Drábek má sociální cítění esesáka, zuří lidé

Praha - Každý, kdo bude chtít pobírat podporu v nezaměstnanosti, bude muset vykonávat veřejné práce. Fakt, že bude například manažer zametat 20 hodin týdně chodníky, není podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) žádnou diskriminací. Prohlásil to v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz.

"Pane Drábku, vydáváte své plány za prosazování principu "práci za podporu", ale za práci se musí platit aspoň minimální mzda. Vy chcete práci zadarmo (podle té vaší reformy ani nezáleží na tom, zda dotyčný pobírá nějakou podporu). Takhle se až dosud chovali jen zločinci, připadáte si lepší než oni?" zaútočil na ministra čtenář Vilém Gutfreund.Ministr se nenechal zaskočit. "Princip veřejné služby je používaný v řadě států, není na něm nic zločinného a považuji jej za správný," odpověděl.Vysvětlil, že od ledna příštího roku budou muset lidé přijmout veřejnou práci na 20 hodin týdně, jinak jim zanikne nárok na dávky. Bude však platit několik výjimek. "Samozřejmě s výjimkou toho, kdo z vážného důvodu nemůže nebo není schopen veřejnou službu vykonávat (péče o dítě, stáří, péče o postiženého rodinného příslušníka, nemoc apod.)," napsal v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz.Tento jeho plán se ovšem nelíbí opozici. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka tvrdí, že nezaměstnaní budou nuceni přijmout první nabídnutou práci, jen aby nemuseli jít zametat. Strana si proto chce stěžovat u Ústavního soudu.Strádáme, ale vás to nezajímá, stěžují si lidéČtenáře zajímaly i jiné věci než jen veřejně prospěšné práce. Čtyřiapadesátiletá Mirka si například stěžovala, že již dva roky marně hledá práci, nemá nárok na podporu ani sociální dávky, protože je vdaná, ale její manžel jí odmítá pomoci."Poučte manžela, že má vůči Vám vyživovací povinnost. Pokud neuspějete, nezbývá, než toho dosáhnout soudní cestou. Stát nemůže nahrazovat rodinu," odpověděl jí krátce Drábek."Dobrý den vřele bych Vám doporučil, Vám všem co vymýšlíte hovadiny, aby jste si zkusili prožívat to co si prožívají postižení a ti kteří se o ně starají. Zavřete jim hubu pár tisícema, furt samé škrty, přehodnocování, na úřadech buzerace. Zkuste si to s mou rodinou na měsíc vyměnit. Syn ZTP/P-III.st," kritizoval ministra zase čtenář Máca.A jeden z diskutujících ho označil dokonce za nacistu. "Jak může ministra práce a sociálních věcí dělat člověk se sociálním cítěním esesáka?" zaútočil anonym. To však ministr nechal bez komentáře.Snažil se vysvětlovat své kroky i plány a všechny ujišťoval, že reformy Ministerstva práce a sociálních věcí budou ku prospěchu všem. "Přes razantní úsporná opatření se objem prostředků směřovaných do pomoci zdravotně postiženým i sociálně slabým zvyšuje," ujistil všechny nakonec.

Související

Soud, ilustrační foto

Šiška osvobozen v kauze firmy Atos. Mohl jen hučet do Drábka, řekla soudkyně

Soud dnes zprostil někdejšího prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku i bývalé šéfy IT odboru Milana Hojera a René Pitáka obžaloby v kauze zneužití pravomoci ve prospěch firmy Atos. Obžaloba mužům vytýkala, že společnosti zadali zakázku bez výběrového řízení. Soudkyně se jich zastala s tím, že tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) rozdala úkoly v takových termínech, které reálně nešly zvládnout. Verdikt není pravomocný.
Jaromír Drábek /TOP 09/

Žalobce zrušil stíhání exministra Drábka

Praha - Státní zástupce zrušil stíhání bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišky z přípravy dotačního podvodu a zneužití pravomoci při transformaci Fondu dalšího vzdělávání (FDV). Podle Šiškova obhájce Tomáše Sokola to znamená definitivní konec kauzy, v níž byli obviněni celkem tři lidé. Informuje o tom Ekonomický deník. Šiška byl trestně stíhán v několika dalších kauzách, loni mu odvolací soud snížil trest za zmanipulování zakázky na výplatu dávek na čtyři roky vězení.

Více souvisejících

Jaromír Drábek Sociální dávky práce

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy