Drábová: Radiace v Podolí je zvýšená tisíckrát! Zdroj je snad v zemi

Praha - Až tisíckrát vyšší oproti normálu jsou hodnoty radiace na hřišti v pražském Podolí. Pracovníci Státního ústavu radiační ochrany (SÚRO) pokračují ve čtvrtek v kontrole dětského hřiště. Hasiči již místo opustili, informovala agenturu Mediafax mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Místo bylo po celou noc na čtvrtek pod dohledem policistů a hasičů. "Zhruba každou půlhodinu probíhala kontrolní měření, jejich hodnoty se neměnily," podotkla Adamcová. Po 22. hodině provedli měření i pracovníci Státního ústavu radiační ochrany a potvrdili výsledky předešlých měření, podle nichž záření ve vzdálenosti jeden metr od místa zdroje dosahovalo hodnoty 500 mikrosievertů, což je 5x překročená hygienická norma.O kolik je tato hodnota zvýšená oproti normálnímu stavu? "Hodně. V tom místě, kde bylo maximum, je hodnota zhruba tisíckrát větší, než jsou normální hodnoty", vysvětluje Drábová pro iDnes.cz. Hřiště, kde se radiace vyskytla, bylo uzavřeno. Pracovníci SÚRO od čtvrtečního rána pokračují ve zjišťování příčiny záření. Uzavřené hřiště procházejí s měřicími přístroji a snaží se lokalizovat zdroj radiace. Její stopy jsou patrné na lavičce i dětských atrakcích. Pracovníci úřadu proto na místě odeberou vzorky, které budou následně analyzovány v laboratoři. Irena Češpírová ze SÚRO ve čtvrtek médiím sdělila, že radiace pravděpodobně vychází z nějakého předmětu, který se nachází v zemi u odpadkového koše u vstupu do parku. Radiaci na atrakcích pak způsobilo pravděpodobně ozáření z tohoto jednoho ložiska. Neznámý předmět by měla v průběhu dopoledne vyzvednout specializovaná firma.

Podle vyjádření předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové pro TV Nova je již jisté, že zdrojem záření je radium (Ra), resp. jeho nejstabilnější izotop s označením 226. Poločas rozpadu Ra226 je 1601 let a mění se v radonový plyn. Podle Drábové by krátkodobé vystavení radiaci nemělo nikomu způsobit žádné zdravotní problémy. Případ byl nahlášený ve středu večer mužem, který při procházce parkem na svých hodinkách, vybavených dozimetrem, zachytil zvýšenou radiaci. Po zavolání na telefonní linku tísňového volání vyjela do Lopatecké ulice protichemická jednotka hasičů z Petřin. "Na místě naši chemici našli místo vyzařování a vytyčili nebezpečnou zónu," popsala zásah Adamcová. "O situaci jsme informovali Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany a Státní úřad pro jadernou bezpečnost," zakončila mluvčí.

Související

Více souvisejících

Praha zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy