Otřesná realita: Penzijní připojištění má o 56 000 lidí méně než koncem roku

Praha - Penzijní připojištění se státním příspěvkem, takzvaný třetí pilíř penzijní reformy, mělo na konci prvního čtvrtletí 5,08 milionu lidí, což je o 56.000 méně než na konci roku. Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření, do konce března jich bylo uzavřeno zhruba 9000. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí.

"Doplňkové penzijní spoření je alternativou ke starému penzijnímu připojištění. Nicméně vzhledem k tomu, že ze zákona není možné mít uzavřené penzijní připojištění a zároveň doplňkové penzijní spoření, je logické, že nových smluv je zatím málo," řekl ČTK analytik Broker Consulting Jan Šimek. Třetí pilíř má přes pět miliónů účastníků, trh je nasycený. "Třetí pilíř je velmi výhodný finanční produkt, jeho popularita je vysoká. Nové doplňkové penzijní spoření se bude postupně také plnit, jak budou přicházet na trh mladší ročníky," dodal.Dřívější penzijní fondy byly výhodné zejména pro starší lidi, kteří nyní odchází do důchodu a vybírají své úspory, doplnil analytik Partners Igor Polanský. Při pohledu na průměrnou měsíční úložku je ale podle něj jasné, že většina lidí se prostřednictvím tohoto produktu na důchod dostatečně nezajistí. Za nízký počet lidí v účastnických fondech může několik faktorů. "V prvním čtvrtletí neměly penzijní společnosti postup přechodu z transformovaného fondu do účastnických fondů plně zvládnutý. Navíc třetí pilíř zůstal poněkud ve stínu pilíře druhého, nebyl tolik mediálně probíraný. Dále jde o konzervativnost účastníků, kteří preferují jistotu nezáporného, byť ve výsledku minimálního výnosu," podotkl.V prvním čtvrtletí činil objem vyplacených státních příspěvků na penzijní připojištění 1,68 miliardy Kč, což je o 271 milionů Kč meziročně více. Objem příspěvků účastníků vzrostl meziročně o dvě miliardy na 7,9 miliardy Kč. Na konci března bylo evidováno 1,344 milionu penzijních připojištění, na něž zaměstnavatel v jeho průběhu alespoň jednou přispěl. Na příspěvek placený zaměstnavatelem se státní příspěvek neposkytuje.Průměrný měsíční příspěvek účastníka se zvýšil proti konci roku 2012 o 66 Kč na 531 Kč. Podle odborníků je toto zvýšení důsledkem změn ve vyplácení státního příspěvku. Zatímco dříve jej získal každý, kdo odkládal měsíčně alespoň stokorunu, od ledna 2013 je připisován jen těm, kteří měsíčně spoří minimálně 300 Kč.Smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření, do konce března jich bylo uzavřeno zhruba 9000.Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Z původních 44 fondů jich na trhu zbylo devět. Všechny se zúčastní důchodové reformy, některé však jen přeměny současného penzijního připojištění.Dobrovolné penzijní spoření, tzv. třetí pilíř, je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.Počet účastníků penzijního připojištění: rok      počet v milionech2000   2,372001   2,532002   2,622003   2,742004   2,962005   3,282006   3,592007   3,942008   4,212009   4,392010   4,532011   4,572012   5,131. čtvrtletí 2013 5,08

Zdroj: MF

Související

Senioři, ilustrační fotografie. Komentář

Pokud Češi chtějí důchody, jsou změny nutné. Dokonce by mohly být rychlejší a jasnější

Většina z vás, laskavých čtenářů, mi dá jistě za pravdu, když řeknu, že opozice v parlamentu je tu hlavně od toho, aby kritizovala vládnoucí sestavu. Děj se, co děj. No, budiž. Když se ale člověk zamyslí nad tím, co ti lidé dneska většinou vládě vyčítají, rychle zjistí, že po ní chtějí perpetuum mobile. A to přece neexistuje. Opozice totiž kritizuje vládu za to, že nepřidává penzistům, jindy jí ale zase peskuje za to, že nedělá nic s dluhy (přitom chce přidávat ještě více na důchodech) a pak kritizuje za to, že se vláda prý jen asociálně snaží napravit víc než špatnou pověst země po desetiletém působení hradní partičky Miloše Zemana s osmiletým vystupováním populisty Babiše v politice, kteří se oba snažili, spíše než o spolupráci s demokratickými zeměmi Euroatlantického regionu, vlézt do náruče totalitářům a válečným zločincům a vrahům. 
Důchody, ilustrační fotografie.

Lidí se spořením na penzi mírně ubylo, uvedlo ministerstvo

Počet lidí, kteří si spoří na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému, letos mírně klesá. Na konci prvního pololetí si takto spořilo 4,425 milionu lidí, o 16.000 méně než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí (MF), které má ČTK k dispozici.

Více souvisejících

penzijní připojištění

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 6 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy