Známý spisovatel ostře: Zemanovy žvásty, pomatený stařec, nesmysly...

Praha - Hlavní nepřítel je prezident, alespoň pro ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Tvrdí to spisovatel a publicista Ondřej Neff s tím, že zatímco Zaorálek "velmi uvážlivě formuluje českou zahraniční politiku v této složité době, prezident plácá nesmysly a uvádí republiku do nepříjemné polohy."

"Jen velmi pečliví pozorovatelé v zahraničí vědí, že jeho slova nic neznamenají, že to jsou jen žvásty pomateného starce bez nejmenší opory v politické realitě. Zemanovy fantasmagorické výroky poškozují renomé České republiky a prezident se jimi zpronevěřuje úkolu danému ústavou," píše Neff na webu Neviditelný pes.

Ironicky dodává, že během společných jednání se Zaorálkem se audience urychlí ve chvíli, kdy si Zaorálek s sebou vezme hrnec hrachu, nahází ho na stěnu a odejde. "Zemanova výzva ke křižácké výpravě je natolik stupidní, že nemá smysl se jí zabývat a čas ministra zahraničí je drahý," zastává se Neff ministra.

Zaorálkův pohled je podle něj realistický. Poukazuje totiž například na bumerangový efekt intervencí do Iráku a do Libye. "Zde připomenu, že pozice Neviditelného psa vůči zásahu do Iráku byla: nadšení, před intervencí v Libye: velká zdrženlivost, před chystaným dobrodružstvím v Sýrii rozhořčený odpor. Je třeba se učit z chyb," píše spisovatel.

"Nešťastná lidská troska na Hradě se chce zapsat do dějin jako český Churchill, proto ta silácká rétorika, ale bohužel je mimo politickou i historickou realitu. Naprosto liché je srovnání džihádismu s nacismem nebo komunismem. Je to organizovaná kriminalita, nabalená na náboženskou ideologii. Jako s takovou je třeba s ní zacházet. Především je nutné podvázat financování. Tam směřují nedávno dosažené dohody," uvádí závěrem Neff s tím, že je to i metoda, jak účinně omezovat korupci.

Související

Miloš Zeman

Zeman je magor, zrušme raději přímou volbu, vyzývá Ondřej Neff

Praha - Miloš Zeman opět rozvířil vody české politiky. Neuplyne týden, aby novináři nepsali podobnou větu. Naposledy se hlava státu zapojila hlavně do dvou kauz. Jeho výroky kolem novičoku měly mezinárodní přesah, jeho odmítání Miroslava Pocheho coby ministra zahraničí rozzlobilo hlavně ČSSD.

Více souvisejících

Ondřej Neff Miloš Zeman Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy