Lidé uklidili Česko. Odpadků ubylo, prokoukly i řeky a nádrže

Praha – V sobotu 8. dubna proběhl již čtvrtý ročník celorepublikové akce s názvem Ukliďme svět, ukliďme Česko. Letos tato dobrovolnická akce přilákala o pět tisíc lidí víc než vloni, objem sesbíraného odpadu však klesl. Na sobotní úklid navazují i další vlny úklidů, například povodí jednotlivých řek.

Letošní dobrovolnická úklidová akce Ukliďme svět, ukliďme Česko přilákala na 70 tisíc dobrovolníků. Nahlášeno bylo přes 2 100 úklidových akcí, při nichž se vybralo celkem 1 080 tun odpadů. To je téměř o dvě stě méně, než v roce 2016. Klesl tak i průměrný objem sebraného odpadu na jednoho dobrovolníka. Dobrovolníci uklízeli zejména černé skládky a drobný nepořádek po všech koutech země – celkem na 1 750 místech Česka. Pořadatelům jednotlivých úklidů zaslali organizátoři na 1000 balíků se zhruba 30 tisíci páry pracovních rukavic a 70 tisíci pytli na odpad.

Češi jsou šetrnější k životnímu prostředí

Novinkou letošního ročníku akce bylo výraznější zapojení tzv. Mobilního rozhlasu. Tato platforma pomohla s informováním dobrovolníků a také v komunikaci s jednotlivými úklidovými týmy.

Oproti loňskému roku se ukázal zajímavý trend. Zatímco v roce 2016 proběhlo na 1 570 úklidů za účasti 65 tisíc dobrovolníků, objem uklizeného odpadu byl vyšší než letos. Šlo o 1 600 tun. Podle organizátora akce Miroslava Kubáska to může svědčit o úspěšnosti akce z let minulých, ale také o šetrnějším přístupu občanů k životnímu prostředí. Samotná akce však stále probíhá a do konce jara je naplánováno dalších 400 úklidů.

Uklízelo se na Rozkoši i v povodí Moravy

Do jarních úklidových akcí se také výraznější zapojila povodní jednotlivých českých řek. Například v den konání Ukliďme svět, ukliďme Česko se pod záštitou Povodí Labe konal úklid řeky Kamenice a také okolí východočeské vodní nádrže Rozkoš. Pozadu nezůstává ani Povodí řek Vltavy, Moravy, Ohře a Odry. Cílem je především očista břehů.

I v rámci úklidu řek se účastníci letos setkali s novinkou. Je jí mapový portál Ministerstva zemědělství. Na interaktivní mapě tak mají účastníci informace o tom, kdy a kde se úklid koná, společně s kontaktními informacemi na organizátora úklidu. Třeba Liberecká vodní nádrž Mšeno se tak bude uklízet až 3. května.

Související

odpady

Lidé dnes budou uklízet Česko, kvůli epidemii individuálně

Dobrovolníci po celém Česku budou dnes uklízet po zimě města, vesnice a přírodu. Kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru to tentokrát nebudou hromadné akce, ale jen individuální nebo rodinné. Lidé se navíc mohou pohybovat jen v okrese svého bydliště, na který je nyní omezen pohyb obyvatel.
Bezdomovci

Veřejná prostranství v Praze 12 budou uklízet bezdomovci

Praha 12 bude práci na údržbě veřejných prostranství v městské části nabízet lidem bez domova. Pilotní projekt spouští v září ve spolupráci se Střediskem prevence a léčby drogových závislostí Drop In. Celkový rozpočet projektu činí 453,5 tisíc korun. Vyplývá to z usnesení rady městské části.

Více souvisejících

Úklid Ekologie odpady Komunální odpad Ministerstvo zemědělství Labe

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 7 hodinami

Vážná nehoda v Praze. Porsche srazilo ženu s kočárkem ve Vysočanech

Vážná nehoda se ve středu večer stala v pražských Vysočanech. Řidič Porsche tam najel na chodník a srazil ženu, která byla na procházce s dětským kočárkem. Sražená žena utrpěla vážná zranění a byla převezena do nemocnice. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy