TOP 09 v troskách? Podívejte se, na čem závisí její osud

Praha - Budoucnost TOP 09 bude zčásti záviset na spolupráci s hnutím Starostové a nezávislí (STAN), soudí politologové. Spory v pražské TOP 09 mohl podle jejich názoru vyhrotit neúspěch této strany v komunálních volbách.

TOP 09 slavila první volební úspěchy s hnutím STAN a nebudovala se regionálně, uvedla v rozhovoru s ČTK Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické.

Pokud se bude jejich spolupráce dále rozvolňovat, nebo pokud se TOP 09 nezačne budovat v krajích, do budoucna nemusí mít příliš velký potenciál, soudí politoložka, jež upozornila i na malou členskou základnu TOP 09.

Obdobný názor zastává Petr Just z Metropolitní univerzity Praha. Podle něho bylo jasné, že TOP 09 nedosáhne v obecních volbách takového výsledku jako ve sněmovních a evropských volbách, když nyní vystupovala samostatně.

"Pokud by se však začala rozvolňovat vazba na Starosty i v celostátním měřítku, pak pro stranu, která vznikla shora, pro stranu závislou na osobě Karla Schwarzenberga, by to byl velký zásah," řekl ČTK.

K nynější situaci v pražské organizaci TOP 09 Just podotkl, že vnitrostranickými spory trpí každá strana a někteří členové mohou brát nepřesvědčivý volební výsledek jako záminku k odchodu. Politolog taky soudí, že se 'vzdali' příliš brzy.

Vítězství ANO v metropoli nebylo výrazné a pokud by se tomuto hnutí nepovedlo dohodnout na koalici s ČSSD a Trojkoalicí, mohlo nastat skládání městské rady pod vedením TOP 09, uvedl.

Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra nabídli rezignaci na členství ve straně. Nechtějí prý poškozovat dobré jméno TOP 09. ČTK to zjistila od zdrojů z jednání předsednictva.

TOP 09 pod vedením Hudečka skončila ve volbách v Praze těsně druhá za vítězným ANO. Vávra tento výsledek označil za prohru TOP 09. Už v pondělí naznačil, že je na vině lídr, tedy Hudeček.

Primátor zase vyzval svého rivala Vávru k odchodu ze strany. Stalo se to v úterý poté, co média zveřejnila fotografie Vávry z údajné narozeninové oslavy vlivného podnikatele Tomáše Hrdličky.

"Na základě včerejší žádosti předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga jsem dnes podal žádost o rezignaci na členství v TOP 09. Předsednictvo TOP 09 dnes tuto moji žádost přijalo. Po pěti letech tak opouštím tuto politickou stranu," uvedl dnes Hudeček.

Související

Ilustrační foto

Jihomoravský kraj utratí miliardy. Bude se z Brna jezdit lépe?

Jihomoravský kraj pořídí vlaky za 6,651 miliard, je to jeho dosud největší nákup. Zastupitelé kraje schválili nákup 37 vlaků od Škody Transportation. Evropská dotace pokryje zhruba 5,5 miliardy a na svůj podíl ve výši miliardy korun si kraj vezme úvěr. Náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) informoval, že cenová nabídka výrobce zahrnuje i servis vlaků v dalších 30 letech.

Více souvisejících

TOP 09 a Starostové top 09

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy