Ministr zemědělství Milek odvolal ředitele Lesů ČR Szóráda

Praha - Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) odvolal generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda. Podrobnosti ministerstvo zveřejní na odpolední tiskové konferenci.

Státní podnik Lesy ČR, který spravuje zhruba polovinu lesů v zemi, je v poslední době kritizován za to, že zanedbal preventivní opatření proti šíření kůrovce, zvláště na Moravě.

Podniku v letošním prvním čtvrtletí klesl hrubý zisk meziročně o 27 procent na 1,25 miliardy korun z předchozích 1,72 miliardy korun. Do zisku i tržeb se podle podniku negativně promítlo významné snížení cen dřeva.

Kůrovcová kalamita se zejména na východě země stále zvětšuje. Je to mimo jiné důsledek sucha v posledních letech. Ministerstvo ji označuje z hlediska rozsahu za největší v novodobé historii českého lesnictví.

Kvůli kalamitě se měnila v poslední době i lesnická vyhláška, díky které bude moci stát nově řešit kalamitu podle krizového zákona. Exekutiva při vyhlášení krizového stavu bude mít větší pravomoci. Podle vyhlášky také lesníci nebudou muset prioritně vyhledávat suché, mrtvé stromy, které už kůrovec opustil, budou muset těžit stromy napadené tímto broukem, ze kterých ještě nevylétl.

Od roku 2013 Lesy ČR odvádějí do státního rozpočtu část peněz našetřených z minulých zisků. V závěru loňského roku podnik státu odvedl 3,05 miliardy korun. Byl to nejnižší odvod od roku 2013. Za posledních pět let Lesy ČR do státního rozpočtu poslaly 29,37 miliardy korun.

Podnik většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Největšími obchodními partnery Lesů ČR jsou skupina Uniles, firmy Kloboucká lesní, Stora Enso Wood Products Ždírec, Jihozápadní dřevařská, Lesní společnost Ledeč nad Sázavou.

Szórád byl ředitelem podniku od dubna 2014, kdy ho jmenoval tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dříve působil ve společnosti IKEA Industry. Jeho bratr Luděk je prokuristou v Kloboucké lesní, která se státních tendrů na zpracování dřeva účastní.

Odvolání generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda nesouvisí podle ministra zemědělství v demisi Jiřího Milka (za ANO) se současnou politickou situací. Podle něj ředitel pochybil, vytvořil v lesích nekoncepční a zanedbanou situaci, kdy se přemnožil kůrovec. Milek chce jmenovat krizového ředitele podniku Ludvíka Řičáře, který zatím působí v liberecké pobočce Lesů ČR. Statutárním zástupcem podniku bude současný ředitel lesního a vodního hospodářství podniku Tomáš Pospíšil. Ministr to dnes uvedl na tiskové konferenci.

Výběrové řízení na nového ředitele nechce Milek zatím vypisovat, chce ho nechat na svém nástupci ve vládě s důvěrou Poslanecké sněmovny. "Je třeba udělat vše, co je možné, abychom tuto kalamitu zvládli," řekl Milek. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) byl o odvolání Szóráda podle Milka informován.

Ministerstvo dále plánuje svolat v úterý meziresortní skupinu, kde by se měl sejít Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, dopravy, vnitra a odborných organizací.

Podle Milka teď není ani dostatek osevního materiálu, aby se české lesy po kůrovcové kalamitě obnovily. Milek uvedl, že Szóráda odvolal, protože příroda nepočká a je třeba dělat rychlé kroky k zamezení kůrovce.

Szórád ČTK řekl, že mu ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) odvolání zdůvodnil problémem s kůrovcem. Podle Szoráda ale za kůrovcovou kalamitu mohou extrémní výkyvy počasí. Především sucho, které udeřilo i letos na jaře a kůrovec díky teplu mohl začít létat o měsíc dříve než loni. Nasazená obranná opatření proti kůrovci jsou podle Szóráda na hraně toho, co lze zvládnout.

Rozhodnutí ministra o odvolání Szórád respektuje. "Má na toto rozhodnutí právo. Nikdy jsem netvrdil, že jsme ten nejlepší kandidát na světě," řekl Szórád.

Szorád po čtyřech letech ve funkci ředitele opouští podnik podle svých slov s čistým svědomím. "Celá řada věcí se podařila. Myslím, že jsem podnik významně posunul směrem dopředu. Pracovní podmínky, které tam lidé mají a procesy které tam běží, jsou na úrovni. Podnik nemá žádné kauzy," řekl.

Související

Agrofert

Vítězem miliardového lesnického tendru je firma z koncernu Agrofert

Vítězem dvanáctimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2023 až 2027 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 84 soutěžených jednotek státní podnik zatím podepsal kontrakty na 78 a Uniles jich dosud získal 16. Na druhém místě jsou zatím s šesti podepsanými smlouvami firma Stora Enso Wood Products Ždírec a skupina PETRA z Hodonína. 

Více souvisejících

lesy čr Jiří Milek Daniel Szórád

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 31 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

Ukrajinské tajné služby přiznaly atentáty na spolupracovníky Kremlu zodpovědné za válečné zločiny

Ukrajinské tajné služby vykonávají atentáty na lidi zodpovědné za válečné zločiny a útoky proti ukrajinským občanům. V rozhovoru pro soukromou ukrajinskou televizní stanici ICTV to řekl šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) Vasyl Maluk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy