Praha odstřihla bývalou ABL od zakázky

Praha - Volby se blíží a vládnoucí garnitury v jednotlivých obcích a městech začínají činit kroky, které jim přinesou hlasy. Mezi takové se dá zařadit krok radního pro kulturu v Praze Václava Novotného /TOP 09/. Ten se zasadil o výpověď smlouvy mezi někdejší ABL a magistrátem.

Někdejší bezpečnostní agentura ABL Víta Bárty (dnes Mark2 Corporation) měla od Prahy pronajaté pro turisty lákavé pražské věže. Například jde o Prašnou bránu nebo Petřínskou rozhlednu.

Nájemce na budovách prováděl jen provozní opravy a to mělo vést k neutěšenému stavu památek. Větší opravy měla provádět Pražská informační služba. Ta to ale nečinila, tvrdí Novotný. Nyní bude budovy spravovat Muzeum hlavního města Prahy.

"Pražská informační služba je organizace, jejímž hlavním smyslem je prezentovat město turistům jako potenciální turistický cíl. Smyslem muzea je zase vytvářet sbírky, sestavovat z nich smysluplné celky a ty prezentovat. No a místem, kde se mohou prezentovat, jsou právě ty památky. Zkrátka, pokud chceme, aby se každá z těchto institucí zabývala tím, čím má, pak je jen logické, když budou věže pod správou muzea," uvedl Novotný.

Ten kritizoval také výběrové řízení z let 2009 a 2010, kdy tehdejší ABL pronájem získala. Do prvního řízení se přihlásila jen agentura ABL, do druhého agentura ABL a ještě jedna firma. Agentura ABL platila městu za pronájem památek 55 milionů korun ročně, přičemž podle statistik navštíví pražské věže každoročně přes půldruhého milionu lidí.

"Pamatujete, jak pod pražskými věžemi rozdávali letáky zbrojnoši z někdejší agentury ABL Víta Bárty? Měli jsme tu čest tuto vadu na kráse Prahy odstranit," komentoval krok radního primátor Tomáš Hudeček /TOP 09/ na Facebooku.

Související

Inspekce: Exdetektiv ABL spojen s nelegálními výpisy

Inspekce: Exdetektiv ABL spojen s nelegálními výpisy

Praha - Bývalý detektiv bezpečnostní agentury ABL disponoval nelegálně pořízenými výpisy hovorů manažera ČEZ. Podle dnešního vydání Mladé fronty Dnes (MfD) to vyplývá z vyšetřování Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Výpisy hovorů vlivných lidí prý pořizoval policista Marian Hudec, který kvůli tomu čelí obžalobě ze zneužití pravomoci. Vedení agentury zvané dříve ABL a nyní Mark2 Corporation ale jakékoli spojení se zmíněným případem popírá.

Více souvisejících

ABL Hudeček Václav Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Gaze má přes 34 tisíc obětí, tvrdí Palestinci. OSN řekla, jak s jejich údaji pracuje

Konflikt mezi Izraelem a hnutím Hamás si podle palestinského ministerstva zdravotnictví vyžádal již 34 344 palestinských obětí. Zveřejněný seznam obsahuje údaje o většině zabitých, včetně jmen, věku a pohlaví. Mnoho obětí jsou děti, přičemž seznam zahrnuje i 169 novorozenců a stovky dalších mladších deseti let. Izrael oficiální čísla zpochybňuje, zatímco OSN potvrzuje, že palestinské údaje bývají přesné.

včera

Čech měl spolu s Američany a Španěly zavraždit Madura. Počet zadržených roste

Venezuelské úřady v úterý oznámily zadržení čtvrtého Američana, který je podezřelý z údajného spiknutí proti prezidentovi Nicolásu Madurovi.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy