Důchodci se mají lépe... a komunista se rozjel

Náchod - Pavel Janeček, zastupitel města Náchoda za KSČM si myslí, že radost z dnešní situace České republiky není na místě. Stagnuje podle něj hladina platů a ani životní úroveň důchodců se nezvyšuje tak, jak by měla. Ve svém komentáři se dotýká i nezaměstnanosti v zemi.

"Na začátku letošního roku skončilo bez práce nejvíce lidí v historii," píše Janeček. "Cifra lidí hledajících práci přesáhla, a to dokonce poprvé v historii existence samostatné České republiky, hranici 600 tisíc," dodává.

Když už lidé zaměstnání seženou, jejich platy prý neobstojí v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. "Naše země končí po 25 letech kapitalismu budovaného pod praporem bezbřehé demokracie někde hluboko ve spodní části tabulky, což je tristní," myslí si Janeček.

Hladina platů podle něj stagnuje právě kvůli vysoké nezaměstnanosti a slabé tvorbě pracovních míst.

"Krize je nejzdlouhavější v oborech využívajících méně vzdělanou pracovní sílu jako je stavebnictví, pohostinství či hoteliérství. Z tohoto důvodu se právě u nižších příjmových skupin přidává na platech vůbec nejméně," říká.

Kvůli krizi se prý zhoršil i vztah českých zaměstnanců k práci. Ti jsou podle Janečka v čím dál větším stresu a zvyšuje se užívání neetických praktik v podnicích. "Podle aktuálních statistik vadí více než 60 procentům pracovníků přesčasy. Polovina obyvatelstva navíc vydělá méně než 111 korun za hodinu," dodává.

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že průměrná mzda se po roce 1989 značně zvýšila. "Údajně vzrostla z pouhých 3170 korun v roce 1989 na letošních 25 800 korun, tedy dokonce více než osmkrát. Po zohlednění faktoru inflace se průměrná mzda zvýšila až o neuvěřitelných 52 procent," píše Janeček.

Také se prý zvýšila životní úroveň důchodců. Průměrný starobní důchod se měl zvýšit o téměř 30 procent. Janeček ale s touto interpretací nesouhlasí.

"Čím větší otrávenost a odpor náš krystalický kapitalismus způsobuje, tím silnější odvrat lidí od politiky můžeme očekávat. A toho jsme očitými svědky při nízké účasti u voleb," varuje na závěr.

Související

Pavel Janeček /KSČM/ Rozhovor

Babiš si koupil lidi, arogantní Bělobrádek, skandály kolem Zemana... Promlouvá ekonom a politik Janeček

ROZHOVOR - Rok 2015 se pro KSČM obešel bez výraznějších přešlapů, který narušila v posledních týdnech až kauza europoslance Miloslava Ransdorfa. Ten měl podle zastupitele města Náchod za KSČM a ekonoma Pavla Janečka pozastavit své členství ve straně, dokud se vše nevyřeší. Politik také v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zhodnotil činnost šéfů koaličních stran i prezidenta Miloše Zemana.

Více souvisejících

Pavel Janeček (KSČM) nezaměstnanost / nezaměstnaní důchodci, senioři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy