ODS komentuje druhý pilíř: Vláda nenapravuje chyby

Praha - Vláda bude zítra při jednání probírat zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Návrh postupu připravila důchodová komise zástupců politických stran a expertů. EuroZprávy.cz získaly komentář poslance ODS Adolfa Beznosky.

Adolf Beznoska: Omluva za promarněný čas

Český sociální systém je nastaven tak, že přijde okamžik, kdy i při úplném zdanění všech příjmů nebude dostatek peněz na jeho udržení. I lidé, kteří nejsou experti na statistiku a demografii vědí, že pro udržitelnost sociálního systému je třeba hlubokých změn. Tyto změny musí vést k větší odpovědnosti jednotlivců, tak aby si každý za svého produktivního věku spořil na těžší časy ve stáří. Budoucí generace již nebudou schopny zaplatit důchody předchozím generacím a je férové tento fakt říci nahlas a dopředu.

Z těchto a mnohých dalších důvodů se realizovala důchodová reforma skrze zavedení tzv. druhého pilíře, který lidem umožňoval odkládat si v produktivním věku peníze na stáří. Tyto peníze při tom byly zhodnocovány a prostřednictvím zákonů i pojištěny tak, aby svým majitelům přinesly co největší užitek. Podobné systémy s úspěchem fungují ve většině vyspělých zemí světa a jsou doporučovány mezinárodními institucemi.

Současná vláda v čele se sociálními demokraty však z politických důvodů a bez hlubší ekonomické argumentace tento systém ruší. Nesnaží se opravovat chyby, nesnaží se přijít s novým systémem, jen slepě ruší práci svých předchůdců. Politicky je to zřejmě výhodné, ale z ekonomického úhlu pohledu je to katastrofa. Vracíme se totiž do bodu, o kterém víme, že je dlouhodobě neudržitelný. Důchodový účet tak dál bude generovat každoroční schodky a to i přes skutečnost, že v České republice máme jedny z nejvyšších sociálních odvodů v rámci Evropské unie.

Na celé situaci mě však nejvíce trápí lidský rozměr. Do druhého pilíře vstoupilo přes 80 tisíc lidí. Tito lidé ve svém volném čase vyvinuli úsilí, aby si mohli spořit na stáří a prokázali tak velkou míru zodpovědnosti. Nicméně současná vláda tyto lidi naprosto přehlíží a říká, že ve druhém pilíři nikdo není, a proto jej chce zrušit. Pro mě však 80 tisíc lidí není nikdo, já si jich vážím a chtěl bych se jim omluvit. Mrzí mě, že Váš čas byl kvůli špatnému rozhodnutí levicové vlády zbytečně promarněn a děkuji Vám, že myslíte na budoucnost.

Související

Ilustrační foto

Sněmovna zvolila do vedení NKÚ poslance ODS Beznosku

Praha - Sněmovna zvolila do širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu, kolegia, ze tří kandidátů pouze jednoho, a to poslance ODS Adolfa Beznosku. Další dva kandidáti, Jan Kinšt a Stanislav Koucký, dnes opět neuspěli. Sněmovna je nezvolila ani při předchozí volbě loni v říjnu. Výsledky volby ČTK sdělil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Dvě místa ve vedení NKÚ tak zůstávají neobsazena.
26. kongres ODS

Tohle jsou fatální chyby, upozorňuje pravice

Praha - V rámci aktuálně projednávaného rozpočtu na rok 2016 upozorňuje člen rozpočtového výboru PS PČR za ODS Adolf Beznoska, že jde o rozpočet rozhazovačný. Domnívá se, že je vzhledem k velmi příznivé ekonomické situaci také nezodpovědný.

Více souvisejících

Adolf Beznoska důchodová reforma důchodci, senioři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy