Práce na home office omezí kontakty v celkovém pohledu podobně jako zavření hospod. Liší se ale počet lidí, kterých se dotýká. Práce z domova omezí méně lidí, kteří měli dříve více kontaktů, zatímco zavřené restaurace omezí víc lidí s méně kontakty. Opatření mají v průměru dopady podobné, vhodné je je kombinovat.
Na dnešní odborné konferenci o modelování vývoje epidemie to řekl sociolog Daniel Prokop. Jeho výzkumná organizace PAQ Research sleduje asi 2500 respondentů pravidelně v dvoutýdenních intervalech od poloviny března. Poslední data ukazují, že lidé mají proti běžnému stavu asi polovinu kontaktů.
Za rizikové kontakty výzkumná agentura považuje osobní setkání delší než pět minut. Podle respondentů připadá běžně na návštěvu práce nebo vysoké školy v průměru 15,9 kontaktu, při účasti na akcích nad 500 účastníků asi 9,4 kontaktu a návštěva restaurace či hospody asi 3,8 kontaktu.
Podle sociologů může až 30 procent ekonomicky aktivních lidí pracovat z domova, z celé populace jde asi o 15 procent. "Zavedení home office všude, kde to jde, by mělo vysoký vliv na vysokokontaktní lidi, kterých je ale omezené množství," uvedl Prokop. Naopak u zavření hospod a restaurací bude vliv menší, ale na mnohem větší množství lidí. Kontakty tam také mohou být těsnější, delší a tím rizikovější.
Modely odhadují, že zavedení maximální práce z domova omezí průměrně 3,2 kontakty a medián bude 1,2 omezených kontaktů. Zavření hospod průměrně omezí 2,2 kontaktu a medián bude 1,6 omezených kontaktu.
Podle sociologického výzkumu mají lidé nyní asi polovinu z 22 osobních kontaktů. Hygienici při epidemiologickém šetření považují za rizikový kontakt ten, který trvá více než 15 minut a je blíž než dva metry. Vliv hraje také nošení roušky či respirátoru. Podle dat Chytré karantény každý pozitivně testovaný nahlásí průměrně asi 2,25 takových kontaktů. Objevují se ale také informace o tom, že lidé kontakty nehlásí z obavy, aby nemuseli do karantény.
Související
Krást v práci? Home Office způsobil, že ještě nikdy tolik lidí tak masově nepředstíralo, že dřou
Lidem na home office by měli zaměstnavatelé začít přispívat na energie, teplo či vodu
Home Office (práce z domova) , češi , Daniel Prokop (sociolog) , práce , život , Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)
Aktuálně se děje
před 58 minutami
Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina
před 2 hodinami
Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena
před 3 hodinami
Počasí bude mrazivé i po svátcích, o víkendu se přidá sněžení
včera
Brusel vrací úder. Tlaku USA ustoupit nehodlá
včera
RECENZE: Záhada strašidelného zámku se bojí i vlastního stínu. Neurazí, ale upadne v zapomnění
včera
Napětí na Blízkém východě: Izrael stupňuje údery v Libanonu před klíčovým termínem
včera
Referendum o konci války, budoucnost Záporožské jaderné elektrárny. Co obsahuje 20bodový mírový plán?
včera
Jihomoravští záchranáři jsou na pokraji sil: Místo nehod řeší rýmu a teploty
včera
Ruské jednotky v noci vtrhly do ukrajinské vesnice. Odvlekly desítky lidí
včera
Transatlantická roztržka graduje: USA zakázaly vstup do země strůjcům evropské digitální regulace
včera
Spor USA s Venezuelou má nečekaného vítěze. Zatím z něj těží pouze Čína
včera
V Turecku se zřítilo letadlo s libyjským náčelníkem generálního štábu. Nehodu nepřežil
včera
Průlom v mírových jednáních? Ukrajina zvažuje vznik ekonomické zóny na východě
včera
Ukrajinské město dalo světu nejslavnější vánoční koledu. Rusové ho srovnali se zemí
včera
Návrat terorismu, válka ve Venezuelu nebo souboj o AI? Co lze čekávat od roku 2026
včera
Předpověď počasí na svátky: Budou letos bílé Vánoce?
23. prosince 2025 21:22
Zákaz tělesného trestání dětí, změny v rozvodech, konec střídavé péče. Co přináší novela občanského zákoníku?
23. prosince 2025 19:58
Fond je neodvolatelný, reaguje Babiš na problémy se střetem zájmů. Nic tím nevysvětlil
23. prosince 2025 19:41
Vánoční příměří je dnes už nereálný koncept. Lidé sice potřebují klid, válčení se ale radikálně změnilo
23. prosince 2025 19:20
Top 5 jídel na silvestrovskou party: rychle a chutně
Silvestr má svoje tempo. Všichni se scházejí, povídají si, smějí se a nikdo nechce stát v kuchyni déle, než je nezbytné. Přitom ale potřebujete jídla, která chutnají, rychle mizí ze stolu a zvládne je připravit i člověk, který už myslí spíš na půlnoční přípitek než na vaření. Ideální jsou jednoduché recepty, které vypadají atraktivně, nezaberou mnoho času a zasytí celou partu.
Zdroj: Komerční článek