Veleba stáhl novelu o koncesionářských poplatcích. Co se stalo?

Praha – Jan Veleba v posledních dnech ostře vystupoval proti chování České televize, která se podle jeho názoru nechovala jako správné veřejnoprávní médium. Připravil také změnu zákona, která měla upravovat výběr koncesionářských poplatků. O návrhu měl dnes jednat senát, Veleba ho ale nečekaně stáhl z programu schůze.

Senátor se ale nehodlá jen tak vzdát. „Dočasné stáhnutí navrhuji proto, že zákon je natolik zásadní a natolik budí reakce, že je nutné jej probrat důsledněji," uvedl Veleba na začátku středeční schůze senátu.

Kdy bude změna v senátu projednána, není zatím jasné. Veleba chce nejprve uspořádat veřejné slyšení o novele, kterého by se měli zúčastnit kromě politiků také mediální odborníci.

Pokud by byla změna schválena, znamenalo by to, že by česká veřejnoprávní média mohla přijít o část financí. Koncesionáři, kteří by byli nespokojení s chodem České televize nebo Českého rozhlasu by se totiž mohli rozhodnout a své poplatky přesměrovat například na dobročinné účely.

Součástí novely byl i dodatek, který by osvobodil toho, o kom by veřejnoprávní média lhala. Dotyčný by byl na pět let zproštěn povinnosti koncesionářské poplatky platit.

Návrh veřejně podpořil například prezident Miloš Zeman. Odpůrci novely poukazují na to, že by taková radikální změna mohla znamenat konec veřejnoprávních médií v České republice.

Související

Jan Veleba

Zeman a Veleba truchlí: Čuba (†83) byl světoznámá osobnost, ať je mu moravská země lehká

Ve věku 83 zemřel bývalý senátor za Stranu práv občanů (SPO) a hlavní představitel někdejšího slavného JZD Slušovice František Čuba. Informaci potvrdil ČTK jeho blízký spolupracovník a bývalý předseda SPO Jan Veleba. František Čuba byl za SPO do Senátu zvolen za Zlínský kraj na roky 2014 až říjen 2020. Mandátu se ale vzdal v únoru 2018 po dlouhodobé absenci kvůli nemoci. V Senátu se neobjevoval od konce srpna 2016.

Více souvisejících

Jan Veleba Česká televize Český rozhlas

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 10 minutami

před 51 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 4 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Zemřel filmař Roger Corman, mentor mnoha největších hollywoodských hvězd

Roger Corman, přezdívaný „Král B-filmů“, zemřel ve věku 98 let. Corman byl klíčovou postavou v tvorbě nízkorozpočtových klasik jako „Malý obchod hrůz“ a „Napadení krabími monstry“ a také pomohl mnoha slavným hercům a režisérům začít svou kariéru v Hollywoodu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy