Ropákem roku se stal Foldyna, vyšachoval občany ze stavebního řízení

Brno - Antiekologickou cenu Ropák roku 2017 dostal poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), a to za návrh a prosazení změny zákona o ochraně přírody, který potlačuje účast spolků v územních a ve stavebních řízeních pro stavby, u nichž nebylo vydáno stanovisko EIA. Na tiskové konferenci v Brně to dnes uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá.

Cenu Zelená perla 2017 za antiekologický výrok získal vládní zmocněnce pro jadernou energetiku Ján Štuller, který na přednášce na katedře jaderné chemie ČVUT uvedl: "Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou."

Poslanec Foldyna letošního Ropáka dostal za podání změny návrhu zákona o ochraně přírody a zároveň za její prosazování. Schválený návrh vyloučil spolky ve stavebních řízeních pro stavby pro lokální malé stavební projekty, takže občané už nemohou připomínkovat místní stavby jako dosud, uvedl Patrik. Doplnil, že změna platí od ledna 2018.

Antiekologickou cenu Ropák roku 2016 dostal loni ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ropákem se stal mimo jiné kvůli tomu, že jeho resort opět zablokoval zařazení lokality Louky u Přelouče do evropské soustavy chráněných území NATURA 2000. Cenu Zelená perla 2016 za antiekologický výrok získal bývalý poslanec Roman Váňa (ČSSD). Na úmysl vedení Prahy, aby se na Malostranském náměstí zrušilo parkoviště pro automobily, reagoval slovy: "S auty je to náměstí hezčí, smysluplnější, živější, prázdné bez aut mi to přijde podle návrhů, co jsem viděl, ošklivější, nelidské."

Související

Klára Dostálová

Ropákem roku 2019 je Dostálová, Zelenou perlu má Babiš. Zde je jeho reakce

Antiekologickou cenu Ropák dostala za rok 2019 ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) za abnormálně zrychlenou přípravu nového stavebního zákona. Zelenou perlu za antiekologický výrok má předseda vláda Andrej Babiš (ANO), a to za výrok o motýlech a řepce. Na tiskové konferenci v Brně to dnes uvedl Miroslav Patrik ze spolku Děti Země, který anketu pořádá. Babiš cenu komentoval tím, že on přírodu podporuje a nechápe, proč ocenění dostal.
Andrej Babiš

Na Ropáka roku je 12 nominací, Babiš může vyhrát Zelenou perlu

Do ankety o antiekologický čin Ropák roku se letos sešlo 12 nominací, je mezi nimi například ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) či generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. V anketě o antiekologický výrok Zelená perla postoupilo ze 44 výroků do finále 18, z toho čtyři z úst předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). V tiskové zprávě to dnes uvedl předseda sdružení Dětí Země Miroslav Patrik. Sdružení ankety pořádá. Vítězové budou známi v pátek.

Více souvisejících

ropák a zelená perla roku Jaroslav Foldyna Ekologie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy