ČSSD bude muset voličům vysvětlovat olomouckou koalici, míní politolog

Olomouc - Rychlost vytvoření koalice v Olomouci byla překvapivá. Zatímco středopravicovým voličům velká nejspíše vadit nebude, příznivci ČSSD ji už teď nepřijímají pozitivně. Řekl to politolog Pavel Šaradín v rozhovoru pro iDNES.

"Očekával jsem delší jednání a rovněž to, že se ANO 2011 bude chtít setkat se všemi subjekty, představit se jim," říká Šaradín s tím, že je překvapen rychlým vznikem koalice.

Budoucí olomoucký primátor Antonín Staněk před volbami řekl, že si jen stěží dokáže představit spolupráci s lidmi z TOP 09 či ODS. Nyní jsou všechny tři strany v koalici. "Lídr ČSSD to bude muset ještě několik týdnů vysvětlovat, zejména svým voličům," míní politolog.

Transparentnost může zlepšit pohled na koalici

Koalice jako taková je pro Šaradína krok, který ho nenadchl, ani nepobouřil. "Ovšem chci ji hodnotit až po programovém prohlášení," říká. Dodal, že by chtěl větší zastoupení žen v radě a že se těší na silnou a aktivní opozici.

Spojení stran prý nejspíše nebude vadit středopravicovým voličům, zatímco příznivci sociální demokracie ji vnímají zcela opačně. "Na samém počátku vidíme negativní ohlas na toto spojenectví," říká Šaradín.

Spolupráce občanských a sociálních demokratů je podle něj hazardem s důvěrou voličů, zejména těch levicových. "Pokud však vládnoucí koalice bude diskutovat s občany a provádět transparentní politiku, lze negativní vnímání spolupráce částečně eliminovat," dodává.

Většinu v radě budou mít nezkušení

Za nejsilnější stránku nové koalice považuje Šaradín příchod nových tváří do rady, jmenovitě zmiňuje Čestmíra Neorala a Pavla Urbáška. Nejslabší místo je pak podle něj to, že ČSSD je v radě v menšině proti dříve vládnoucím subjektům.

Pozici Staňka Šaradín nepovažuje za slabou. "Docenta Staňka nepovažuji za nezkušeného politika, vždyť byl šéfem opozičního klubu zastupitelů," říká. Není prý problém ani to, že náměstky mu budou dělat Martin Major z ODS, Ladislav Šnevajs z KDU-ČSL nebo Jaromír Czmer z ČSSD, kteří jsou mnohem zkušenější. Podle Šaradína nebudou mít nepřiměřený vliv. "Pokud se stane Antonín Staněk primátorem, pak v radě budou mít většinu lidé, kteří v ní nikdy neseděli," vysvětluje.

Pavel Šaradín je docentem politologie na Katedře politologie a evropských studií Univerzity Palackého v Olomouci, kde zároveň působí jako předseda odborové rady.

Související

Andrej Babiš Rozhovor

Kandidatura Babiše na prezidenta je ostuda, s jeho výhrou by politická kultura v ČR klesla, soudí politolog

Za šest týdnů vypukne volební klání mezi devíti kandidáty, jejichž přihlášky potvrdilo Ministerstvo vnitra jako platné. Největší rozruch způsobil bývalý premiér a nynější poslanec Andrej Babiš. Po roce mlžení a popírání své kandidatury ji 31. října potvrdil s tím, že povede pozitivní kampaň. Prezentuje se jako krizový manažer, který bude pracovat pro občany. Přitom společnost prokazatelně rozděluje, jak potvrdil politolog Pavel Šaradín v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. „Tím, že si vytváříte nepřítele, neustále na něj útočíte, tak si zároveň formujete tu část společnosti, která chce útočit s vámi. Jako prezident by v tom samozřejmě pokračoval,“ upozornil politolog, který působí na Univerzitě Palackého v Olomouci.
Miloš Zeman

Zeman čelí kritice za rozhodnutí neudělit řád Rychetskému

Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana neudělit v důsledku rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) jeho předsedovi Pavlu Rychetskému už avizovaný řád TGM, kritizují politologové oslovení ČTK. Zeman oznámil loni, že Rychetského vyznamená. Ve středu ale Hrad nečekaně uvedl, že předseda ÚS řád nedostane.

Více souvisejících

Pavel Šaradín olomouc

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy