Drábek je "český Breivik", zuří naštvaní lidé

Praha - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) leží mnoha lidem v žaludku. Chystá reformy, které spoustu lidí děsí. Své plány se pokusil vysvětlit v on-line rozhovoru pro TÝDEN.cz, ale se zlou se potázal.

Drábek plánuje nový způsob posuzování zdravotního stavu a podle něho následné vyměření sociálních dávek. Pacienti na nemocenské budou mít od příštího roku těžší život - čeká je více kontrol a vyhazov za nedodržování pravidel. Kromě toho by ale měla vzrůst minimální mzda.Mnoho lidí se změn bojí, v jejich strachu je podporují i odbory. Svědčí o tom i některé otázky, které na ministra padaly."Hovoří se o tom, že se bude rušit prodloužená rodičovská dovolená a bude se spojovat s PnP? Pokud k tomu dojde a mé dítě zůstane ve II. stupni PnP, budu mít měsíčně o 2800 Kč méně, což bude pro nás velice těžké ačkoliv mám manžela, který nás živí...Posuzování PnP se taktéž mění, bohužel nemám pocit, že k lepšímu, posuzování je velmi různorodé, nejsou daná jasná pravidla a pokud bude oněch 10 okruhů - každý posudkář si to vysvětlí jinak a obávám se, že to bude jen horší," napsala například Dana Kl., matka těžce postižené pětileté holčičky.Drábek však všechny uklidňuje, že změny, které chystá, změní stav jen k lepšímu. "Skutečně předpokládám sloučení rodičovského příspěvku a příspěvku na péči v této kategorii, bude to tak jednodušší pro Vás i z hlediska administrativních nákladů, v návrhu je příplatek k příspěvku na péči k dorovnání rozdílu mezi výší rodičovského příspěvku a příspěvku na péči. Nový způsob posuzování vychází z doporučení WHO, zavádí se po celém světě, okolní země už se jím řídí, je to jednoznačně krok dopředu," vysvětlil v on-line rozhovoru pro TÝDEN.cz.Chováš se jako Breivik, syčí lidéDalší změnou ministra Drábka je vyplácení důchodů pomocí sociální karty. Důchodci si pro ně tak budou chodit do bankomatu. To děsí zase pana Jirku, který kvůli svému ochrnutí nemůže vycházet ani z bytu. Jak tedy dostane důchod, který mu nyní chodí v hotovosti poštou?"Pro osoby se zdravotním postižením bude zachována možnost hotovostní výplaty," odpověděl ministr stručně.Ale kromě konkrétních dotazů se setkal i se spíláním, kritikou a výčitkami. A také výhrůžkami. "Svým počínáním ohrožujete životy tisíců Čechů a současně i ten svůj, jelikož takový nahněvaný občan by Vám mohl položit bombu pod auto či Vás podříznout jako zločinné prase," syčel na něho Pavel Skácel, ale Drábek se jím nenechal vyvést z míry.V diskuzi se objevily dokonce dva názory, které jeho kroky a plány přirovnaly k řádění šíleného norského vraha Anderse Breivika. "Setkal jste se v poslední době s tím, že by Vás někdo přirovnal k Breivíkovi? Rozdíl je jen v tom, že vy používáte jako zbraň zákon," zaútočil na něho disutér s přezdívkou Autor."To se tu musí stát něco jako v Sýrii, Norsku apod., abyste pochopili, že jste špatní??? Jen kradete veřejné peníze, o lidi vám vůbec nejde," přidal se Petr Koukal. Ale to Drábka dopálilo."Veřejné peníze nekradu. Všechny veřejné zakázky jsou na webu mpsv, můžete si to zkontrolovat. Srovnávat naši situaci se Sýrií opravdu nepovažuji za adekvátní. A se šílencem v Norsku už vůbec," odpověděl ministr v on-line rozhovoru pro TÝDEN.cz.

Související

Soud, ilustrační foto

Šiška osvobozen v kauze firmy Atos. Mohl jen hučet do Drábka, řekla soudkyně

Soud dnes zprostil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku i bývalé šéfy IT odboru Milana Hojera a René Pitáka obžaloby v kauze zneužití pravomoci ve prospěch firmy Atos. Obžaloba mužům vytýkala, že společnosti zadali zakázku bez výběrového řízení. Soudkyně se jich zastala s tím, že tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) rozdala úkoly v takových termínech, které reálně nešly zvládnout. Verdikt není pravomocný.
Jaromír Drábek /TOP 09/

Žalobce zrušil stíhání exministra Drábka

Praha - Státní zástupce zrušil stíhání bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky z přípravy dotačního podvodu a zneužití pravomoci při transformaci Fondu dalšího vzdělávání (FDV). Podle Šiškova obhájce Tomáše Sokola to znamená definitivní konec kauzy, v níž byli obviněni celkem tři lidé. Informuje o tom Ekonomický deník. Šiška byl trestně stíhán v několika dalších kauzách, loni mu odvolací soud snížil trest za zmanipulování zakázky na výplatu dávek na čtyři roky vězení.

Více souvisejících

Jaromír Drábek Sociální dávky

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy