Svobodní ostře proti Křečkovi: Vyvlastňování památek nás vrátí do komunismu

Praha – Zástupce ochránkyně lidských práv Stanislav Křeček ve čtvrtek navrhl, aby stát nuceně rekonstruoval památky držení v soukromém vlastnictví. Pokud by majitel náklady rekonstrukce odmítl státu zaplatit, měl by podle Křečka stát památky vyvlastnit. To už tady jednou bylo, upozorňuje Strana svobodných občanů.

Svobodným se návrh především proto, že strana považuje ochranu vlastnického práva za nejdůležitější povinnost státu. Vyvlastňování památek je proto podle nich nepřípustné.

„Představuje to návrat k praxi vyvlastňování v padesátých, šedesátých a sedmdesátých letech. Stát by měl naopak vycházet vlastníkům památek vstříc a neklást na rekonstrukce přehnané nároky. Pokud státu na zachování památky v původní podobě záleží, může ji od vlastníka odkoupit za tržní cenu," komentoval návrh místopředseda Svobodných Jiří Payne.

Úřad ombudsmana podle politika vznikl proto, aby chránil české občany před bezprávím. Podle Payna jde proto vyjádření oficiálního představitele úřadu přímo proti smyslu celé instituce. „Potvrzuje tak, že je ze své podstaty nefunkční a dává za pravdu Svobodným, kteří chtějí úřad ombudsmana zrušit," dodal místopředseda Svobodných.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů památky Vyvlastnění majetku

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy