovaný - a ne jen příjmem v rozhodném období, ale i majetkovými poměry, alimentačními schopnostmi rodiny a dalšími skutečnostmi. Vzroste potřeba konkrétní sociální práce v rodinách žadatelů,“ upozorňuje Marian Jurečka. Lidovecký místopředseda navíc kritizuje vládu za to, že svojí rétorikou podněcuje ve společnosti atmosféru, že všichni občané pobírající sociální dávky jsou lidé, kteří nechtějí pracovat, kteří žijí na úkor společnosti. „KDU-ČSL si je vědoma, že v každé společnosti je určité procento osob, kteří se vyhýbají práci. Proto by měly fungovat již na školách preventivní programy výchovy a vzdělávání. Rovněž tak v obcích a městech musí pomáhat neziskové organizace, které nabízejí programy v tzv. sociálním podnikání. Je nutné pečlivě rozlišovat osoby, které nemohou pracovat z důvodu nemoci nebo proto, že nemohou sehnat ve svém kraji práci. Právě s takovými lidmi je třeba pracovat, aby se nepropadly do chudoby a sociálního vyloučení,“ uvedl Jurečka. Pokud bude návrh ministra Drábka uveden do praxe, ohrozí to podle mínění lidovců mnoho rodin a lidí, kteří zatím nepadli na samotné dno sociálního systému. „Ministrův návrh sice může přinést krátkodobou úsporu, ale v konečném důsledku - při sečtení opravdu všech nákladů na tuto sociální reformu, včetně nárůstu kriminality a dalších sociálních problémů – nás vyjde nesrovnatelně dráž,“ uzavřel Marian Jurečka.

Související

Soud, ilustrační foto

Šiška osvobozen v kauze firmy Atos. Mohl jen hučet do Drábka, řekla soudkyně

Soud dnes zprostil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku i bývalé šéfy IT odboru Milana Hojera a René Pitáka obžaloby v kauze zneužití pravomoci ve prospěch firmy Atos. Obžaloba mužům vytýkala, že společnosti zadali zakázku bez výběrového řízení. Soudkyně se jich zastala s tím, že tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) rozdala úkoly v takových termínech, které reálně nešly zvládnout. Verdikt není pravomocný.
Jaromír Drábek /TOP 09/

Žalobce zrušil stíhání exministra Drábka

Praha - Státní zástupce zrušil stíhání bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky z přípravy dotačního podvodu a zneužití pravomoci při transformaci Fondu dalšího vzdělávání (FDV). Podle Šiškova obhájce Tomáše Sokola to znamená definitivní konec kauzy, v níž byli obviněni celkem tři lidé. Informuje o tom Ekonomický deník. Šiška byl trestně stíhán v několika dalších kauzách, loni mu odvolací soud snížil trest za zmanipulování zakázky na výplatu dávek na čtyři roky vězení.

Více souvisejících

Jaromír Drábek KDU - ČSL

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy