Tohle jsou fatální chyby, upozorňuje pravice

Praha - V rámci aktuálně projednávaného rozpočtu na rok 2016 upozorňuje člen rozpočtového výboru PS PČR za ODS Adolf Beznoska, že jde o rozpočet rozhazovačný. Domnívá se, že je vzhledem k velmi příznivé ekonomické situaci také nezodpovědný.

"Po důkladném prostudování rozpočtu musí být každému zřejmé, že jedinou jeho ambicí je koupit si od vybraných skupin voličskou podporu bez ohledu na potřeby české ekonomiky jako celku. Při kritice rozpočtu, která oprávněně zaznívá ze všech stran, však nejde pouze o samotnou výši deficitu, jehož velikost neodpovídá ekonomické realitě. Státní rozpočet má v sobě mnoho fatálních chyb," uvedl na webu strany a shrnul pět největších:

1. Při růstu příjmů rozpočtu o 62,4 mld. Kč klesá jeho schodek oproti roku 2015 jen o 30 mld. Kč, a to i za situace poměrně robustního hospodářského růstu. Jinými slovy levicová vláda předkládá podobný schodek státního rozpočtu, jaký měla pravicová vláda v době hospodářské krize. Rozpočet je sestaven tak, že se každá druhá dodatečně vybraná koruna od občanů projí, místo toho aby snižovala státní zadlužení.

2. Vláda zvyšuje složenou daňovou kvótu o 1,5 % a jednoduchou daňovou kvótu dokonce o 2,2 %. Daňová kvóta udává podíl státem vybraných peněz na HDP země a v dobách hospodářského růstu má tendenci klesat. To, že se očekává její růst, znamená, že nároky státu rostou rychleji, než vlastní hospodářský růst. Stát nám tak nadměrně bobtná a oživení v ekonomice přitom začíná přibrzďovat.

3. V roce 2013 byly ve státním rozpočtu investiční výdaje ve výši 102 mld. Kč. Pamatuji si přitom, jak v tomto posledním roce vládnutí ODS odboráři svolali obrovskou demonstraci. Protestovali proti tehdejší pravicové vládě, že nemyslí na budoucnost země, protože hodlá málo investovat. Dnes při mnohem vyšších rozpočtových příjmech plánuje levicová vláda investovat pouze 78 mld. Kč. Odbory však hlasitě nepokřikují a tváří se spokojeně.

4. Politické hnutí ANO, jehož předseda státní rozpočet předkládá, ve svém programu píše, že stát je „rozsáhlý, pomalý a byrokratický" a že by to chtělo „stát, který bude štíhlý, levný a bude dobře sloužit občanům". Možná z tohoto důvodu je plánováno přijetí 13 329 nových státních zaměstnanců. To je bezprecedentní nárůst, který bude stát státní rozpočet miliardy každý rok.

5. Rozpočet je též plný kuriozit. Při jeho důkladném studiu například zjistíte, že se pošle 40 milionů odborům, aby kontrolovaly bezpečnost práce. Nic na tom, že v ČR existuje pro tuto kontrolu speciální úřad...Jedná se pouze o 40 milionů, že?

Související

Ilustrační foto

Sněmovna zvolila do vedení NKÚ poslance ODS Beznosku

Praha - Sněmovna zvolila do širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu, kolegia, ze tří kandidátů pouze jednoho, a to poslance ODS Adolfa Beznosku. Další dva kandidáti, Jan Kinšt a Stanislav Koucký, dnes opět neuspěli. Sněmovna je nezvolila ani při předchozí volbě loni v říjnu. Výsledky volby ČTK sdělil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). Dvě místa ve vedení NKÚ tak zůstávají neobsazena.
Stáří, ilustrační fotografie

ODS komentuje druhý pilíř: Vláda nenapravuje chyby

Praha - Vláda bude zítra při jednání probírat zrušení druhého pilíře důchodové reformy. Návrh postupu připravila důchodová komise zástupců politických stran a expertů. EuroZprávy.cz získaly komentář poslance ODS Adolfa Beznosky.

Více souvisejících

Adolf Beznoska ODS státní rozpočet

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy