Proruský Huml řádil na facebooku, žádá hlavu tří ministrů

Praha - Poslanec koaliční sociální demokracie Stanislav Huml je přesvědčen, že by z vlády měli okamžitě odejít jeho straničtí kolegové Jan Mládek a Lubomír Zaorálek i Martin Stropnický z hnutí ANO. Ministři průmyslu a obchodu, zahraničí a obrany by podle něj měli skončit kvůli tomu, že nejméně jedna česká firma dodávala zbraně na Ukrajinu. Poslanec známý svým proruským postojem se tak dnes vyjádřil na facebooku.

Mladá fronta Dnes nedávno napsala, že společnost CZ Hermex vyvážela na Ukrajinu v průběhu celého roku 2014 zbraně. Od února do července loňského roku přitom platilo restriktivní doporučení Rady Evropské unie týkající se vojenského materiálu použitelného k represi obyvatel.

Právě k této záležitosti se dnes Huml vyjádřil. "Nejméně jedna, ale spíše tři české firmy dodávaly zbraně na Ukrajinu jako by se nechumelilo. Je to sice naprosto neuvěřitelný šlendrián, v kterém rukou společnou a nerozdílnou jedou ministerstvo obrany, zahraničí a ministerstvo obchodu a průmyslu, které je konečným vydavatelem a garantem licence!," poznamenal.

"Prostě totální, totální selhání státních orgánů! Ale nezlobte se, jakkoli je tohle normálně naprosto šílené a šéfové resortů by měli normálně okamžitě podat demisi, tak mne šokovalo něco úplně jiného!," uvedl poslanec známý svými svéráznými komentáři. Nejvíce ho prý překvapilo konstatování, že firma Hermex "porušila doporučení EU na embargo dodávek zbraní Ukrajině z února 2014".

Ministerstva zahraničních věcí a průmyslu a obchodu se v reakci na článek MfD proti některým tvrzením ohradila. "Ve vztahu k tzv. embargu na vývoz zbraní na Ukrajinu ze strany Evropské unie bychom chtěli zdůraznit, že Rada EU v únoru 2014 přijala tzv. restriktivní opatření týkající se pouze materiálu použitelného k vnitřní represi. Zmíněné opatření bylo přijato v konkrétním politickém kontextu - v souvislosti s událostmi na Majdanu a následně bylo v důsledku dynamického vývoje na Ukrajině anulováno již v červenci 2014," uvedly resorty ve společném prohlášení. Opatření podle nich nebylo nikdy převedeno do právně závazné podoby, přesto jej Česko bez výjimky respektovalo.

Politika vlády je podle obou ministerstev v otázce dodávek zbraní na Ukrajinu i nadále maximálně restriktivní, a proto Česko od vypuknutí krize v létě 2014 do země nedodává žádné zbraňové systémy a ani neumožnilo vydání jakékoliv licence na vývoz zbraní na Ukrajinu.

Související

Zdeněk Ondráček na Donbasu

Ondráček je ve všem nevinně? Komunista se dočkal nečekaného zastání

Ministr zahraničí Tomáš Petříček, premiér Andrej Babiš i zahraniční výbor Poslanecké sněmovny se distancovali od cesty komunisty Zdeňka Ondráčka do mezinárodně neuznávané Doněcké republice. Komunista, který se sešel s hlavou tamních separatistů ale trvá na tom, že šlo o soukromou návštěvu, kterou nemusí vysvětlovat. Přestože se na něj valí kritika, dočkal se i zastání.

Více souvisejících

Stanislav Huml Vláda ČR Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 36 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah

Izrael má v úmyslu rozšířit svou vojenskou operaci v palestinském městě Rafah na jihu Pásma Gazy. V pondělí to řekl izraelský ministr obrany Joav Galant poradci Bílého domu pro národní bezpečnost Jakeovi Sullivanovi. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy