Poletí Mynář z Hradu? Spekulace sílí

Praha - Už rok se táhne slib Vratislava Mynáře, že získá bezpečnostní prověrku, aby jako kancléř prezidenta republiky mohl navštěvovat i utajená jednání. Stále ji ale nezískal a nyní se opět objevila spekulace, že Mynář bude vyražen. Echo24 nyní tvrdí, že by ho měl nahradit bývalý šéf Úřadu vlády Radek Augustin (SPO).

Zítra to bude přesně rok, co Vratislav Mynář požádal Národní bezpečnostní úřad o bezpečnostní prověrku. Předtím několik měsíců sbíral podklady a sliboval, že žádost podá. Po roce se ale nic nezměnilo a Mynář prověrku od NBÚ nezískal. Spekuluje se, že za to mohou jeho styky s vlivnými ruskými podnikateli a politiky.

Podle serveru Echo24.cz již prezident Zeman delší dobu přemýšlí, kdo ho nahradí. V médiích se již objevilo jméno padlého primátora Brna Romana Onderky, který prohrál komunální volby a po dlouhých letech odešel z čela moravské metropole.

To je ale podle serveru kachna. O Radku Augustinovi se mluví, zvládl by to. Rozhodnutí ale bude čistě na prezidentovi. Intenzivně to řeší," řekl pro Echo24 zdroj blízký prezidentovi.

Radek Augustin v minulosti vedl Úřad vlády a v současné době je šéfem analytického úřadu při Kanceláři prezidenta republiky. Zároveň je aktivní ve Straně práv občanů (známějších pod názvem zemanovci), v níž vede olomouckou organizaci.

Spekulace o Mynářově konci se ale objevují v podstatě celý rok od doby, co podal žádost o prověrku. Je tak možné, že se ani současná informace o jeho konci nepotvrdí.

Související

Vratislav Mynář

Policie navrhla obžalovat bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Policie navrhla obžalovat někdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Případ se týká několikamilionové dotace pro firmu Clever Management, která ji získala před třinácti lety, ale loni ji vrátila. Mynář čelí stíhání z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů EU, vinu dlouhodobě odmítá. 

Více souvisejících

Vratislav Mynář strana práv občanů

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy