Policie od rána zasahuje v Pražských službách. Posbírala zajímavé dokumenty

Praha - V Pražských službách dnes od rána zasahovala protikorupční policie. Informaci serveru lidovky.cz potvrdila ČTK mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Náměstek primátora Jiří Vávra řekl, že si detektivové vyžádali dokumenty. Mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej i mluvčí Pražských služeb Radim Mana odmítli případ komentovat. Policie se už dřív o firmu zajímala kvůli miliardovým tendrům na svoz odpadu a kvůli snaze Prahy o její akvizici. Česká televize večer uvedla, že kriminalisté zadrželi nejméně jednoho člověka a odnesli si řadu smluv.

"Případ dozorujeme, ale v této fázi řízení jej nebudeme dále komentovat," řekla ČTK Zenklová. Podle zdrojů z vedení města by policie mohla pro některé podklady dorazit i na pražský magistrát.Náměstek primátora ČTK řekl, že zásah nemá nic společného s akvizicí, která v těchto týdnech vrcholí. "Podle mých informací pokračuje vyšetřování týkající se některých lidí z bývalého vedení firmy," uvedl. Advokát Eduard Bruna ale ČT řekl, že policie stíhá současného zaměstnance Pražských služeb. "Byl jsem osloven někým jiným, zda bych tu záležitost byl ochoten zastupovat," uvedl.Už na začátku roku si detektivové Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) vyžádali materiály týkající se dřívějších rozhodnutí rady spojených s Pražskými službami, které město většinově vlastní.Praha prostřednictvím Pražských služeb dokončuje roky připravovaný obchod za zhruba miliardu korun, v rámci kterého firmu zcela ovládne. Zhruba 800 milionů z toho připadne společnosti Northward Holding Limited, která pětinu akcií Pražských služeb před časem koupila od skupiny Natland. O hodnotě tohoto podílu se vedly nejbouřlivější debaty. Posudky se totiž výrazně lišily. Diskutovalo se také o tom, z čeho firma, která za dobu své existence vydělala 700 milionů korun, akcie zaplatí. Akvizici ale nakonec posvětilo zastupitelstvo i orgány firmy.Jeden z menšinových akcionářů proti rozhodnutí podal žaloby. Na soud se údajně obrátili i ostatní malí akcionáři, podle kterých akvizice znehodnotí jejich akcie.Pražské služby pro město zajišťují problematické svozy odpadu za miliardy korun. Praha ovládnutím firmy směřuje k tomu, že jí bude moci v souladu se zákonem zadávat zakázky na přímo bez výběrového řízení.

Související

banky

Dluhopisy Pražských služeb za půl miliardy koupila ČSOB

Emisi dluhopisů městské společnosti Pražské služby za půl miliardy korun na konci prázdnin koupila banka ČSOB, napsal dnes deník E15. Peníze mají pomoci financovat rekonstrukci spalovny odpadů v Malešicích. Vedení Prahy přitom loni v srpnu odsouhlasilo, že město odkoupí od Pražských služeb dluhopisy až do výše jedné miliardy korun.
CZK

Pražské služby vydají dluhopisy za půl miliardy, ČNB dala svolení

Městská společnost Pražské služby vydá dluhopisy v hodnotě půl miliardy korun. Peníze použije na financování rekonstrukce spalovny odpadů v Malešicích. Půjčí si je na sedm let. Záměr už schválila Česká národní banka. Vedení Prahy loni v srpnu odsouhlasilo, že město odkoupí od Pražských služeb dluhopisy až do výše jedné miliardy korun.

Více souvisejících

Pražské služby Policie ČR

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 43 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy