Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.

Autoři monitoringu sledovali kampaň všech sněmovních stran, tedy ANO, ODS, Pirátů, KSČM, SPD, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, hodnotili i agitaci strany Svobodní, hnutí Hlas v čele s Pavlem Teličkou a hnutí Evropa společně, které vede Jaromír Štětina. Dohromady měly tyto subjekty před evropskými volbami utratit za přesvědčování voličů minimálně 120 milionů korun. Seznamy profilů a analýzu nákladů zveřejnila Transparency International ČR na webu transparentnivolby.cz.

"Povinné transparentní volební účty stran a hnutí mnohdy postrádají důležité údaje o platbách. Na vině přitom nemusí být přímo strany, jež mohou údaje samy v popisu transakce uvést, ale i banky, respektive vlastnosti produktů, které veřejnosti poskytují," uvedl analytik Petr Vymětal z VŠE. Některé transparentní účty například podle něj technicky komplikují identifikovat příjemce platby.

Strany také podle TI ČR nepublikují detailní údaje o rozpočtech kampaní nebo nezveřejňují informace o členech svých volebních týmů. "Celkově je tedy předvolební kampaň ve srovnání s těmi předchozími vedena výrazně netransparentněji," uvedla organizace, která se zaměřuje na boj s korupcí.

"Od subjektů, jež se nenamáhají ani zveřejnit rozpočet kampaně, působí tvrzení, že na těchto volbách záleží, jako pokrytectví. Nepečlivost je projevem nízkého významu, který volbám do EP přikládají právě strany, jež se jich účastní. Alibistické klišé, že voliči nemají zájem o dění na úrovni EU, a tak jsou volby pro české politiky nezajímavé, se stává sebenaplňujícím proroctvím," soudí vedoucí monitoringu Ondřej Cakl.

Češi budou tento pátek a sobotu rozhodovat o 21 europoslancích ze 749 křesel Evropského parlamentu. Mohou vybírat z 39 volebních lístků. Favority je podle průzkumů vládní hnutí ANO před opozičními ODS a Piráty. Při minulých volbách před pěti lety využilo svého práva hlasovat v evropských volbách 18,2 procenta Čechů, podobná volební účast se čeká i o víkendu.

Související

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.
Vladimír Růžička s hokejovým týmem ČR 2010, autor: Jarba

Hokejový trenér Vladimír Růžička má nové angažmá. Bude za Rajchlovo PRO kandidovat do europarlamentu

Po posledním nevydařeném a velice krátkém angažmá ve Slovanu Bratislava se o hokejovém trenérovi Vladimíru Růžičkovi může říct, že si našel nové angažmá. Tentokrát ho ale neangažoval žádný hokejový klub, ale politická strana. V nadcházejících volbách do Evropského parlamentu bude totiž kandidovat v barvách strany Právo Respekt Odbornost (PRO) vedenou Jindřichem Rajchlem.

Více souvisejících

Eurovolby volební kampaň Hnutí ANO ODS Česká pirátská strana KSČM Svoboda a přímá demokracie (SPD) ČSSD KDU - ČSL top 09 Starostové a nezávislí (STAN) strana svobodných občanů hnutí Hlas hnutí Evropa společně Volby

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy