Sněmovna schválila zpřesněnou novelu zjednodušující proces EIA

Praha - Sněmovna opětovně schválila novelu, která má zjednodušit posuzování vlivu stavebních záměrů na životní prostředí (EIA). Přijala ji dnes ve verzi doporučené Senátem, který normu provázal s nedávno přijatým stavebním zákonem.

Novela má mimo jiné omezit počet záměrů, které budou posuzování podléhat, a prodloužit z pěti na sedm let základní dobu platnosti stanoviska EIA. K důvodům předložení novely patřilo to, že EU v minulosti na některé české dopravní stavby odmítla poskytnout dotace kvůli zastaralým posudkům EIA.

Ministr Richard Brabec (ANO) už dříve uvedl, že jsou v Česku desítky dopravních záměrů, které mají stanovisko EIA staré až 15 let. Novela má umožnit prodloužení základní doby platnosti stanoviska o pět let, takže by mohlo platit 12 let.

Ročně se v ČR posuzovalo zhruba 2000 tzv. podlimitních záměrů. Nově by z nich podle Brabce mělo být posuzováno pouze 300, a to ve zvláště chráněných územích. Ruší se také možnost veřejnosti a dotčených orgánů vyjadřovat se k posudku, čímž se zkrátí proces EIA o lhůtu pro tato opatření a také další související lhůty.

Brabec podle ekologických organizací typu Hnutí Duha v novele vyhověl zájmovým průmyslovým svazům a radikálně omezil množství posuzovaných záměrů. "Ministr Brabec sebral lidem možnost vyjadřovat se ke stavbám ve svém okolí. Postavil se tak proti čtyřem pětinám občanů naší země, kteří podle průzkumu veřejného mínění podporují, aby místní lidé mohli spolurozhodovat o svém okolí," uvedl už dříve ředitel Zeleného kruhu Daniel Vondrouš.

Související

ČSSD

Skladovací haly politika Bendy (ČSSD) budou, rozhodl úřad navzdory stovkám námitek

Krajský úřad Ústeckého kraje schválil výstavbu šesti železobetonových hal politika Petra Bendy v blízkosti obcí Modlany a Rtyně nad Bílinou na Teplicku. Přestože v rámci posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA) přišlo k záměru více než 1400 nesouhlasných vyjádření, vydal úřad závazné souhlasné stanovisko k řízení EIA platné příštích sedm let. Petr Benda je čtvrtý na kandidátce ČSSD v krajských volbách.

Více souvisejících

EIA Poslanecká sněmovna Richard Brabec (ANO) Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí: Meteorologové letos poprvé varují před bouřkami. Hrozí do půlnoci

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy