Lidé jsou bez peněz! Kvůli "díře" v zákoně

Praha - Více než tisícovka lidí se od začátku roku ocitla zcela bez peněz, a to kvůli špatné formulaci v zákoně. Přestože přišli o práci, nedostali ani odstupné ani podporu v nezaměstnanosti. Do věci se nyní vložil ombudsman Pavel Varvařovský. Informuje o tom TÝDEN.cz.

Papírny v jihočeských Loučovicích se dostaly do platební neschopnosti, a tak koncem roku 2010 propustily několik desítek zaměstnanců. Mezi nimi i manžele Sedlákovi. Ti se oba ocitli rázem bez práce, ale ztracenou naději jim nevrátili ani na úřadě práce.Když chtěli požádat o podporu v nezaměstnanosti, setkali se s odmítnutím. Prý ji dostanou až po třech měsících, kdy jim vyprší odstupné, jež jim dal bývalý zaměstnavatel. Jenže v tom byl právě háček – ačkoliv měli ve výplatní pásce zapsané, že jim „přísluší“ odstupné, nedostali od papíren ani korunu.A protože se díky domněle vyplacenému odstupnému podle úřadů dostali do lepší finanční situace, přišli podle serveru TÝDEN.cz i o přídavky na jejich pětiletého syna.Chybička se vloudilaTo vše se Sedlákovým i dalším propuštěným zaměstnancům stalo kvůli chybné formulaci v zákoně. Slůvko „přísluší“ totiž úřady automaticky berou, jako že jim odstupné bylo vyplaceno. Jenže tak to ve skutečnosti vůbec být nemusí a poškození nemají šanci se nijak bránit. To, že odstupné dostali, mají totiž potvrzené černé na bílém.Drábkovo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) přitom ústy své mluvčí Viktorie Plívové vzkázalo, že „v žádném případě se nejedná o špatnou formulaci zákona.“Zcela odlišný názor má však ombudsman Pavel Varvařovský, na něhož se poškození obrátili s prosbou o pomoc.„Zcela to popírá podstatu sociálního pojištění a představuje to rozpor s ústavně zaručeným právem na přiměřené zajištění osob, které bez své viny nemohou získávat prostředky prací,“ cituje jeho slova TÝDEN.cz.A i poslanci chystají změnu. Slovo „přísluší“ chtějí nahradit spojením „bylo vyplaceno“. Pokud propuštěným přesto nebude vyplaceno, budou ho moci vymáhat po úřadu práce.Tím chtějí poslanci dosáhnout zpřesnění a zabránit dalším podobným excesům. Jenže novela zákona bude platit až od začátku roku 2012. Takže ti, kteří ne vlastní vinou přišli o peníze, i ti, kteří o ně takto ještě do konce roku mohou přijít, se ocitnou bez prostředků a nikdo jim nic nedá.„Zpětná výplata podpory v nezaměstnanosti ani zpětná výplata kompenzace není navrhována,“ vzkázalo jim podle serveru TÝDEN.cz MPSV.A podle Varvařovského nejspíš nemají šanci uspět ani u soudu.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman ministerstva

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy