Pakt ČSSD s extremisty: Zrušte buňku v Duchcově, zavelelo vedení strany

Praha/Duchcov - Na mnoha radnicích se ČSSD dohodla na spolupráci s komunisty, nicméně koalice s pravicovými radikály už byla příliš. Užší vedení ČSSD vyzvalo krajský výkonný výbor ČSSD v Ústeckém kraji, aby zrušil místní organizaci v Duchcově na Teplicku. ČTK to řekli členové grémia. Tamní sociální demokraté se dohodli na koalici s extremistickou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS).

"Byly tam možnosti jiných koalic, naši kolegové to nevyužili. Nesouhlasíme, aby byli v koalici s touto stranou, kterou bereme jako extremistickou a ČSSD by s ní neměla spolupracovat," řekl ČTK ministr vnitra a člen grémia Milan Chovanec. Předpokládá, že krajské vedení o zrušení buňky rozhodne "v rychlém čase".

Místopředseda krajské ČSSD a poslanec Jaroslav Foldyna s vyloučením členů souhlasí. Se zrušením celé místní buňky chce ale počkat. "Zatím nemáme informace o tom, zda koalici s DSSS schválily místní orgány ČSSD. Pokud ne, rušit by se neměla. Pokud ji ale místní organizace schválila, jsem pro její zrušení," řekl ČTK

Foldyna s tím, že spolupráce s extremistickou stranou je nepřípustná a chce dalším případným koalicím bránit i do budoucna. "Krajský výkonný výbor ČSSD by měl přijmout usnesení, které bude spolupráci s DSSS zakazovat," doplnil Foldyna.

Nový starosta Duchcova Zbyněk Šimbera, který má být jedním z vyloučených, nechtěl rozhodnutí komentovat. "Nebudu se v tuto chvíli vůbec vyjadřovat," řekl ČTK Šimbera. Odmítl říct i to, zda koalici projednal ve stranických orgánech v Duchcově. Podle šéfa krajské ČSSD Radka Scherfera by mohl krajský výkonný výbor rozhodnout ještě v listopadu.

Koalicí v Duchcově se dnes bude zabývat také vedení KSČM. "Určitě nechceme, aby značka KSČM sloužila k zakrývání extremistické politiky. Takovou koalici odmítáme, ale chceme to řešit na základě informací z místa," řekl novinářům místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

V sedmičlenné radě má ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo má připadnout DSSS. ČSSD má v zastupitelstvu celkem pět lidí, členy ČSSD jsou tři z nich. Kromě Šimbery je to také Andrea Albertová a Jiří Chvojka. Ten získal mandát poté, co se ho vzdala bezpartijní Jindřiška Semelková.

Související

Zdeněk Koudelka Rozhovor

25 let od opoziční smlouvy. Navzdory nálepkování zajistila stabilní vládu a snížila schodek rozpočtu, míní Koudelka

Před čtvrtstoletím, 9. července 1998, uzavřely dvě tehdy nejsilnější tuzemské politické strany Smlouvu o vytvoření stabilního politického prostředí v České republice, známou jako opoziční smlouva. Výsledkem byla jednobarevná vláda vítěze voleb, ČSSD vedené Milošem Zemanem, tolerovaná druhou stranou v pořadí, ODS v čele s Václavem Klausem. Ačkoliv se proti tomuto uspořádání kriticky vymezovaly menší politické subjekty a část veřejnosti i médií, mezi voliči ČSSD a ODS mělo nezanedbatelnou podporu, uvádí v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz politolog a právník Zdeněk Koudelka. 

Více souvisejících

ČSSD Duchcov dsss

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy