Češi budou bez peněz, úřady práce najíždějí na staronový systém

Praha - Úřady práce začínají ode dneška pracovat se staronovým systémem pro vyplácení dávek. Programy pro jednotlivé příspěvky a podpory se postupně zprovozňují. Úředníci by do pondělí měli mít k dispozici i údaje za poslední dva měsíce ze systémů, které antimonopolní úřad zakázal používat. ČTK to dnes řekla generální ředitelka úřadu práce Marie Bílková. Podle ní se ale může stát, že klienti dostanou dávky později, než jsou zvyklí. V některých pobočkách se dnes tvořily fronty, počátkem roku ale přichází vždy víc lidí.

Dosavadní systém mají úřady práce od roku 2012. Ministerstvo práce pod tehdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) ho nevybralo v tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě ministerstva vnitra s firmou Fujitsu Technology Solutions. Podle antimonopolního úřadu tak resorty porušily zákon o veřejných zakázkách, zakázal tedy systém k 28. prosinci používat. Ministerstvo se vrátilo k původnímu dodavateli, firmě OKsystem. Firma Fujitsu nechala svůj systém vypnout, přislíbila do pondělka předání údajů o dávkách za listopad a prosinec.

"Máme přislíbeno dodání dat za listopad dnes do oběda, za prosinec během pondělka. To nám velmi významně pomůže ve zvládání agendy. Teď nabíhají různé aplikace pro konkrétní dávkové systémy (od OKsystemu), ty jsou postupně zpřístupňovány našim zaměstnancům tak, jak jsou jim přidělována přístupová práva, aby se mohli do systémů přihlásit a pracovat v nich," uvedla Bílková. Vyloučila, že by lidé nedostali své dávky vůbec. Připustila ale, že jim mohou peníze od státu dorazit o několik dnů později, než jsou zvyklí.

Dodavatel produktů Fujitsu zajišťoval agendu zaměstnanosti, hmotné nouze, sociálních služeb, postižených a veřejné služby. Přebírá ji znovu OKsystem, který od roku 1993 do roku 2011 provozoval čtyři systémy - OK dávky, OK práce, OK nouze a OK služby. Úředníci jeho programy částečně využívali dosud. Podle Bílkové se tak nynější potíže s přechodem na jiný systém netýkají dávek státní sociální podpory, kam patří přídavky na děti, rodičovská, příspěvek na bydlení, porodné, pohřebné a podpora pro pěstouny.

Podle ministra práce v demisi Františka Koníčka nedává nynější legislativa možnosti případ "okamžitě kouzelným způsobem vyřešit". Jednání s dodavateli pokračují. Resort se snaží podmínky "doladit a dospět k právně čistému řešení", řekl dnes Koníček. Ujistil, že vyplacení dávek za prosinec, které mají lidé dostat teď v lednu, není ohroženo.

Klid před bouří

Úřady práce mívají v pátek otevřeno jen dopoledne, zvou si klienty a přijímají nové žádosti. Podle vedení úřadů je vždy na počátku roku a jednotlivých měsíců nápor žadatelů větší.

Do úřadu práce v Hradci Králové dorazilo ve čtvrtek i dnes několik desítek klientů. Někteří museli čekat až v hodinové frontě. Řada lidí, kteří si chtěli odnést potvrzení třeba o době evidence, odešla s nepořízenou. Ve staronovém systému od firmy OKsystem totiž data z dosud používaných programů nebyla. "Věříme, že v nejbližší době budou do systému přenesena všechna data," řekl ČTK ředitel královéhradeckého krajského úřadu práce Martin Horák.

Za nereálnou označil možnost, že by úředníci staré údaje do systému zadávali ručně. Pracovníci žádosti od klientů zatím jen přebírali, do systému data ještě nezanesli. "Pro klienty to znamenalo rychlejší vyřízení, pro naše zaměstnance pozdější práci navíc," dodal Horák.

V úřadu v Ústí nad Labem čekala krátce před 11:00 asi dvacítka klientů. Podle šéfa krajské pobočky Radima Gabriela dnes nebyl zájem větší než v jiných letech. "Na začátku roku a na začátku měsíce je vždy zvýšená aktivita," řekl Gabriel. Větší nápor by prý mohl nastat v pondělí.

V jedné z brněnských poboček byl dnes provoz minimální, fungovala jen podatelna. Za celý den přišlo osm lidí. Podle jedné z pracovnic klienti ani netelefonují a na výplatu dávek se zatím neptají. "Je to takový klid před bouří," obává se úřednice.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce má nového šéfa. Krištof má pokročit s digitalizací agendy

Úřad práce ČR má nového šéfa, v pátek se stal generálním ředitelem Daniel Krištof. Do úřadu ho uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vnímá jako jeho hlavní úkoly dokončení započatého procesu transformace a digitalizace či rozšíření cíleného poradenství občanům.

Více souvisejících

Úřad práce Ministerstvo práce a soc. věcí Sociální dávky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy