Okamura boduje. Vzbouřenci přišli o Janečka

Praha - Boj mezi poslaneckým klubem hnutí Úsvit a lídrem strany Tomiem Okamurou pokračuje. Okamura začal jednat s předsedou OK strany Jiřím Janečkem, se kterým dosud vyjednával i šéf poslanců Marek Černoch.

Janeček byl pro poslance spojkou k francouzské Národní frontě a Marine Le Penové, se kterou chtěl nový subjekt zahájit užší spolupráci. Janeček se ale rozhodl pro spolupráci s Okamurou.

"Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se dnes ve středu 11. února 2014 dohodl s předsedou Občanské konzervativní strany Jiřím Janečkem na zorganizování jednání předsedů spřízněných stran a hnutí s cílem zahájení práce na společné platformě prosazující konzervativní evropské hodnoty a přímou demokracii," uvedl k tomu Okamura v prohlášení.

"Jiří Janeček mne informoval o schůzce Tomia Okamury s cílem pokračovat v nastartovaném procesu integrace. Vítám jakoukoliv iniciativu konstrukivní debaty za účasti celého poslaneckého klubu Úsvitu," komentoval jednání Marek Černoch.

"Vítám každou platformu, které se podaří sjednotit euroskeptické strany. Je pro blaho republiky, aby spolu tyto strany a hnutí začaly spolupracovat," řekl deníku Právo Janeček, který se chce sejít i s Černochem.

Vzbouřenci se ale nevzdávají. Člen předsednictva a mluvčí Úsvitu Jan Zilvar, který se přidal k Černochovi, ve středu deníku řekl, že členskou konferenci srany podle stanov svolá on a že očekává, že se přikloní k jejich záměru. "Očekávám, že pan Okamura přehodnotí své postoje, uvědomí si, že byl v předsednictvu přehlasován, a že se Úsvit postaví k situaci čelem," dodal Zilvar.

Související

Více souvisejících

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura Jiří Janeček (dříve ODS)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy