Kdo bude Ropákem roku? Anketu ovládli ministři, nominován je i hejtman Hašek

Praha - Letos by mohli anticenu Ropák roku získat ministři životního prostředí, dopravy, zdravotnictví, místního rozvoje nebo průmyslu. Mezi 12 kandidáty je i hejtman Michal Hašek (ČSSD). Na Zelenou perlu je nominováno 40 výroků, ve finále jich je 18.

Mezi nejzávažnější loňské antiekologické činy patří podle koordinátora ankety Miroslava Patrika usnesení vlády o prolomení územních limitů na Bílinsku, které prosadil hlavně ministr Mládek. "Došlo k porušení polistopadové dohody o ochraně sídel a zbytku přírody v tomto kraji," tvrdí Patrik. Loni Mládek dostal cenu za špatnou energetickou koncepci a snahu prolomit limity těžby hnědého uhlí na Mostecku.

Za podporu pozměňovacího návrhu zdravotnického výboru sněmovny k novele zákona o ochraně veřejného zdraví, podle kterého by mohly platit dočasné výjimky dodržování hlukových limitů, je nominován ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) si o nominaci řekl bojem proti zařazení dvou lokalit na Labi do soustavy Natura 2000.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zase za zodpovědnost při přípravě programů zlepšování kvality ovzduší (PZKO), zejména ostravské aglomerace, které nadlimitní znečištění ovzduší v postižených oblastech nijak prokazatelně nezlepší, a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) za návrh novely stavebního zákona, která omezuje práva občanů efektivně se účastnit rozhodování úřadů o stavbách s vlivem na životní prostředí.

Kvůli plánu odpadového hospodářství Jihomoravského kraje, který mimo jiné předpokládá výstavbu třetího kotle ve spalovně komunálních odpadů v Brně, je mezi adepty na cenu i hejtman Hašek.

Související

Klára Dostálová

Ropákem roku 2019 je Dostálová, Zelenou perlu má Babiš. Zde je jeho reakce

Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Zelenou perlu za antiekologický výrok má předseda vláda Andrej Babiš (ANO), a to za výrok o motýlech a řepce. Na tiskové konferenci v Brně to dnes uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá. Babiš cenu komentoval tím, že on přírodu podporuje a nechápe, proč ocenění dostal.
Andrej Babiš

Na Ropáka roku je 12 nominací, Babiš může vyhrát Zelenou perlu

Do ankety o antiekologický čin Ropák roku se letos sešlo 12 nominací, je mezi nimi například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) či generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V anketě o antiekologický výrok Zelená perla postoupilo ze 44 výroků do finále 18, z toho čtyři z úst předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda sdružení Dětí Země Miroslav Patrik. Sdružení ankety pořádá. Vítězové budou známi v pátek.

Více souvisejících

ropák a zelená perla roku Michal Hašek Ekologie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy