Partie: Drábek se popere s Mládkem o důchodové reformě

Praha - O malé důchodové reformě a vládní krizi pohovoří v neděli v pořadu Partie televize Prima ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Protějškem v diskusi mu bude stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Mezi otázky, kterým bude Drábek čelit, patří principy a sociální spravedlnost malé důchodové reformy, ale i to, jak hodlá vláda vyřešit své interní spory. Nastínit by pak měl ministr i to, jakým způsobem si představuje další vývoj reformy penzí a zda se kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) zmůže na prosazení dalších reforem.

Oponentem mu bude stínový ministr financí za ČSSD Mládek. Jeho strana se netají odsuzováním Poslaneckou sněmovnou schválené důchodové reformy. Nejvíce předloze ČSSD vytýká ustanovení, že se věk odchodu do důchodu bude zvyšovat podle data narození za rok vždy o dva měsíce.

Malá důchodová reforma reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu, který kritizoval penzijní systém za to, že je přehnaně solidární a málo zásluhový. Lidé, kteří mají vyšší mzdy, tak budou mít díky této reformě vyšší důchody. Věk odchodu do důchodu se však bude zvyšovat bez omezení a postupně.

Pokud návrh projde celým legislativním procesem, bude to v praxi znamenat, že lidem z nejnižší příjmové skupiny jejich důchody neklesnou, naopak stoupnou lidem s nejvyššími příjmy. Střední vrstvě, tedy přibližně 70 procentům lidí, však výměra důchodu klesne. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek ovšem již dříve vysvětlil, že nominální výše důchodů bude naopak stoupat v důsledku každoroční valorizace a pětiletého přechodového období.

Nově přiznávané důchody od října letošního roku se budou snižovat po dobu pěti let, ale zároveň budou penze každoročně plošně valorizované, jako tomu bylo dosud. "Průměrný důchod tedy sice bude klesat o zhruba 60 korun ročně kvůli zavedeným změnám, ale zároveň bude valorizován o přibližně 360 korun ročně," uvedl dříve Drábek.

Pořad Partie začíná na televizi Prima v neděli v 11 hodin dopoledne.

Související

Soud, ilustrační foto

Šiška osvobozen v kauze firmy Atos. Mohl jen hučet do Drábka, řekla soudkyně

Soud dnes zprostil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku i bývalé šéfy IT odboru Milana Hojera a René Pitáka obžaloby v kauze zneužití pravomoci ve prospěch firmy Atos. Obžaloba mužům vytýkala, že společnosti zadali zakázku bez výběrového řízení. Soudkyně se jich zastala s tím, že tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) rozdala úkoly v takových termínech, které reálně nešly zvládnout. Verdikt není pravomocný.
Jaromír Drábek /TOP 09/

Žalobce zrušil stíhání exministra Drábka

Praha - Státní zástupce zrušil stíhání bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky z přípravy dotačního podvodu a zneužití pravomoci při transformaci Fondu dalšího vzdělávání (FDV). Podle Šiškova obhájce Tomáše Sokola to znamená definitivní konec kauzy, v níž byli obviněni celkem tři lidé. Informuje o tom Ekonomický deník. Šiška byl trestně stíhán v několika dalších kauzách, loni mu odvolací soud snížil trest za zmanipulování zakázky na výplatu dávek na čtyři roky vězení.

Více souvisejících

Jaromír Drábek důchodová reforma

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy