ROZHOVOR | Kdo stojí proti Havlovi? Komunisté, které listopad '89 připravil o moc, říká politik

ROZHOVOR - Symbol demokratických změn, který pomohl ke vstupu do NATO a Evropské unie. Tak vnímá osobu prvního českého prezidenta Václava Havla, od jehož smrti uplynou ve čtvrtek tři roky, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz také uvedl, že měl podle jeho názoru Havel více bojovat proti komunistům.

Od smrti Václava Havla uplynuly tři roky. Jak na něj vzpomínáte?

Václav Havel byl prvním demokratickým prezidentem po pádu komunismu. Zůstává symbolem demokratických změn, našeho vstupu do NATO a EU. S odstupem času se stále více ukazuje, že některé věci se měly dělat jinak. Osobně jsme vycházeli velmi dobře, i když jsme na některé problémy měli rozdílné názory, ale vzájemně jsme byli schopni si naslouchat.

Vybavíte si nějakou historku nebo zajímavou událost, která se vám stala a utkvěla Vám v paměti?

Nikdy nezapomenu na úsměvnou historku na Hradě při prezidentském setkání se senátory a jejich manželkami. Moje manželka chtěla fotku s prezidentem a tak jsme šli za ním a on v koutku jedl sušenky a s úsměvem řekl: "Ano, hned, jen dojím sušenku, oni my od rána nedali najíst." Bylo 17 hodin a fotku máme dodnes. I toto svědčí něco o charakteru Václava Havla.

Proměnilo se podle Vás během posledních tří let vnímání jeho osoby ze strany veřejnosti?

Čím delší odstup od úmrtí Václava Havla z něj dělá stále větší symbol přechodu od totality k demokracii. Je v pořádku, že takovým symbolem je. Bohužel někteří lidé nemají rádi velké symboly, a tak Václava Havla kritizují více než je zapotřebí.

Příjde mi, že lidé si Havla více váží v zahraničí než u nás. Co za tím podle Vás je?

Havel měl vedle velkého mezinárodního rozměru své politiky i domácí, vnitropolitický rozměr a to je, s odstupem času ta jeho slabší část. A také důvod, proč je v zahraničí vnímán bez výhrad, ale doma ne.

Spousta lidí na něj vzpomíná s úctou, jiní mu nemohou přijít na jméno. Čím je podle Vás způsoben tento názorový rozkol?

Neznám nikoho, kdo mu nemůže přijít na jméno. Kritizovat některé Havlovy kroky je ale v pořádku, i já osobně mu vyčítám přílišnou toleranci ke komunistům. Pokud mu někdo skutečně nemůže přijít na jméno, bude to nejspíš v osobní rovině, a to do věcného hodnocení Havlovy osobnosti nepatří, anebo to je zarputilý komunista, kterého listopad 1989 připravil o moc.

Jak hodnotíte osobu Havla v roli českého prezidenta?

Pomohl ke vstupu do NATO a EU, už za svého prezidentování se stal symbolem demokratických změn. To je nejvýraznější role jeho prezidentského období. Podle mého měl více tlačit na vyrovnání se s komunistickou minulostí. Dodnes nám to chybí a plodí nové křivdy.

Za co si Havla nejvíce vážíte?

Za jeho odpor vůči režimu v době nesvobody.

A naopak, co mu nikdy neodpustíte?

Možná zbytečnou vstřícnost ke komunistům.

Který Havlův citát nebo jeho myšlenka Vám nejvíce utkvěla v hlavě?

„Lhostejnost k druhým a lhostejnost k osudu celku je přesně tím, co otevírá dveře zlu."

Související

Alexandr Vondra si z velké osobnosti tuzemské politiky Jaroslava Kubery často dělal legraci, že na veřejnosti hájí zájmy kuřáků, ale doma se nikotinové zálibě musel věnovat ve sklepě.

Dva roky od Kuberova úmrtí. Byl originální a hájil svobodu, tvrdí politici ODS. Jeho náhlý odchod nebyl detailně vyšetřen

Neustále jej postrádají a moc jim v jejich životech chybí jeho nadhled i břitký vtip. Na někdejšího předsedu Senátu Jaroslava Kuberu, který přesně před dvěma lety 20. ledna 2020 náhle zemřel na infarkt myokardu, vzpomínají politici ODS s úsměvem i obdivem. „Určitě by mě nyní politicky nekorektně oslovoval: Černoško, ty moje nejoblíbenější ministryně války, byl vtipně chytrý,“ tvrdí exkluzivně pro EuroZprávy.cz ministryně obrany Jana Černochová. Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra na parťákovi, s nímž ho pojila vášeň k nikotinu, oceňuje jeho touhu po svobodném projevu. „Vždy byl autentický, prostě originální. Hájil svobodu projevu,“ pomyslně tleská Vondra a jeho kolegové přikyvují.
Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

Osobu pod ochranou policie bych nikdy neosočoval, říká Novotný pro EZ o sporu se Zahradilem

Je zaskočen, jak ostře se do něj pustil jeho stranický kolega, a to v době, kdy je pod policejní ochranou. Starosta pražských Řeporyj Pavel Novotný nechápe, proč europoslanec ODS Jan Zahradil načasoval invektivy vůči němu, když on a jeho rodina právě prožívají krizové chvíle kvůli výhrůžkám ze strany Rusů za postavení pamatníku vlasovcům. „Nikdy bych neosočoval člověka, jehož hlídá policie. Zahradil je nic a bojí se mě. Někomu v ODS asi vadí, že chci kandidovat do Sněmovny,“ říká pro EZ Pavel Novotný. „Nevím, kdo ho zastrašuje, pan Novotný má bujnou fantazii v kombinaci s nějakými povzbuzovadly,“ napsal v sms zprávě Jan Zahradil pro redakci EuroZprávy.cz.

Více souvisejících

Přemysl Sobotka Václav Havel rozhovor

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy