Mazec v Rumburku: Šváb padl, triumf lékaře, který odhalil podivnou smrt

Rumburk (Rozhovor) – Komunální volby přinesly průvan na mnohé severočeské radnice. Hlasování bylo ostře sledováno v Rumburku, kde radnicí otřásla kauza místostarosty Darka Švába (exčlen ČSSD). Ten čelí obžalobě z útisku, podněcování k trestnému činu a vydírání. Pak přišla údajná vražda pacientky v Lužické nemocnici, která patří městu a které Šváb šéfuje, a žaloba na lékaře Petra Vondráčka, jenž na podivné úmrtí upozornil. Voliči byli nekompromisní a město čekají velké změny, jak se EuroZprávám.cz podařilo zjistit.

Rumburk se postavil za kardiologa Vondráčka a ředitel nemocnice Šváb utrpěl drtivou porážku. Se Švábem se musí z radnice poroučet i dosavadní starosta Jaroslav Trégr.

Vondráček byl na kandidátce ČSSD až na sedmé pozici, přesto dostal nejvíce hlasů (2205, Šváb pouze 205) a je jasným vítězem voleb. Sociální demokracie získala v Rumburku celkově 28,71% (8 mandátů). Na druhém místě skončila ODS (17,78%, 5 mandátů) a na třetím hnutí Město lidem (15,33%, 4 mandáty). Následuje ANO (3 mandáty), KSČM (2 mandáty) a jen jednoho zastupitele budou mít „Švábovi" Rumburáci.cz.

Hlasy se získávají vytvořením pomluvy

TOP 09 se na radnici v Rumburku vůbec neprobojovala. „Volby v Rumburku byly nejen ostře sledované, ale na můj vkus i ostře vedené. Ostatní kandidáti sice tvrdí opak, pro mne však tahání pomluv a podávání žalob standardní kampaň není. Výsledek voleb mne trochu překvapil a osobně si myslím, že není bezproblémový. Voliči zapomněli důvody proč a kvůli které straně tyto kauzy vznikly. Navíc kandidáti, kteří získali ve volbách nejvíce hlasů, byli spolustraníci a někteří dokonce i osobní přátelé pana Švába. Trochu se obávám, aby se za pár let obdobné problémy neřešily znovu. Doufám, že ODS bude mít dostatek hlasů a síly ovlivnit jednotlivá hlasování," řekl EuroZprávám.cz Petr Bartáček, lídr topky v Rumburku.

„Jako jednu z hlavních chyb považuji vedení nekonfliktní kampaně. Neméně důležitá chyba byla komunikace s voliči, nedokázali jsme veřejnost seznámit s opravdivým záměrem Rumburské TOP 09. Do těchto voleb jsme šli s nejmladší kandidátkou, naši kandidáti byli nejméně zasaženi politickými pletichami v Rumburku. Dnešní volič zřejmě hledá v kandidátkách něco jiného, než je mravní a politická bezúhonnost," říká k neúspěchu ve volbách Bartáček.

Škodí straně TOP 09 v regionech jméno Kalousek? „Já si nemyslím, že přímo škodí jméno Kalousek, nebo působení TOP09 ve vládě. Je to spíše její celkový přístup k problémům státu a k voličům. Bohužel jak jsem již řekl, není doba na vedení konzervativních kampaní. Dnes se hlasy získávají - vytvořením pomluvy (většinou lživé) a následné omluvy – bohužel to jsou věci, které nedokážeme," uzavřel lídr rumburské TOP 09.

Naopak Město lidem může být z výsledků voleb spokojeno. Šéfka hnutí Bronislava Nedvědová, nekompromisní kritička Švába, EuroZprávám.cz nastínila, co se bude v Rumburku dít dál.

Jak jste volební klání prožívala?

Přestože jsem nekandidovala poprvé, tak nervozita tu opět samozřejmě byla, ale vzhledem k již neúnosné situaci ve vedení našeho města jsem měla trochu tušení, že by to tentokrát mohlo vyjít, ale že to bude takový úspěch, to jsem nečekala. Je vidět, že lidé v Rumburku už toho měli opravdu dost a chtěli změnu.

Čekáte komplikovaná jednání o koalici a už se něco rýsuje?

Myslím, že jednání komplikovaná nebudou. Před volbami jsme se netajili se společnými jednáními a názory s ČSSD, kteří ve volbách zvítězili. Vlastně se dá říci, že všem subjektům, které se do zastupitelstva dostaly jde v převážné většině o stejnou věc, což vyplývá z volebních programů. Získané mandáty by měly odpovídat i rozdělení sil ve vedení města a předpokládám, že se tak i stane. Bylo by to vůči voličům správné.

Plánuje nové vedení města revizi toho, co se ve městě dělo/schválilo za Trégra a Švába?

Nemohu mluvit za budoucí vedení města, ale pokud bychom byli jeho součástí, tak musím zdůraznit, že naše hnutí má přímo ve volebním programu jako jeden z hlavních bodů prosadit nezávislý audit hospodaření města a jeho organizací, včetně Lužické nemocnice a.s. Důvody jsou všem jasné, takže je není třeba uvádět.

Dají se čekat změny ve vedení Lužické nemocnice?

Pokud budeme mít vliv na řešení současného stavu Lužické nemocnice a to je skutečně neodkladné, budeme samozřejmě prosazovat změnu představenstva a dozorčí rady. V těchto orgánech společnosti bychom rádi viděli skutečné odborníky. V žádném případě nebudeme souhlasit, aby jedna osoba byla ředitelem a zároveň předsedou představenstva, tak jak to je doposud.

Děkuji za rozhovor

Autor: Mgr. Tomáš Lígr

Související

Darek Šváb (ČSSD)

V Rumburku panoval strach. Exšéf strážníků u soudu zavařil obviněnému Švábovi

Děčín - U soudu s bývalým místostarostou severočeského Rumburku dnes vypovídal exředitel městské policie Miroslav Keřábek. Obžaloba politika viní z toho, že při pracovní poradě městských policistů v červnu 2012 pobízel své podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání. Své požadavky údajně podpořil zastrašováním.

Více souvisejících

Darek Šváb (ČSSD) Komunální volby

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy