Vrah Housky dostal 17,5 roku vězení

Ústí nad Labem - Bývalý voják Michal Krnáč má za vraždu vlivného člena ČSSD Romana Housky strávit 17,5 roku ve vězení. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Ústí nad Labem, který se tak přiklonil názoru obžaloby, podle níž šlo o předem plánovanou vraždu s loupežným motivem. Rozsudek zatím není pravomocný.

Soudce Jiří Bednář označil Krnáčův čin za popravu. "Nejel na pracovní pohovor, jak tvrdil, ale jel do domu usmrtit Romana Housku," řekl při zdůvodnění rozsudku Bednář. "V okamžiku, kdy zasáhnu třikrát člověka pistolí do hlavy, z toho jednou zezadu, tak mě jiné slovo než poprava nenapadá. Pochopil bych jednu střelu do hlavy, možná ještě druhou, ale třetí, kdy v té době, kdy byla ta střela vedena, už nepochybně Roman Houska byl pravděpodobně téměř mrtvý, to už byla jenom rána jistoty," vysvětlil ČTK Bednář. Kvůli tomu, že po činu prohledal dům oběti, uznal Krnáče vinným i z porušování domovní svobody.

Roman Houska zemřel loni 18. listopadu u svého domu. Krnáč ho podle soudu zastřelil čtyřmi ranami z pistole. K usmrcení vlivného sociálního demokrata se přiznal, podle své verze ho ale zastřelil po vzájemné potyčce.

Blízkým oběti má Krnáč zaplatit bezmála 2,5 milionu korun. Houskově partnerce Janě Vaňhové, matce a třem dcerám přiznal soud zákonem stanovenou částku 240.000 korun. Nejmladší z dcer má podle soudu nárok i na jeden milion korun náhrady škody. Kromě toho má Krnáč zaplatit náklady na Houskův pohřeb.

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku před domem, ve kterém politik žil s Vaňhovou. Podle žalobce se na vraždu připravoval. O Houskovi a Vaňhové údajně měsíce zjišťoval informace. Krátce před činem si koupil elektrický paralyzér, kterým prý oběť omráčil. Housku pak čtyřikrát střelil. Podle policie poté prohledal dům.

Soudce připomněl, že se motiv vraždy nepodařilo zjistit. "Není prokázán jakýkoli smysluplný motiv. Nepodařilo se zjistit, zda plnil zadání jiné osoby, nepodařilo se zjistit, jestli se na tom s ním podílela jiná osoba," řekl Bednář. Podle soudu nemusí dnešní rozsudek znamenat konec celého případu. "Byl uzavřen případ Michala Krnáče, nelze říct, že by byl uzavřen případ pana Romana Housky. Jestli vyjdou najevo okolnosti, kdo se na případu případně podílel, budou orgány činné v trestním řízení konat," doplnil Bednář.

Vrah na Housku vystřelil čtyřikrát. Dvě rány šly podél uší, smrtelné ale nebyly. "Způsobily by bolestivost a zřejmě ohlušení," řekla lékařka Andrea Vlčková. Houska zemřel v důsledku střelné rány do obličeje. "Došlo k přehmoždění míchy a šokovému stavu," doplnila Vlčková. Smrtelná by podle ní byla i rána do břicha, která způsobila masivní krvácení. Rána šla navíc z bezprostřední blízkosti. Patologové potvrdili, že Houska dostal i zásah elektrickým paralyzérem.

Související

Roman Houska /ČSSD/

Vrah vlivného Housky si trest odpyká, Nejvyšší soud dovolání zamítl

Ústí nad Labem - Nejvyšší soud zamítl dovolání Michala Krnáče odsouzeného za vraždu chomutovského podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Krnáč má strávit ve vězení 13 let. ČTK dnes o výsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu informovala mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Více souvisejících

Roman Houska (zavražděný člen ČSSD)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy