Poslanci chtějí volno? Exministr je za to pořádně sjel

Praha - Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger se podle svých slov nerad pasuje do role mravokárce. Dnes ale učinil výjimku a neodpustil si poznámku na adresu předsedy rozpočtového výboru Václava Votavu (ČSSD), který si před televizními kamerami postěžoval na termín jednání mimořádné schůze.

"Do adventních plánů mu nezapadá 22. prosinec, který by měl strávit na půdě – či lépe řečeno na plénu, aby nedošlo k nějaké mýlce, dolní komory Parlamentu. Dovolím si mu v této souvislost připomenout, že 22. den posledního měsíce roku a dokonce i den následující jsou oba dva dny pracovní," připomíná Heger.

Následně podotýká, že si nevšiml, že by sněmovna vyhlásila nějaké "celozávodní volno či uhelné prázdniny" a tak nevidí důvod, proč by se měli poslanci pohoršovat nad tím, že musí do práce. "Pasování poslanců mezi ty, pro něž platí jiná pravidla než pro zbytek národa, je přesně to, co většinu toho národa (zcela oprávněně) štve," tvrdí exministr.

Za neméně podstatné považuje připomenout, proč se vlastně poslanci sejdou. Bbudou projednávat změnu daňových zákonů. "Možná by si tedy raději před televizními kamerami postěžovali podnikatelé, že co pěkného jim kolegové z koaličních stran připravili za dárek pod stromeček," dodal na svém blogu na aktualne.cz.

"V Česku jsme za posledních 25 let soukromníkům už tak zařídili pořádně zaplevelené právní prostředí, přebujelou byrokracii i vysoké nepřímé daně. A stejně se pořád hledají způsoby (pod záminkou represe daňových úniků), jak jim ještě trochu přisolit. Jako už tolikrát před tím i dnes z toho vychází trestání slušných a výsměch od nepoctivých," podotkl Heger.

Nevěří totiž, že povinnost odvádět DPH měsíčně namísto kvartálně povede k efektivnějšímu výběru daně a považuje to za další úskok stranou, který nejvíce odnesou drobní podnikatelé. "Pro ně znamená další hodiny práce, další výdaje na daňové poradce... Marnost. Paradoxně jim tento prezent přichystal podnikatel, toho času ministr financí," upozornil.

"Říkal jsem si, že třeba má pan kolega Votava nějaké závažnější záležitosti na programu, než devět dní před koncem roku (...!) sdělit podnikatelské obci, jaká že pravidla pro ně budou od 1. 1. platit. Na jeho webových stránkách ale bohužel taková informace chybí – poslední záznam z kolonky „Kalendář akcí" hovoří o plánech na říjen. A tak jsem ani nedostal šanci jeho výrok pochopit," uzavřel posměšně Heger.

Související

Leoš Heger, bývalý ministr zdravotnictví

S koncem nouzového stavu kolaps nenastane. Vláda jen straší lidi a politikaří, říká exministr Heger

Neprodloužení nouzového stavu v době koronavirové pandemie nevyvolá podle bývalého ministra zdravotnictví Leoše Hegera v zemi kolaps. „Zákon o ochraně veřejného zdraví může stanovit řadu restrikcí, aby nedošlo k úplnému chaosu. Vláda lidem nezdůraznila, že takovou gescí ministerstvo zdravotnictví disponuje. Místo toho kabinet politikaří a veřejnost jen straší, jaké katastrofické scénáře nás čekají, když nebudeme mít nouzový stav,“ říká pro EuroZprávy.cz Leoš Heger.

Více souvisejících

Leoš Heger Poslanecká sněmovna Miloš Babiš (hnutí ANO)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy