Ministři, kteří mají utrum. Do Sněmovny se nedostala Marksová, Herman nebo Heger

Praha - Nové složení Poslanecké sněmovny je zajímavé hned ze dvou důvodů. Ukazuje, kdo z politiků si střihne svou poslaneckou premiéru, ale také pád několika známých tváří. Pojďme se podívat, které to jsou.

Michaela Marksová-Tominová

Ministryně práce a sociálních věcí je zřejmě nejvýraznější tváří, která ve Sněmovně končí. Zasloužila se o navýšení minimální mzdy i penzí, nyní si ale bude muset hledat nové zaměstnání. Voliči ji do Sněmovny neposlali.

Svou zásluhu na tom má zejména nízký výsledek ČSSD. Místo 50 mandátů dostala strana pouhých 15 a i přesto, že Marksová vévodila kandidátce v Libereckém kraji, strana tam nezískala ani jeden mandát. 

Marksová působila v polovině 90. let jako redaktorka časopisu Cosmopolitan a od roku 1997 byla ředitelkou pro styk s veřejností v obecně prospěšné společnosti Gender Studies. Od roku 2004 pak působila ve funkci ředitelky odboru rodinné politiky na Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR a o dva roky později se stala zastupitelkou Městské části Praha 2.

Daniel Herman

Ministr kultury také opustí svůj resort i Sněmovnu. V Praze sice vedl kandidátku lidovců, voliči ale vykroužkovali starostu Prahy 7 Jana Čižinského. Více než jeden mandát ale KDU-ČSL v hlavním městě nezískala.

Herman byl do roku 2005 mluvčím České biskupské konference a poté pracoval na Lince pomoci v krizi při Policejním prezidiu České republiky. Pracoval také pro ministerstvo vnitra a na ministerstvu kultury a jako vedoucí kanceláře Jana Švejnara. V roce 2010 byl zvolen ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů.

Leoš Heger

Bývalý ministr zdravotnictví z řad TOP 09 kandidoval v Královéhradeckém kraji, kde strana nezískala žádný mandát. Lékař a vysokoškolský pedagog je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v polistopadové éře, do Sněmovny se už ale  také nepodívá.

Heger ve své funkci prosazoval reformní zákony, které reagovaly na aktuální situaci a rostoucí výdaje ve zdravotnictví, a kromě protestní akce lékařů Děkujeme, odcházíme se potýkal také s metanolovou kauzou. Ostatně je také strůjcem tehdejší prohibice. Nadále ale bude působit jako zastupitel Hradec Králové.

Marta Semelová

Výraznou tvář ztratila také KSČM. Byla sice lídryní KSČM v Praze, vlivem preferenčních hlasů ji ale přeskočil Jiří Dolejš. Během své poslanecké kariéry se ale postarala o několik kauz, tou poslední pořadu bylo vystoupení v pořadu Hyde park, kde pronesla několik kontroverzních výroků. Zpochybnila vynucené přiznání Milady Horákové v zinscenovaném procesu, invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa označila za internacionální pomoc a Vasila Biľaka nazvala významným politikem Československa.

Marek Ženíšek

První místopředseda TOP 09 také končí. Strana totiž neuspěla ani v Plzeňském kraji. Bývalý lidovec začal v roce 2007 působit na ministerstvu spravedlnosti a byl také členem Rady vlády pro národnostní menšiny. V roce 2012 byl jmenován prvním náměstkem ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Nyní mu ale nezůstala žádná politická funkce.

Ivan Gabal

KDU-ČSL nedostala ani jeden hlas ve Středočeském kraji a do Sněmovny se tak nevrátí ani sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra. Gabal působil také jako vedoucí oddělení politické analýzy Kanceláře prezidenta republiky a byl vedoucím volební kampaně Občanského hnutí.

Milan Urban

ČSSD přišla i o bývalého ministra průmyslu a obchodu. Ten se sice díky preferenčním hlasům ve Středočeském kraji dostal na třetí místo, strana zde ale získala jen dva mandáty.

Související

Více souvisejících

Volby volby 2017 Michaela Marksová-Tominová Daniel Herman Leoš Heger Marta Semelová Marek Ženíšek (TOP 09) Ivan Gabal Milan Urban

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy