Kalamita v lesích: Orkán zničil 300 tisíc metrů krychlových dřeva, polomy na Šumavě

Hradec Králové - Vichřice, které o víkendu zasáhly Českou republiku, poničily podle předběžných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) přibližně 300.000 metrů krychlových dřeva. Představuje to asi 300.000 stromů. Pro ČTK to dnes uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Při roční těžbě kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva, představují víkendové polomy necelá čtyři procenta roční těžby Lesů ČR. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Při dosud největší kalamitě po orkánu Kyrill v lednu 2007 bylo v lesích podniku naráz poničeno přes pět milionů metrů krychlových dřeva.

Nejsilnější vítr byl podle lesníků v Moravskoslezském, Olomouckém, Středočeském a Plzeňském kraji. Právě v těchto krajích by škody v lesích měly být největší. Přesnější údaje o škodách budou mít lesníci podle Jouklové k dispozici v dalších dnech.

Silný vítr polámal na Šumavě podle prvních odhadů 5000 až 7000 stromů. Polomy jsou v celém pohoří, nejvíce je zasažena oblast Prášil na Klatovsku. Silný vítr zasáhl české území v neděli večer a v noci. Pracovníci národního parku sčítali v terénu škody během dnešního dopoledne. V průměru odpovídá jeden strom objemu jednoho krychlového metru dřeva. "Škody naštěstí nejsou velké," uvedl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák. Loni v srpnu vichřice polámala 150.000 krychlových metrů dřeva a říjnový orkán pak dalších 50.000.

Podle Dvořáka musí však i nyní turisté počítat s omezením při pohybu na území národního parku. "Pokud si mohou dovolenou odložit, apelujeme, aby tak aspoň o týden učinili. Nejde jen o polámané stromy, na Šumavě nyní stále nepanuje ideální počasí. Stále fouká vítr a ve vyšších polohách prší i sněží," uvedl Dvořák.

Největší škody v lesích v poslední době nadělala loni v říjnu vichřice Herwart, která v lesích Lesů ČR poničila asi 1,5 milionu metrů krychlových dřeva. Další dřevo poničily různé zimní větrné epizody, takže do letošního března škody na dřevě ve státních lesích přesáhly dva miliony metrů krychlových.

Související

Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Orkán Fabienne se prodraží: Klienti pojišťoven nahlásili škody už za 100 milionů

Praha - Odhady škod, které způsobila klientům pojišťoven v neděli večer a v pondělí bouře Fabienne, se blíží stovce milionů korun. Vyplývá to za ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Jde o poškozené střechy, okna, komíny, případně další majetek poškozený pádem stromu. Nejvíce případů je ze středních Čech. Škody nebudou zdaleka tak vysoké, jako ty způsobeném před rokem orkánem Herwart. Po něm pojišťovny odhadly škody na 1,45 miliardy Kč.
Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Česko se vzpamatovává z orkánu. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun

Celá ČR - Silný vítr, který hlavně v neděli večer a v noci na dnešek zasáhl Českou republiku, omezil železniční i silniční dopravu. Spadlé stromy zastavily vlaky na více než deseti úsecích včetně hlavní trati mezi Benešovem a Táborem. Energetici evidovali v noci kolem 150.000 odběrných míst bez proudu, k dnešním 21:00 se všechny poruchy na vedení vysokého napětí podařilo opravit. Hasiči měli stovky výjezdů. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun. U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu, v Menharticích na Třebíčsku spadla na auta stodola.

Více souvisejících

orkán Fabienne (září 2018) lesy čr lesy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy