Dusno na úřadech práce: Z čeho máme uživit děti, zlobí se klienti

Praha - Na některých úřadech práce se dnes tvoří fronty, ale jinde byla ráno situace poměrně klidná, zjistili krajští zpravodajové ČTK. Vedle přechodu na staronový systém výplaty dávek však nápor souvisí především se začátkem roku. Do úřadů přicházejí nezaměstnaní, kterým skončila smlouva na konci minulého roku. Z jedné z brněnských poboček odcházeli lidé s nepořízenou, protože systém vyplácení dávek nefungoval. Podle mluvčí generálního ředitelství úřadu Kateřiny Beránkové žádné vážné komplikace ale nenastaly.

Několik desítek lidí stálo fronty například na úřadu práce v Kladně. Podle jeho ředitele Jiřího Davida je to však pravidelný jev na začátku každého roku. Na úřad chodí lidé, kteří ukončili zaměstnání ke konci předchozího roku a hledají nové. Fronty se tvořily také na úřadu práce v Mladé Boleslavi. "Máme plno, museli jsme posílit počet pracovníků," řekl ředitel úřadu Pavel Krpálek.

Někteří lidé dnes odcházeli s nepořízenou z jedné z brněnských poboček úřadu práce. ČTK oslovení klienti řekli, že je zaměstnanci odkázali se žádostí o sociální dávky až na příští týden nebo pozdější dobu. To nepřímo potvrdila i jedna ze zaměstnankyň úřadu. "Nefunguje systém, od lidí přijímáme podklady. Až bude systém v provozu, dávky jim zašleme," uvedla.

Jednu z klientek situace rozhořčila. "Nebude zaplacené ošacení, nebude zaplacený nájem. Budeme mít dluhy na elektřině, na plynu. Z čeho děti máme živit? Jedině, že by nám dali peníze za to, že čekáme, ale oni nám nic nedají, oni na nás kašlou," řekla.

"V některých médiích se objevila také nepravdivá informace o tom, že ÚP ČR bude vyplácet sociální dávky s až třicetidenním zpožděním. Zákon jednoznačně stanovuje maximální lhůtu pro výplatu sociálních dávek, která může být v rozmezí až 30 dnů. Čili informace o tom, že dojde až k třicetidennímu zpoždění výplaty sociálních dávek je zcela zavádějící," píše se v dnešní tiskové zprávě Úřadu práce.

"V současné době nabíhají jednotlivé aplikace pro konkrétní dávkové systémy. Zaměstnanci ÚP ČR zároveň získávají přístupová práva, aby se mohli do systémů přihlásit a pracovat v nich. Výplata dávek s lednovým termínem je tak zajištěna a příjemci se o své peníze tedy nemusí bát."

„Uvědomujeme si, že každá nejistota může být pro klienty obtížná. Nechceme je proto znepokojovat a mohu ujistit veřejnost, že naši lidé jsou připraveni pracovat i přesčas, bude-li to nezbytné. Tak, abychom zajistili co nejhladší průběh přechodu na nové informační systémy," zdůrazňuje Marie Bílková. I přes veškerou snahu a obrovské pracovní nasazení zaměstnanců ÚP ČR se ale může stát, že v některých případech klienti dostanou své dávky později, než jsou zvyklí. Maximálně však v řádu několika dní. „Situace se velmi rychle vyvíjí a riziko zpoždění se zmenšuje. Ráda bych zdůraznila, že se tato situace netýká lidí, kteří pobírají příspěvky ze systému státní sociální podpory. Jejich dávky zpracováváme v systémech společnosti OKsystem po celou dobu," uzavírá generální ředitelka.

Drábkův ysystém úřad zakázal

Problém s vyplácením sociálních dávek nastal na přelomu roku, kdy nabylo právní moci rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten ministerstvu zakázal plnění smlouvy s firmou Fujitsu Technology Solutions, kterou bez standardního výběrového řízení uzavřeli bývalý ministr Jaromír Drábek a jeho první náměstek Vladimír Šiška.

Firma na základě tohoto verdiktu systém potřebný pro výplatu dávek vypnula. Zároveň se obrátila na Krajský soud v Brně s tím, aby zákaz používání jejích systémů odložil. Není jisté, zda dočasným obnovením provozu - byť jen kvůli přenesení dat do starého systému - nyní nedošlo k porušení zákazu od antimonopolního úřadu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí o možných problémech s vyplácením dávek vědělo již od loňského února, kdy antimonopolní úřad vynesl první verdikt týkající se této zakázky. V něm konstatoval, že ministerstva (rozhodnutí se týká také resortu vnitra) chybovala při tendru, a udělil každému půlmilionovou pokutu s tím, že ministerstvo práce musí zakázku „vysoutěžit".

Ministr v demisi František Koníček se loni rozhodl, že situaci vyřeší uzavřením smlouvy se společností Vítkovice IT Solutions, tedy se subdodavatelem Fujitsu, a to pouze na základě jednacího řízení bez uveřejnění. Tento postup však firma Fujitsu napadla a podala žádost o prozkoumání k antimonopolnímu úřadu.

Podle mluvčího resortu Petra Sulka za této situace bude ministerstvo zatím využívat služeb původního dodavatele IT systému firmy OK Systém - právě do něj budou nahrána aktuální data, informuje server Aktuálně.cz.

Související

Úřad práce, ilustrační fotografie.

Nezaměstnanost je nejvyšší za poslední roky. Nejnižší zůstává v Praze a okolí

V lednu letošního roku vzrostla nezaměstnanost v Česku na čtyři procenta, oproti prosincovým 3,7 procenta. Tato úroveň je nejvyšší za téměř tři roky, od dubna 2021. Údaje zveřejněné dnes Úřadem práce ČR naznačují, že na konci ledna bylo více uchazečů o práci než volných pracovních míst, což je výrazný obrat oproti situaci předchozího měsíce. 
Úřad práce, ilustrační fotografie.

Úřad práce má nového šéfa. Krištof má pokročit s digitalizací agendy

Úřad práce ČR má nového šéfa, v pátek se stal generálním ředitelem Daniel Krištof. Do úřadu ho uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který vnímá jako jeho hlavní úkoly dokončení započatého procesu transformace a digitalizace či rozšíření cíleného poradenství občanům.

Více souvisejících

Úřad práce Ministerstvo práce a soc. věcí Sociální dávky

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy